Více
    2.6 C
    Czech
    Pátek 9. května 2025

    Šneci, žabí stehýnka či kohout na víně. 10 tradičních jídel, která musíte vyzkoušet v Burgundsku

    Burgundsko je zodpovědné za některá z nejslavnějších francouzských jídel. Kuchaři, farmáři a běžní obyvatelé Burgundska sdílejí nadšení nejen pro jídlo, ale i víno. Objevujte chutě tohoto kouzelného francouzského regionu.

    Reklama

    Boeuf bourguignon

    Boeuf bourguignon: stejnojmenný guláš z hovězího masa dušený na burgundském červeném víně, ze kterého se slintá už od 19. století. Ke křehkému masu je typická kombinace cibule, česneku, mrkve a kytice aromatických bylinek. Boeuf bourguignon se nejlépe hodí k vařeným bramborám nebo nudlím, i když je chutný i samotný.

    Pôchouse

    Rybí guláš, pôchouse, byl kdysi považován za jídlo „chudých lidí“. Příběh vypráví, že rybáři z vesnice Verdun-sur-le-Doubs našli místo soutoku řek Saône a Doubs a vytvořili pokrm ze svých úlovků a bílého vína z burgundských vinic. Tradičně se pôchouse připravuje ze čtyř druhů ryb: dvou libových (štika a okoun) a dvou tučných (úhoř a lín). Pôchouse je zdobený krutony, lardony (slanina na francouzský způsob) a bramborami.

    Coq au vin

    Legenda říká, že coq au vin, což je kohout dušený na víně, sahá až do dob starověké Galie. Jak už název napovídá, původní recept obsahoval kohouta, jehož tuhá pojivová tkáň byla údajně lepší na dušení. Moderní ztvárnění se ustálilo na používání kuřete, protože je snazší se k němu dostat. Coq au vin dosáhl mezinárodního uznání, když byl jeho recept zveřejněn v Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking a objevil se v její kuchařské show The French Chef.

    Cuisses de grenouille

    Cuisses de grenouille (žabí stehýnka) jsou pochoutkou po celém světě, ale v posledních několika staletích jsou zvláště známé jako součást francouzské kuchyně. V Burgundsku se nejčastěji předkládají lehce smažená s česnekem a petrželkou. Podle mnohých se chuť a struktura žabích stehýnek velmi podobají kuřecímu křídlu.

    Oeufs en meurette

    Super bohaté a krémové jídlo, oeuf en meurette, se skládá z vajec pošírovaných v omáčce z červeného vína známé jako meurette. Tato typická burgundská omáčka se skládá z vepřového tuku, cibule, hub a šalotky. Pokud vynecháte vepřové, stane se z něj jedno z mála burgundských jídel vhodných i pro vegetariány.

    Poulet de Bresse

    Poulet de Bresse (kuře z Bresse) je prý jedním z nejchutnějších exemplářů drůbeže na světě. Je tak žádané, že dokonce nese status AOC (Appellation d’origine contrôlée). Kuřata tráví celý svůj život venku a živí se semeny, listy a hmyzem dané oblasti. Poté jsou krmena obilím namočeným v podmáslí, aby byla kyprá a šťavnatá. Vzhledem k tomu, že kuře je hvězda tohoto pokrmu, obvykle se podává bez složitých kombinací dalších surovin, jen s jednoduchou bílou omáčkou a zeleninou na boku.

    Šneci à la Bourgogne

    Šneci jsou na jídelníčku již po staletí. I když existuje mnoho způsobů, jak se připravují, ve verzi à la Bourgogne se nejprve vaří v bujónu. Ponechaní ve skořápce se před vložením do trouby naplní směsí másla, nasekaného česneku a petrželky. Šneci se často podávají jako předkrm na francouzských menu a nejlépe se hodí k suchému bílému vínu, jako je Chablis.

    Jambon à la Chablisienne

    Jambon à la Chablisienne je kastrol, který obsahuje silné plátky ‚bílé‘ nebo pařížské šunky, jenž se připravuje v omáčce z bílého vína Chablis, crème fraîche a rajčatového koncentrátu. Často se podává s těstovinami nebo bramborami, aby nasákly veškerou zbylou omáčku.

    Gougères

    Nadýchané a slané gougères jsou kombinací světlého těsta používaného také na profiteroly a éclairs, smíchané se sýrem. Gougères se někdy podávají studené, aby doprovázely ochutnávky vín, nebo teplé, když se berou jako předkrm. Najdete je ve většině pekáren v Burgundsku a jsou také skvělou svačinou během dne.

    Sorbet au cassis

    Cassis (černý rybíz) najdete v mnoha dezertech po celém regionu. Sorbet je skvělý způsob, jak soustředit sladkou chuť malých bobulí a nabídnout něco lehkého po vydatném jídle. Crème de cassis, jeden z oblíbených burgundských likérů, tvoří součást slavného koktejlu Kir: směs crème de cassis doplněná bílým vínem. Kir často uvidíte v nabídce aperitivů.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Mango sticky rice, thajský dezert, který díky rapperce Milli pobláznil svět

    Tradiční thajský dezert z manga a lepkavé rýže se stal symbolem letní sezony i národním fenoménem. Díky virálnímu momentu na festivalu Coachella si získal pozornost nejen v Thajsku, ale i po celém světě.

    Pod nohama návštěvníků botanické zahrady se skrývá stanice duchů

    Pod povrchem zelených Botanických zahrad v Glasgow se skrývá tichý památník jedné éry. Zatímco tisíce návštěvníků obdivují květiny a stromy, jen málokdo ví, že pod jejich nohama leží zapomenutá železniční stanice z viktoriánských dob.

    Chorvatské „Oko Země“ patří k nejúchvatnějším přírodním úkazům v Evropě

    V odlehlém koutě dalmatského vnitrozemí se skrývá přírodní klenot, o kterém se teprve začíná mluvit. Pramen řeky Cetiny, známý jako Oko Země, láká stále více turistů svou surreálností a podobností s lidským okem. Kdo touží po klidu, dechberoucí přírodě a troše mystiky, neměl by tohle místo minout.

    Korfu nebo Rhodos? Vyberte si řecký ostrov podle svého vkusu

    Chystáte se do Řecka a váháte mezi Korfu a Rhodosem? Oba ostrovy mají co nabídnout, každý je však jiný. A právě v tom spočívá klíč – záleží, jestli toužíte po tichu v objetí přírody, nebo spíš po dávce historie a života na každém kroku.

    Athény bez davů a v plném květu? Načasujte návštěvu na jaro

    Athény jsou nádherné v každém ročním období, ale na jaře doslova rozkvetou. Město se probouzí ze zimního spánku, voní citrusy a uličky zatím nejsou plné davů. Kdo chce zažít opravdové kouzlo řecké metropole bez únavného vedra, měl by vyrazit právě teď.

    Digitální revoluce v ráji. Odlehlý tichomořský stát Tuvalu má první bankomaty

    Jinde samozřejmost, v odlehlém ostrovním státě Tuvalu však jde o velký krok. Poprvé v historii tam lidé mohou vybírat peníze z bankomatu. Země, kde se dosud platilo výhradně hotově, tím vstupuje do digitálního věku.

    The White Lotus na vlastní kůži? Objevte thajský ráj z třetí série

    Třetí řada seriálu The White Lotus zavítala do exotického Thajska a nabídla divákům nejen spletité příběhy hostů, ale i dechberoucí kulisy. Seriál potvrdil svou pověst luxusního cestovatelského průvodce. Navštivte místa, kde se točilo.

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Mango sticky rice, thajský dezert, který díky rapperce Milli pobláznil svět

    Tradiční thajský dezert z manga a lepkavé rýže se stal symbolem letní sezony i národním fenoménem. Díky virálnímu momentu na festivalu Coachella si získal pozornost nejen v Thajsku, ale i po celém světě.

    Pod nohama návštěvníků botanické zahrady se skrývá stanice duchů

    Pod povrchem zelených Botanických zahrad v Glasgow se skrývá tichý památník jedné éry. Zatímco tisíce návštěvníků obdivují květiny a stromy, jen málokdo ví, že pod jejich nohama leží zapomenutá železniční stanice z viktoriánských dob.

    Chorvatské „Oko Země“ patří k nejúchvatnějším přírodním úkazům v Evropě

    V odlehlém koutě dalmatského vnitrozemí se skrývá přírodní klenot, o kterém se teprve začíná mluvit. Pramen řeky Cetiny, známý jako Oko Země, láká stále více turistů svou surreálností a podobností s lidským okem. Kdo touží po klidu, dechberoucí přírodě a troše mystiky, neměl by tohle místo minout.

    Korfu nebo Rhodos? Vyberte si řecký ostrov podle svého vkusu

    Chystáte se do Řecka a váháte mezi Korfu a Rhodosem? Oba ostrovy mají co nabídnout, každý je však jiný. A právě v tom spočívá klíč – záleží, jestli toužíte po tichu v objetí přírody, nebo spíš po dávce historie a života na každém kroku.

    Athény bez davů a v plném květu? Načasujte návštěvu na jaro

    Athény jsou nádherné v každém ročním období, ale na jaře doslova rozkvetou. Město se probouzí ze zimního spánku, voní citrusy a uličky zatím nejsou plné davů. Kdo chce zažít opravdové kouzlo řecké metropole bez únavného vedra, měl by vyrazit právě teď.

    Digitální revoluce v ráji. Odlehlý tichomořský stát Tuvalu má první bankomaty

    Jinde samozřejmost, v odlehlém ostrovním státě Tuvalu však jde o velký krok. Poprvé v historii tam lidé mohou vybírat peníze z bankomatu. Země, kde se dosud platilo výhradně hotově, tím vstupuje do digitálního věku.

    The White Lotus na vlastní kůži? Objevte thajský ráj z třetí série

    Třetí řada seriálu The White Lotus zavítala do exotického Thajska a nabídla divákům nejen spletité příběhy hostů, ale i dechberoucí kulisy. Seriál potvrdil svou pověst luxusního cestovatelského průvodce. Navštivte místa, kde se točilo.

    Egypt mění tvář pyramid v Gíze, zmizet mají i dotěrní prodejci

    Areál pyramid v Gíze má projít zásadní proměnou. Kromě ekologické dopravy a nového vstupu má rekonstrukce vyřešit i dlouhodobé problémy s chaosem, přetížením a agresivními prodejci.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama