Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    8 nejkrásnějších míst v Belize

    Nedotčené pláže lemované palmami, křišťálově čistý oceán překypující mořským životem a bujná džungle skrývající tajemství starověké mayské civilizace. Není divu, že Belize je považováno za jednu z nejkrásnějších a nejzáhadnějších zemí světa.

    Zde je osm nejúchvatnějších míst k návštěvě v Belize.

    Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

    Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary tvoří velkou část východního pohoří Maya a bylo založeno na ochranu lesů a tvorů jižního centrálního Belize. Rozkládá se na obrovské ploše více než 400 kilometrů čtverečních a je také jedním z největších a nejznámějších útočišť jaguárů na světě. Dnes se počet místních koček pohybuje kolem osmi set.

    Park se také může pochlubit více než 290 druhy volně žijících ptáků, včetně ohroženého ary šarlatového a supa královského. Užijte si túry mezi rozeklanými vrcholy, tropickými deštnými pralesy a dechberoucími vodopády.

    Tobacco Caye

    Tobacco Caye nabízí tropický ráj na malém ostrově u pobřeží belizského města Dangriga. Protože je jen 61 metrů široký a 122 metrů dlouhý, můžete ho projít za méně než patnáct minut. Bydlí zde 20 lidí. Na ostrově nejsou žádná vozidla ani silnice, takže je ideálním místem k odpočinku a úniku před okolním světem. Nachází se v mořské rezervaci South Water Caye a zůstává oblíbeným místem pro potápění a rybaření.

    Caracol

    Caracol je považován za největší starověké mayské archeologické naleziště v Belize. Leží na náhorní plošině v nadmořské výšce 500 metrů nad mořem. Během klasického období byl jedním z nejdůležitějších politických center civilizace a pokrýval oblast, která je dokonce větší než dnešní hlavní město země.

    Od chvíle, kdy byl ve 20. letech 20. století objeven v hlubinách husté džungle, se sjíždějí návštěvníci z celého světa, aby obdivovali jeho obrovské chrámy, velké pyramidy, královské hrobky a obydlí s výhledem na kilometry chráněného lesa Chiquibul.

    Bariérový útes

    Bariérový útes se nachází necelý kilometr od pobřeží Belize. Je nejdelší svého druhu na západní polokouli a druhý nejdelší na celém světě. Dnes je nejoblíbenější turistickou destinací Belize a domovem rozmanité fauny i flóry. Jedná se o jeden z nejrozmanitějších ekosystémů na planetě a obsahuje více než 100 druhů měkkých a tvrdých korálů, 500 ryb a stovky bezobratlých.

    San Ignacio

    Živé kulturní centrum San Ignacio je vnitrozemské město džungle, které leží na východním břehu řeky Macal. Slouží jako zastávka pro mnoho cestovatelů, archeologů, pracovníků Mírových sborů a severoamerických expatů.

    Projděte se úzkými uličkami města a ochutnejte lahodnou místní kuchyni nebo se vydejte za úžasnými památkami za hranicemi města. Stojí za zmínku, že ekosystém Mountain Pine Ridge se nachází přímo na prahu San Ignacia a nabízí úžasné výhledy, hluboké jeskyně a jeden z nejvyšších vodopádů v Belize. Město je také poslední zastávkou, než se vydáte do Guatemaly navštívit mayské ruiny Tikal.

    Hopkins

    Hopkins je destinací pro ty, kteří hledají chuť skutečného Belize. I když se tato oblast rozrostla z dřívější jednoduché rybářské vesnice, stále si zachovala své venkovské, přímořské kouzlo a nestala se komerčním turistickým centrem.

    Poklidné místo na pobřeží, které je většinou Belizeanů považováno za kulturní centrum obyvatel Garifuny, skutečně ožívá v listopadu, kdy se ve vesnici slaví Den osídlení Garifuny.

    Actun Tunichil Muknal

    Toto mayské obětní pohřebiště se nachází poblíž San Ignacio v rozlehlém jeskynním systému. Jakmile dokončíte svůj dlouhý průchod džunglí a proplavete vchodem do jeskyně, najdete krásné ukázky keramiky, lidské obětní pozůstatky – nejznámější je ‚Křišťálová panna‘, kostra dospívající dívky pokrytá krystaly vápence.

    Velká modrá díra

    Po desetiletí je Velká modrá díra u pobřeží Belize rájem potápěčů. Tvoří nedílnou součást systému Belize Barrier Reef, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Je domovem nepřeberného množství tropických ryb a korálových útvarů spolu s množstvím žraloků a jeskyní plných krápníků.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.