Více
    15.1 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Chystáte se navštívit Londýn? Proč byste měli být v metru obzvlášť opatrní

    Kapesní krádeže v londýnském metru stouply o 83 procent, přičemž hlavním cílem jsou oblíbené turistické destinace. Informoval o tom server Euronews. Kde si dát obzvlášť pozor?

    Oblíbené turistické destinace se stávají terčem krádeží v londýnském metru. Podle údajů společnosti Transport for London (TfL) vzrostla kriminalita v metru od dubna do září letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku celkově o 56 procent. Počet krádeží vzrostl o 83 procent a počet loupeží o 107 procent. A to i přesto, že počet cestujících klesl o 11 procent.

    „Víme, že zloději se zaměřují na frekventovaná místa, včetně našich sítí veřejné dopravy. Úzce spolupracujeme s policií na řešení krádeží,“ uvedl mluvčí TfL pro Euronews Travel.

    Zatímco krádeže v londýnských vlacích nejsou ničím novým, organizované gangy kapsářů, které působí ve velkých evropských městech, jako je Paříž, Barcelona nebo Milán, se zde vyskytují jen zřídka. Vzhledem k nejnovějšímu nárůstu by se však návštěvníci britské metropole měli mít na pozoru.

    Kde a kdy vás v londýnském metru nejčastěji okradou

    Jak se dá očekávat, hlavním cílem kapesních zlodějů jsou rušné dopravní a turistické uzly. Pokud přijíždíte vlakem Eurostar na nádraží King’s Cross St Pancras, buďte při nástupu do metra opatrní. V londýnském metru bylo 39 procent krádeží spácháno ve stanicích, a právě tato stanice je jedním z nejčastějších míst.

    Na „přední příčky“ také patří náměstí Leicester Square v srdci divadelní čtvrti West End a Oxford Circus, vstupní brána do nejrušnější nákupní ulice v Evropě. Nejčastějším cílem krádeží ve vlacích byla linka Northern Line (676 přestupků), následovaná linkami Jubilee Line a Piccadilly Line.

    K loupežím docházelo častěji na nádražích (59 procent) než ve vlacích. Nejčastějším cílem byla stanice Stratford ve východním Londýně, kde bylo od dubna do září spácháno 14 trestných činů.

    Pokud se do Londýna chystáte o víkendu, buďte obzvláště ostražití. 55 procent krádeží v metru bylo spácháno mezi pátkem a nedělí. Pokud můžete, vyhněte se době dopravní špičky: 23 procent krádeží se odehrálo ve večerní špičce (od 17 do 20 hodin).

    Kde vás nejčastěji okradou v londýnských autobusech

    Přestože v londýnských autobusech nedošlo k tak velkému nárůstu kriminality jako v metru, měli byste zůstat obezřetní. Ve Westminsteru, kde najdete Big Ben, budovu parlamentu a Buckinghamský palác, bylo zaznamenáno nejvyšší procento trestných činů souvisejících s autobusy (14 procent). Následoval Southwark, kde se nachází Borough Market, The Shard, Tower Bridge a Tate Modern.

    Třemi obvody s největším počtem loupeží souvisejících s autobusy v období od dubna do září byly Croydon v jižním Londýně, Haringey v severním Londýně a Westminster.

    Na vině může být snižování počtu zaměstnanců

    Londýnské dopravní odbory RMT varovaly, že snižování počtu zaměstnanců připravilo půdu pro nárůst kriminality v metru. „Tento prudký nárůst kriminality není překvapením pro zaměstnance metra, kteří jsou každý den v první linii v tomto stále nepřátelštějším prostředí,“ říká generální tajemník RMT Mick Lynch.

    TfL tvrdí, že na frekventovaných místech s vysokou kriminalitou nasazuje policejní hlídky v civilu a další donucovací opatření. K vypátrání pachatelů využívá také svou rozsáhlou síť kamerových systémů.

    Na plakátech a v tlampačích se objevují zprávy, které cestující nabádají, aby si své věci chránili a aby policii hlásili jakoukoli podezřelou činnost. Můžete tak učinit informováním zaměstnance, zasláním SMS na číslo britské dopravní policie 61016 nebo prostřednictvím bezplatné aplikace Railway Guardian.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.