Více
    22.4 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Přírodní skvosty Belize: Zahlédněte jaguára v divoké džungli a prozkoumejte jeden z nejkrásnějších korálových útesů na světě

    Belize je malou zemí ve Střední Americe, která nabízí nezapomenutelné zážitky všem milovníkům přírody a dobrodružství. Šnorchlujte se žraloky, prozkoumávejte jeskyně nebo se vydejte do divoké džungle.

    Prvotřídní potápění a šnorchlování

    Belize je domovem druhého největšího útesového systému na světě a podvodní lokality soupeří s těmi nad hladinou moře. Belize Barrier Reef je na seznamu světového dědictví UNESCO. Je domovem stovek druhů ryb a korálů, včetně ohroženého druhu želvy a několika ohrožených druhů žraloků.

    Pokud máte rádi potápění, nenechte si ujít návštěvu Velké modré díry (Great Blue Hole), obrovského mořského propadu hlubokého přes 125 metrů. Je tak velký, že je vidět z vesmíru.

    Nejvíce jeskyní ve Střední Americe

    Jeskyně Rio Frio v rezervaci Mountain Pine Ridge Forest Reserve má zející 20 metrů dlouhý vchod a je dostatečně malá, abyste nikdy nepřišli o denní světlo. Rozlehlé jeskyně Actun Tunichil Muknal nabízí napínavější dobrodružství. Vydáte se do podzemí a budete muset část cesty plavat, škrábat se a brodit vodou. Ale stojí to za to. Staří Mayové věřili, že jeskyně jsou portály do podsvětí. Proto v nich najdete relikvie z rituálů, a dokonce i kostry, které tu mohou být tisíce let.

    Divoká zvěř

    Belize má množství volně žijících živočichů, všechny přísně chráněné podle zákona o ochraně přírody. Je rájem pro pozorovatele ptáků se svými téměř 600 druhy. Pod vodou najdete Belize Barrier Reef a největší známou hustotu antilských kapustňáků na světě. Pět druhů velkých koček, včetně jaguára, pumy a ocelota, se toulá džunglí spolu s tapíry, vzácnými žábami a krokodýly.

    Stovky ostrovů, kde si budete připadat jak v ráji

    Ze stovek cayes (ostrovů) v Belize jsou mnohé malé, neobydlené tečky bílého písku, zatímco jiné – jako mnohem větší Ambergris Caye – jsou rušnými centry s hotely, bary a restauracemi. Caye Caulker s pomalejším tempem má uvolněnou atmosféru pro batůžkáře a vynikající šnorchlování. Celý ostrov je bez aut, takže se můžete volně pohybovat a užívat si ostrovního života.

    Vydejte se na ostrov King Lewey poblíž Placencie. Celý ostrov je barový resort s pirátskou tématikou, s několika soukromými chatkami pro návštěvníky, kteří popíjejí místní rum.

    Můžete se vydat na výlet do džungle

    Téměř polovina pevninského Belize je pokryta deštným pralesem. Nejlepší způsob, jak se spojit s přírodní krajinou, je túra touto nedotčenou divočinou. Lesní rezervace Mountain Pine Ridge obsahuje zázraky přírody, jako jsou vodopády Thousand Foot Falls. Řítí se mezi stromy do mlžného bazénu, kde se můžete osvěžit a ochladit. Blíže k pobřeží vás prohlídka Monkey River zavede proti proudu a pak na procházku do džungle, kde můžete slyšet opice křičící ve větvích nad vámi.

    Možná zahlédnete divokého jaguára

    Pozorování jaguára ve volné přírodě je na vrcholu seznamu přání mnoha cestovatelů do Belize. Zkusit štěstí můžete v rezervaci Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, jedné z největších chráněných oblastí v zemi. Je domovem odhadem 80 jaguárů a stovek dalších druhů flóry a fauny. Přijďte sami nebo v malé skupině a přijďte brzy. Protože nic nevyděsí divokou zvěř víc než hluční turisté a horké polední slunce. Poté se vydejte na výlet po stezce Tiger Fern Trail a užijte si výhled na pohoří Maya.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.