Více
    11.5 C
    Czech
    Pátek 25. dubna 2025

    10 čokoládových dezertů z celého světa, na které se vám budou sbíhat sliny

    Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.

    Reklama

    Čokoláda je mnohem víc než jen obyčejná ingredience. Je to potěšení pro všechny smysly. Jako pěna nebo ganache, rozpuštěná nebo nastrouhaná, povznáší všechny formy dezertů a moučníků. Navíc vykazuje širokou škálu chutí, od bílé až po opravdu hořkou.

    Není tedy divu, že si tato všestranná ingredience našla cestu do mnoha receptů. Které z nich jsou však ty nejoblíbenější? Zde je deset nejlepších čokoládových dezertů, které rozhodně musíte vyzkoušet.

    Deset nejlepších čokoládových dezertů

    Tento žebříček zahrnuje pouze moučníky, které byly původně navrženy a vytvořeny z čokolády jako hlavní ingredience. Nenajdete zde žádné varianty dezertů, jako je tiramisù nebo flan. Mezi nejlepší čokoládové dezerty podle EnVols patří:

    • Čokoládový dort
    • Čokoládová pěna
    • Čokoládový éclair („banánek“)
    • Čokoládové suflé
    • Dort Opera
    • Dort Černý les
    • Sacher
    • Brigadeiro
    • Čokoládový tiffin
    • Pão de Mel

    Čokoládové dezerty z celého světa

    První místo v tomto žebříčku patří samozřejmě čokoládovému dortu. Klasika francouzských kuchyní se vyrábí v několika variantách: moelleux, fondant nebo mi-cuit (polotovar, známější jako lávový dort). Zatímco moelleuxcake je snadno rozpoznatelný podle své vzdušné struktury, fondán a mi-cuit je těžší rozeznat. Důvod je jednoduchý: mají stejný recept, ale rozdílnou dobu pečení. Abyste je od sebe rozeznali, stačí se podívat na střed dortu: mi-cuit je tekutý a roztéká se, zatímco fondán ne.

    Čokoládová pěna se objevila v 19. století jako recept, který vytvořil Švýcar Charles Fazi, kuchař Ludvíka XVI. Smícháním rozpuštěné čokolády, žloutků a bílků vznikla lehká a vzdušná struktura.

    Na třetím místě je čokoládový éclair. Tento slavný dezert se skládá z tyčinky z odpalovaného těsta naplněné čokoládovým krémem a pokryté vrstvou čokoládové polevy. Přezdívá se mu „banánek“. Říká se, že je tak lahodný, že ho sníte během okamžiku, odtud název éclair (francouzsky blesk).

    Od francouzské klasiky v podobě suflé po typický rakouský sachr

    Čokoládové suflé je ikonický francouzský dezert s docela velkolepým vzhledem. Tento poněkud náročný recept se připravuje z cukrářského krému nebo ganache, do kterého se vmíchají ušlehané bílky, aby se vytvořila vzdušná struktura. Při pečení by se mělo suflé nafouknout. Ale buďte opatrní, protože se rychle rozpadne. Tento dezert se podává teplý, s krémem nebo kopečkem zmrzliny.

    Dort Opera je francouzský výtvor z 50. let 20. století. Skládá se z vrstev piškotů Joconde (šlehané těsto podobné piškotům), kávového máslového krému a čokoládové ganache.

    Dort Černý les, pojmenovaný podle stejnojmenné oblasti v Německu (Schwarzwald), je kombinací čokoládového piškotu, višní amarena, šlehačky a čokoládových hoblin. Ačkoli v této hornaté oblasti Německa existuje mnoho variant tohoto dortu, recept oficiálně zapsal cukrář Josef Keller v roce 1915.

    O něco jižněji, v Rakousku, je na prvním místě Sachertorte (neboli Sacherův dort). Podle záznamů vznikl tento dezert ve Vídni v roce 1832. Vytvořil ho Franz Sacher pro knížete Metternicha. Z čeho se vyrábí? Z vlhkého čokoládového dortu s tenkou vrstvou meruňkové marmelády, přelitého lesklou tmavou čokoládovou polevou. Obvykle se podává s kopečkem šlehačky a velmi dobře se hodí k vídeňské kávě.

    Do Brazílie za párty kuličkami

    Brigadeiro je brazilský dezert připravovaný ze slazeného kondenzovaného mléka, kakaa a másla. Tvaruje se do malých kuliček obalených čokoládovým sypáním či hoblinkami. Často se podávají na večírcích, jsou jednoduché na přípravu a strašně návykové.

    Dalším brazilským zákuskem, který byste měli alespoň jednou ochutnat, je pão de mel. Tento koláč z medu a koření je obalený v čokoládě. Jedná se o velmi oblíbený dezert, který lze také naplnit marmeládou.

    Skotové zase rádi jedí tiffin. Tento nepečený dezert se připravuje smícháním čokolády, rozdrcených sušenek a někdy i sušeného ovoce nebo ořechů. Křupavý a měkký zároveň se skvěle hodí k šálku čaje nebo kávy.

    Seznam čokoládových dezertů je prakticky nekonečný, protože tato ingredience je hvězdou receptů po celém světě. Například ve Spojených státech je čokoláda oblíbená zejména v podobě brownies a cookies. Ve Francii se z čokolády připravují také čokoládové lanýže, koláče a omáčky, které se používají v pochoutkách, jako jsou například profiteroles s horkou čokoládou.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Drony místo Šerpů? Technologická revoluce dorazila na Everest

    Na nejvyšší hoře světa se začíná psát nová kapitola horolezectví. Drony mají převzít část náročné práce Šerpů. Pomohou s přepravou vybavení i odvozem odpadu. Jejich nasazení může výrazně zvýšit bezpečnost a změnit způsob, jakým se dnes na Everest leze.

    Nekonečná dovolená? Na výletní lodi můžete bydlet nastálo, stačí 8 milionů eur

    Představte si, že byste mohli být pořád na dovolené – a přitom nikdy neopustit svůj domov. Nový trend v luxusním cestování nabízí plovoucí rezidence s výhledem na celý svět. Slibují spojení pohodlí, soukromí a nekonečného dobrodružství.

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.

    Itálie rozdala pokuty za předražené vstupenky do Kolosea. Agentury odíraly turisty

    Turisté, kteří si chtěli užít atmosféru slavného římského Kolosea bez zbytečných příplatků, často narazili. Standardní vstupenka byla prakticky nesehnatelná — a to ne náhodou. Italské úřady nyní zakročily a udělily pokuty šesti cestovním agenturám, které měly zneužívat systém prodeje vstupenek. Celková výše sankcí je zhruba 20 milionů eur.

    Evropská lázeňská města bojují o přežití. Prameny ohrožuje změna klimatu

    Slavná evropská lázeňská města čelí rostoucí hrozbě, která ohrožuje jejich budoucnost – změně klimatu. Vzestup teplot, častější povodně a sucha narušují přirozené vývěry minerálních pramenů, které po staletí tvořily základ zdejších lázeňských tradic a místní ekonomiky.

    Drony místo Šerpů? Technologická revoluce dorazila na Everest

    Na nejvyšší hoře světa se začíná psát nová kapitola horolezectví. Drony mají převzít část náročné práce Šerpů. Pomohou s přepravou vybavení i odvozem odpadu. Jejich nasazení může výrazně zvýšit bezpečnost a změnit způsob, jakým se dnes na Everest leze.

    Nekonečná dovolená? Na výletní lodi můžete bydlet nastálo, stačí 8 milionů eur

    Představte si, že byste mohli být pořád na dovolené – a přitom nikdy neopustit svůj domov. Nový trend v luxusním cestování nabízí plovoucí rezidence s výhledem na celý svět. Slibují spojení pohodlí, soukromí a nekonečného dobrodružství.

    Fidži zavádí „happy hour“ pro přírodu. Turisté místo drinku pomáhají

    Fidži přichází s novým konceptem udržitelného cestování. Místní turistická centrála zavedla iniciativu Loloma Hour, která motivuje návštěvníky, aby během dovolené věnovali jednu hodinu dobrovolnickým aktivitám. Místo klasické „happy hour“ nabízí příležitost pomoci přírodě i místním komunitám.

    Lanzarote se vzpamatovává ze záplav. Jak mohou ovlivnit vaši dovolenou?

    Silné deště a záplavy narušily minulý víkend život na Lanzarote. Oblíbený kanárský ostrov zasáhla bouře Olivier, která zaplavila ulice, ochromila dopravu a přerušila dodávky elektřiny v některých hotelech. Přestože se situace zklidňuje, cestovatelé by měli zůstat obezřetní.

    Jednosměrky a kontroly bot. Co vás letos čeká v Cinque Terre

    Turistická sezóna v italském Cinque Terre začne zpřísňováním pravidel. Úřady zavedou jednosměrný provoz na vytížených úsecích stezek a budou kontrolovat, zda mají návštěvníci vhodné boty.

    Na tyhle pláže už se jen tak nedostanete. Sardinie zavádí tvrdá pravidla

    Máte v plánu se během dovolené na Sardinii opalovat na vyhlášené pláži Tuerredda? Letos už nestačí jen přijet a rozložit si ručník. Budete si muset udělat online rezervaci přes speciální aplikaci.

    Itálie rozdala pokuty za předražené vstupenky do Kolosea. Agentury odíraly turisty

    Turisté, kteří si chtěli užít atmosféru slavného římského Kolosea bez zbytečných příplatků, často narazili. Standardní vstupenka byla prakticky nesehnatelná — a to ne náhodou. Italské úřady nyní zakročily a udělily pokuty šesti cestovním agenturám, které měly zneužívat systém prodeje vstupenek. Celková výše sankcí je zhruba 20 milionů eur.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama