Více
    1.1 C
    Czech
    Čtvrtek 13. února 2025

    Nejlepší italské dezerty: Od světoznámého Tiramisu po kultovní sicilské kremrole

    Tyto sladké dobroty jsou jen ukázkou bohaté nabídky Itálie. A rozhodně musíte ochutnat každý z nich alespoň jednou v životě. Snadno pak pochopíte lásku i tradici, která se za každým z těchto dezertů skrývá.

    Reklama

    V Itálii je každé sousto oslavou vášně, tradice a řemeslné zručnosti. Od dlážděných ulic Říma až po tiché uličky Neapole je Itálie plná sladkých pokladů připravených uhranout vaše smysly a přinést rozmanité požitky vašim chuťovým pohárkům. Zde představujeme výběr toho nejlepšího italského pečiva, od nadčasové klasiky až po místní výtvory.

    Sfogliatella

    Sfogliatella je italské pečivo z Kampánie v jižní Itálii. Jeho název v italštině doslova znamená „listové těsto“. Má charakteristický tvar skořápky z tenkých vrstev listového těsta. Vnitřek obvykle tvoří sladká náplň z ricotty, cukru a kandovaného ovoce, která vytváří spojení křupavé a krémové struktury. Toto pečivo se často konzumuje jako snídaně nebo dezert spolu s kávou či cappuccinem.

    Cannoli

    Cannoli jsou kultovním sicilským dezertem, ale jsou oblíbené v celé Itálii i mimo ni. Jedná se o křupavé smažené trubičky plněné sladkým krémem na bázi ricotty, často zdobené čokoládovými kousky, kandovaným ovocem nebo citrusovou kůrou. Kombinace křupavého korpusu a krémové náplně z nich dělá neodolatelnou pochoutku pro každého mlsouna.

    Rum baba

    Rum baba pochází z Neapole a je to lehké, nadýchané kynuté pečivo zalité rumovým sirupem. Tradičně se zdobí lehkou šlehačkou nebo se podává s kandovaným ovocem. Díky své vzdušné struktuře a lahodné rumové chuti je to ideální dezert pro milovníky bohatých a jemných chutí.

    Tiramisu

    Tiramisu je bezesporu jedním z nejznámějších italských dezertů na světě. Vyrábí se z vrstev sušenek namočených v kávě, krémového mascarpone a posypaných kakaovým práškem. Směs chutí kávy a mascarpone vytváří bohatý chuťový zážitek, díky němuž je Tiramisu dezertem, který musí vyzkoušet každý milovník italské kuchyně.

    Pasticciotto

    Pasticciotto je italský koláč původem z Apulie v jižní Itálii. Plní se cukrářským krémem nebo ricottou, někdy také kandovaným ovocem nebo čokoládovými kousky. Těsto má křehkou strukturu a náplň je měkká a krémová, což vytváří dokonalou rovnováhu chutí a nezapomenutelný pocit v ústech při každém soustu.

    Zeppole

    Zeppole jsou smažené koblihy, které se v Itálii tradičně jedí na svátek svatého Josefa, ale v pekárnách jsou k dostání i během roku. Obvykle se plní moučkovým cukrem nebo krémem s vanilkou nebo citronem. Díky své lehké struktuře a úžasně sladké chuti jsou neodolatelnou pochoutkou pro každého milovníka italského pečiva.

    Ciambellone

    Ciambellone je měkký koláč ve tvaru korunky, často s citronovou nebo vanilkovou příchutí. Hodí se ke kávě nebo čaji, ale můžete si ho vychutnat i jako lehký dezert na závěr jídla. Díky své měkké struktuře a jemné chuti je to zákusek vhodný pro všechny, malé i velké.

    Panna Cotta

    Panna cotta je elegantní a lahodně krémový italský dezert, jehož název doslova znamená „vařený krém“. Pochází z Piemontu v severní Itálii. Jde o bezvaječný krémový dezert ze smetany, cukru a želatiny, často ochucený vanilkou. Panna cotta se nalije do jednotlivých forem a chladí se, dokud nedosáhne pevné, ale jemné konzistence. Tradičně se podává s červenou ovocnou, karamelovou nebo čokoládovou omáčkou, která bílou sametovou sladkost doplňuje barvou a chutí. Díky hedvábné struktuře a jemné chuti je to velmi oblíbený dezert, který je elegantním a lahodným zakončením každého jídla.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Gastronomické výlety: Nejlepší evropská města, kam vyrazit za michelinskou hvězdou

    Jste milovníci špičkové gastronomie? V tom případě byste si měli naplánovat výlet do jednoho z těchto měst, které se pomalu ale jistě prosazují na kulinářské mapě Evropy. Restaurace tu v posledních letech sbírají michelinské hvězdy.

    Ria Formosa, tajné rajské ostrovy u Algarve nesmíte minout

    U východního pobřeží Algarve se nachází řada bariérových ostrovů, které tvoří přirozenou hranici mezi oceánem a lagunou. V této nedotčené krajině Ria Formosa se čas odvíjí v rytmu přílivu a odlivu za letu růžových plameňáků.

    V této kyperské vesnici s termálními prameny se zastavil čas

    Vesnice Kalopanagiotis, která leží na svěžích svazích kyperského pohoří Troodos, vyzařuje autentický půvab díky svým dlážděným uličkám, byzantským klášterům a starobylým termálním pramenům.

    Na co si dát pozor při platbě kartou v zahraničí?

    Směnit si peníze, nebo se spolehnout na platební kartu? Drtivá většina lidí v dnešní době volí druhou možnost. Je to rychlé, komfortní a jen s minimálními poplatky. To ale neznamená, že je tato metoda bez rizik.

    Gastronomické výlety: Nejlepší evropská města, kam vyrazit za michelinskou hvězdou

    Jste milovníci špičkové gastronomie? V tom případě byste si měli naplánovat výlet do jednoho z těchto měst, které se pomalu ale jistě prosazují na kulinářské mapě Evropy. Restaurace tu v posledních letech sbírají michelinské hvězdy.

    Ria Formosa, tajné rajské ostrovy u Algarve nesmíte minout

    U východního pobřeží Algarve se nachází řada bariérových ostrovů, které tvoří přirozenou hranici mezi oceánem a lagunou. V této nedotčené krajině Ria Formosa se čas odvíjí v rytmu přílivu a odlivu za letu růžových plameňáků.

    V této kyperské vesnici s termálními prameny se zastavil čas

    Vesnice Kalopanagiotis, která leží na svěžích svazích kyperského pohoří Troodos, vyzařuje autentický půvab díky svým dlážděným uličkám, byzantským klášterům a starobylým termálním pramenům.

    Na co si dát pozor při platbě kartou v zahraničí?

    Směnit si peníze, nebo se spolehnout na platební kartu? Drtivá většina lidí v dnešní době volí druhou možnost. Je to rychlé, komfortní a jen s minimálními poplatky. To ale neznamená, že je tato metoda bez rizik.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama