Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.
Na Sicílii si místní dopřávají zmrzlinu klidně už ráno. „Brioche con gelato“ je jemná sladká houska plněná kopečky zmrzliny a často ještě šlehačkou nebo oříšky. Běžná snídaňová volba, kterou ocení nejen všechny děti. Klíčová je kvalita pečiva. Musí být dost pevné, aby se nerozmočilo, ale zároveň nadýchané a voňavé. V některých podnicích se dokonce podává teplé, aby vytvořilo kontrast s ledovým vnitřkem. A když se použije specializovaný lis, vznikne dokonalý zmrzlinový sendvič s křupavou krustou.
When in Sicily, it’s only right to have gelato con brioche 🍨🇮🇹
— Growing Up Italian (@GrowingUpItalia) August 5, 2023
(elisabiagiotti/IG) pic.twitter.com/aOVPmf5pRO
V Palermu, Katánii nebo Taormině se tahle sladká snídaně podává stejně běžně jako espresso. Oblíbené příchutě? Pistácie, mandle nebo klasická stracciatella.
Je libo ledové špagety či zmrzlinu se šafránem?
V Německu se zase zmrzlina převlékla za těstoviny. „Spaghettieis“, které v roce 1969 vymyslel Dario Fontanella v Mannheimu, vypadá jako špagety s rajčatovou omáčkou. Ve skutečnosti jde o vanilkovou zmrzlinu protlačenou lisem, přelitou jahodovou polevou a posypanou bílou čokoládou. Dnes je k mání v mnoha německých městech a v Mnichově se na ni u tradičního Eiscafé Sarcletti stojí nepřetržité fronty.
Zcela jinou zmrzlinovou školu reprezentuje turecká „dondurma“. Tahle elastická a téměř netající pochoutka se vyrábí z kozího mléka, pryskyřice a prášku z orchidejí. Prodavači ji podávají s humorem i show – třeba tak, že zákazníkovi misku nedají hned a dělají si z něj trochu legraci. Kromě klasických příchutí jako pistácie nebo třešeň můžete narazit i na varianty se šafránem nebo smetanou.
Plody z bažin a historie v poháru
V chladném Laponsku je zmrzlinovým klenotem „cloudberry ice cream“. Vzácné oranžové plody z místních močálů mají výrazně sladkokyselou chuť a v kombinaci se smetanovou zmrzlinou vytvářejí delikatesu. V arktické části Finska se podává třeba v Arctic Ice Cream Factory, kde si ji můžete dát po výletu tundrou pod půlnočním sluncem.
A ve Francii? Tam je zmrzlina připomínkou historie. „Café liégeois“ vznikl jako pocta belgickému Liège za odvahu během první světové války. Vrství se do něj kávová zmrzlina, studená káva a šlehačka. V pařížské kavárně Café de la Paix chutná ještě lépe díky atmosféře i výhledu na Operu Garnier.
V mnoha evropských zemích tak není zmrzlina jen osvěžením. Je to kulturní zážitek, za kterým se rozhodně vyplatí cestovat.