Palačinky patří mezi nejuniverzálnější jídla na světě. Každý národ má svou vlastní verzi – sladkou nebo slanou, nadýchanou nebo křupavou. Ať už se objevují na snídaňovém stole, jako pouliční jídlo nebo součást sváteční hostiny, vždy spojují jednoduché suroviny s bohatou tradicí a chutí.
Jednou z největších klasik zůstávají francouzské crêpes. Tenké jako list papíru a univerzální – dají se naplnit čímkoliv od Nutelly po šunku s bešamelem. Jejich kořeny sahají do 13. století. V Bretani navíc vznikly jejich slané sestry – galettes, připravované z pohankové mouky a servírované třeba se sýrem a vejcem.
Galette with goat cheese, figs, crushed pecans, honey, black pepper , and basil pic.twitter.com/6vT35c92Ws
— Marlowe (@bokchoyenjoyer) August 23, 2022
Na opačné straně světa bodují japonské fluffy pancakes. Jsou tak nadýchané, že se skoro houpou na talíři. Díky vyšlehaným bílkům v těstě připomínají spíš dezert než snídani. V Koreji zase frčí kimchi pancakes, tedy pikantní palačinky s fermentovaným zelím, které krásně křupou a voní po chilli.
Kyselé i plněné bramborami
Z Latinské Ameriky stojí za zmínku venezuelské cachapas – kukuřičné palačinky plněné sýrem a máslem. Sladkost kukuřice se v nich snoubí se slaností náplně, což vytváří dokonale vyváženou chuť. A etiopská injera, i když spíš připomíná kyselý chléb než palačinku, funguje jako jedlý talíř – trhá se a namáčí do omáček.
Dosa z Indie je dalším důkazem, že palačinka nemusí být nudná. Křupavé tenké těsto z fermentované rýže a čočky ukrývá pikantní bramborovou směs. V Jihoafrické republice si naopak potrpí na pannekoek, podávané s cukrem a citronem – velmi podobné těm anglickým.
Palačinky tak zdaleka nejsou jen snídaňová klasika s marmeládou. Jsou kulturním odrazem, kulinářským dobrodružstvím i výzvou pro každého, kdo rád ochutnává svět. Ať už dáváte přednost nadýchanému japonskému zázraku, nebo rustikální indické variantě, jedno je jisté – s palačinkou se nikdy nenudíte.