Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Tradiční pokrmy zařazené na seznam UNESCO v roce 2022

    Co mají společného ukrajinský boršč, francouzská bageta či čínská čajová kultura? Jsou to příklady kulinářských tradic, které byly v roce 2022 mezi posledními přidanými na seznam UNESCO.

    UNESCO a jeho Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva k překvapení mnohých uznává i tradice související s jídlem a pitím. Seznamte se s některými z nejnovějších a pochopíte, proč ochutnávání tradičních jídel neodmyslitelně patří k cestovaní a poznávání jiných zemí.

    Ukrajinský boršč

    Boršč je tradiční polévka, která se jí v mnoha zemích východní Evropy, včetně Ukrajiny, kde je důležitou součástí kulinářské identity. Polévka vděčí za svou zářivou barvu a kyselou chuť své hlavní složce: červené řepě.

    Boršč je vydatný a výživný. Obvykle je založen na masovém vývaru kombinovaném s restovanou zeleninou včetně zelí, brambor a rajčat. K dochucení lze použít kopr, bobkový list, majoránku, křen, zázvor, a dokonce i sušené švestky. Někdy se kvůli bílkovinám přidává hovězí nebo rybí maso, zatímco jiní dávají přednost vegetariánské verzi.

    Podle některých lidí musí být ‚dobrý boršč‘ dostatečně hustý, aby lžička stála v misce vzpřímeně. Můžeme ho podávat vychlazený nebo teplý a vždy s velkým kopečkem zakysané smetany navrchu.

    Ukrajina je běžně považována za domov boršče. Každý region nebo oblast má svůj osobitý recept – například v Kyjevě se často přidává jehněčí maso, zatímco ve Lvově kuchaři používají vídeňskou klobásu.

    Umění přípravy ukrajinského boršče naléhavě potřebuje ochranu. To je důvod, proč mu v polovině roku 2022 UNESCO věnovalo zvláštní pozornost a poměrně rychle ho zařadilo na seznam.

    Bagetová kultura ve Francii

    Bageta – dlouhý, tenký kus bílého chleba – je symbolem Francie a jedním z nejoblíbenějších potravin v zemi. Je to tradice, která sahá až do doby vlády krále Ludvíka XIV. v 18. století.

    Tradičně obsahuje francouzská bageta (Baguette de Tradition Française) pouze čtyři přísady: pšeničnou mouku, vodu, droždí a sůl. Denně se peče v pekárnách nebo boulangerích a konzumuje se téměř ke každému jídlu. ‚Dobrá‘ bageta je dlouhá asi 65 centimetrů a má křupavou kůrku.

    Původ bagety je neznámý, ale koluje o ní mnoho mýtů. Vynalezl Napoleon Bonaparte bagetu, aby si jeho vojáci mohli nosit chléb po kapsách? Nebo její původ pochází z výnosu o chlebu rovnosti po Francouzské revoluci jako potravina, která překročila společenské hranice?

    Každé město i malá vesnice ve Francii má specializované obchody s bagetami. Tradiční je natrhat (ne nakrájet) bagetu na kousky, než si ji vychutnáte s tvarohem, pomazánkami nebo třeba i francouzskou cibulkou.

    Al-Mansaf v Jordánsku

    Mansaf nebo Al-Mansaf je národní jídlo z blízkovýchodního Jordánska. Skládá se z jehněčího nebo kuřecího masa vařeného v bohaté omáčce z fermentovaného jogurtu s bílou rýží nebo bulgurem.

    Název jídla znamená „velký podnos“, což vystihuje způsob, jakým se Mansaf podává ve stylu sdílení uprostřed stolu. Tradičně se připravuje pro zvláštní příležitosti včetně svateb a náboženských svátků.

    Původ Mansafu lze vystopovat k beduínské kultuře. V minulosti byl konec mezikmenových konfliktů uznán pouze tehdy, když vůdci obětovali zvíře, aby společně připravili a snědli Mansaf. Sdílené jídlo hraje důležitou sociokulturní roli v jordánské společnosti i dnes.

    Pokud budete mít to štěstí, že jste byli pozváni, abyste se podělili o pokrm Mansaf v Jordánsku, pamatujte, že se tento pokrm tradičně jí pravou rukou místo příboru.

    Čajová kultura v Číně

    Čaj je v Číně způsob života. V roce 2022 UNESCO uznalo, že zpracování, pití a sdílení čaje hraje zásadní roli v čínské kultuře, když přidalo tuto položku (první čínský zápis v této kategorii) na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví.

    Tento záznam pokrývá vše od technik sběru čajových lístků až po sociální vazby vytvořené v čínských čajovnách. Podle UNESCO se v Číně vyrábí více než 2000 různých čajů z různých kategorií listů a určitých květin a bylin.

    V Číně čaj překračuje sociální a ekonomické hranice – je to nápoj, který přijímají všichni, včetně mnoha etnických menšin v zemi.

    Vzhledem k tomu, že Čína je celosvětově největším světovým vývozcem čaje, je velká šance, že jste ho již vyzkoušeli. Při návštěvě Číny je nezbytností výlet do Chengdu za návštěvou tradičních čajoven.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.