Více
    0.8 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Tibetský Nový rok Losar

    Historicky byli Tibeťané převážně nomádi, kteří harmonicky koexistovali s drsným prostředím na Tibetské náhorní plošině. Chov zvířat a skromné zemědělství byly pro hluboce věřící Tibeťany dlouho jedinečným způsobem života. Když přišla nárazová sklizeň, oslavovali to tancem a zpěvem. Po čase se z toho stala tradice. Jak dnes slaví Nový rok – Losar?

    Následoval kulturní výměna mezi Tibetem a Čínou, která se týkala mnoha oblastí – zemědělství, astrologie i buddhismu. Tibetský kalendář postupně přijal některé svátky i z římského kalendáře. A vznikl tibetský Nový rok Losar.

    Kdy se slaví tibetský Nový rok Losar

    Tibetský Nový rok, známý také jako festival Losar, je nejdůležitějším svátkem v tibetském kalendáři. Každoroční oslava začíná 29. ledna a trvá dva týdny. V roce 2021 se Nový rok slavil 12. února. S datem oslav se to má následovně:

    • 1. den tibetského nového roku může být shodný s čínským kalendářem
    • 1. den tibetského nového roku může být o jeden den později nebo dříve než v čínském lunárním kalendáři
    • 1. den tibetského nového roku může být o měsíc dříve či později než v čínském kalendáři

    Během festivalu se odehrávají starodávné obřady, které představují boj mezi dobrem a zlem. Lidé předvádějí tanec jelenů a zábavné bitvy mezi králem a jeho minstry. Všichni tančí, zpívají a veselí se. Připravují tradiční pokrmy jako Guthuk, navštěvují rodiny a přítele, pálí borové větve, aby uctili bohy hor.

    Přípravy na Nový rok

    Poslední dva dny starého roku jsou věnovány přípravám. Je třeba uklidit dům, obzvláště kuchyni, protože tam se připravuje jídlo pro celou rodinu a je považována za nejdůležitější část domu.

    Hospodyňka uvaří speciální novoroční jídla. Jedním z nich je polévka podávaná s malými knedlíčky zvaná Guthuk. Vaří se z masa, rýže, sladkých brambor, pšenice, jačího sýra, hrášku, zelené papriky, nudlí a ředkviček. Vyrábějí se také jakési koule z těsta plněné různými přísadami – chilli, sůl, rýže. Těmi se pak Tibeťané navzájem obdarovávají. Každá náplň má zvláštní význam – chilli znamená upovídanost, bílá barva ingredience je považována za dobré znamení apod.

    V noci Tibeťané zapalují pochodně a odpalují petardy, aby zahnali zlé duchy. Poslední den v roce se konají náboženské obřady. Lidé navštěvují kláštery, aby uctili bohy a přinesly dary mnichům. Před svatyně ve svých domech umísťují Tibeťané kozí hlavu, výhonky zeleného ječmene, kasai (smažená koule z těsta) a sušené ovoce.

    Novoroční aktivity

    Lidé na Nový rok vstávají brzo ráno, vykoupají se, obléknou do nových šatů. Pokládají se obětiny na domácí svatyně. Den tráví členové rodiny společně, večer si předávají dárky. Druhý den navštěvují přátele a příbuzné. Povídají si, popíjejí čaj s jačím máslem a pojídají pochoutky, které se smí připravovat pouze na Nový rok.

    Třetí den nového roku je určen pro návštěvu místních klášterů, kam Tibeťané přinášejí oběti. Při rituálech se pálí větve borovice, cypřiše a různých bylin, aby vznikl aromatický kouř. Další důležitou událostí je vyvěšení modlitebních vlajek na střeše domu nebo vrcholku hory. Přináší to mír a štěstí v novém roce.

    Oslavy tibetského Nového roku Losar odráží hlubokou touhu Tibeťanů po míru, požehnání a štěstí. Je to velice přátelský a pohostinný národ. Pokud budete v Tibetu zrovna na oslavy Nového roku, je velice pravděpodobné, že vás některá místní rodina pozve, abyste slavili s nimi. Je to skvělá příležitost, jak nahlédnout do místní kultury a života obyčejných lidí.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.