Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Tajemný podzemní kostel ukrytý v solném dole Wieliczka

    Jeden z největších polských historických pokladů se skrývá v metropolitní oblasti Krakova, pod zeleným předměstím Wieliczka. Projít si můžete obří solný důl, jehož součástí je i nádherný podzemní kostel.

    Je to jen krátká jízda autobusem od dlážděných ulic a gotických věží slavného starého města. Ale odhaluje úplně jiný zázrak než majestátní architektonické poklady, které vyrůstají nad zemí v tomto bývalém královském hlavním městě.

    Historie solného dolu Wieliczka

    Solný důl Wieliczka zahrnuje celkem 287 kilometrů tunelů a jeskyní, které se vinou pod povrchem Polska. Překvapivá délka zdejších chodeb je výsledkem více než 700 let nepřetržitého rozšiřování a výstavby, od dob prvních polských králů až po temná léta nacistické okupace.

    Místní vám možná řeknou, že vše začalo bájným příjezdem princezny Kingy z Maďarska, která před příchodem do Krakova uložila svůj snubní prsten do šachty na těžbu soli ve své rodné maďarské zemi. Jakmile se v roce 1290 dostala do Wieliczky, legenda vypráví, že přikázala místním kopat. Našli její snubní prsten na polské půdě, obklopeni onou ceněnou kamennou solí.

    Je však pravděpodobnější, že polští horníci objevili sůl Wieliczky poté, co si uvědomili přírodní minerální obsah vody ve městě. Jisté je, že ve 14. století byly doly ve Wieliczce v plném provozu. Byl postaven hrad, kde sídlilo vedení těžařské společnosti. Také chránil cenný zdroj, zatímco výnosy z polského solného průmyslu byly použity k rekonstrukci Krakova po katastrofálních tatarských invazích.

    Dědictví solného dolu Wieliczka

    Zprávy z kronik solného dolu Wieliczka ze 14. století odhalují také začátek dalšího kuriózního trendu. Předpokládá se, že právě tehdy horníci začali tesat a odřezávat důlní stěny hluboko pod zemí, vyřezávali mystické figurky trpaslíků a fantastických tvorů, náboženské ikony a podoby velkých polských panovníků.

    Konečným výsledkem po několika stoletích je směs krásných soch skrytých pod zemí. Příběhy o uměleckém majestátu, který zde leží ukryt, přitáhly slavné návštěvníky, jako byl uctívaný Mikuláš Koperník a polští světci z 15. a 16. století. Průmysl pokračoval, byly vykopány další šachty a v prázdných chodbách se neustále objevovaly další solné sochy.

    Ponořte se pod zem

    Dnes je výlet do solného dolu Wieliczka jednou z nejlepších aktivit v Krakově. Přestože je k prohlídkám otevřena pouze malá část rozsáhlého dolu, návštěvníci mohou absolvovat dvouhodinovou cestu některými z nejúžasnějších částí tohoto zázraku.

    Výlety začínají sestupem dřevěnou šachtou o 378 schodech do komor první úrovně. Ze stropů zde visí krápníky připomínající špagety, ze země vystupují baňaté stalagmity a jsou zde zrekonstruované maďarské mlýny z minulých staletí. Jak prohlídka pokračuje, budou se návštěvníci podivovat nad tajemnými podobiznami skřítků ve stínech a prohlédnou si složitá umělecká díla vytesaná do tunelů.

    Poté, co ochutnáte solnou skálu a dozvíte se vše o jedinečném mikroklimatu, který existuje v tomto podzemním světě, odhalí se vám velká atrakce zapsaná na seznam UNESCO: podzemní kaple svaté Kingy. Tato kolosální podzemní katedrála vyrazí dech snad každému, kdo ji spatří prvně. Je tu vše od obřích lustrů až po repliku slavné Da Vinciho Poslední večeře. Vše vytesané přímo do solných stěn.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.