Více
    24.1 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Průjem v uličce a sedadla pokrytá zvratky: Jak se posádky letadel vyrovnávají s tělesnými tekutinami ve vzduchu?

    Při létání nejspíše většina z nás počítá s tím, že v letadle, v těsné blízkosti stovek dalších lidí, bude vystavena kontaktu s bakteriemi. Na některé zážitky se však nepřipravíte. O nedávných incidentech na palubách letadel informoval server Euronews.

    Minulý týden byl let z USA směřující do Španělska nucen vrátit se zpět do Atlanty poté, co pasažér zanechal stopu průjmu doslova po celé uličce. Ostatní cestující se na sociálních sítích podělili o záběry a fotografie, jak se letová posádka snažila ze všech sil uklidit nepořádek pomocí papírových ručníků, savého běhounu a dezinfekce.

    Při komunikaci s řízením letového provozu pilot vysvětlil, že otáčí letadlo kvůli „problému s biologickým nebezpečím“. Po přistání museli cestující přelézat přes sedadla, aby se vyhnuli znečištění v uličce.

    Zvratky na sedadlech

    Nebyl to jediný incident s tělesnými tekutinami ve vzduchu letos v létě. Na konci srpna byli dva pasažéři letu Air Canada údajně vyvedeni z letadla, protože odmítli sedět na pozvracených sedadlech.

    Přihlížející cestující na Facebooku popsala, že dvě ženy před ní si chtěly sednout. Stěžovaly si však letušce, že mají mokré sedačky a bezpečnostní pásy.

    Přestože cestující věděli, že někdo z předchozího letu zvracel, byli ujištěni, že místa byla vyčištěna.

    „Do sáčku vložili mletou kávu a nastříkali parfém, aby zakryli zápach,“ řekl přihlížející. „Když se dvě zjevně rozrušené cestující pokusily vysvětlit letušce, že sedadlo a bezpečnostní pás jsou mokré a v jejich oblasti jsou stále viditelné zbytky zvratků, letuška se omlouvala. Ale řekla jim, že let je plný a nemůže nic dělat.“

    „Cestující řekly, že od nich nelze očekávat, že budou pět hodin sedět ve zvratcích.“

    Nedlouho poté za ženami přišel pilot a řekl, že mohou opustit letadlo samy, nebo je z letadla vyvede ochranka. „Pilot vstal a šel do přední části letadla,“ řekl přihlížející. „Další věc, kterou jsme viděli, byla ochranka přicházející uličkou a jak odvádí obě dámy z letadla!“

    Krvavá skvrna pod sedačkou

    V červenci si cestující na palubě letu Air France z Paříže do Toronta všiml zápachu vycházejícího z prostoru pro nohy pod jeho sedadlem. „Páchlo to jako hnůj,“ řekl CNN Habib Battah. Když to zkoumal, všiml si mokré skvrny na podlaze pod sebou.

    Battah řekl: „Řekl jsem, že to voní jako merde – s***. Letuška mi podala vlhké ubrousky. Začal jsem to utírat a bylo to červené – krvavě červené. Říkal jsem si: ‚Co to sakra je?‘ Chtěl jsem jen vědět, co to je. Po chvíli jedna z letušek řekla: ‚Běžte si raději umýt ruce a tady jsou rukavice.‘“

    Později zjistil, že skvrna byla lidská krev z předchozího dne, kdy jeden z cestujících utrpěl krvácení.

    „Jako novinář se věnuji 20 let Bejrútu,“ komentoval zážitek Battah. „Zažil jsem války, nálety, viděl jsem atentáty, bomby v autech a jen o vlásek jsem přežil výbuch přístavu. Myslel jsem, že jsem viděl všechno. Nečekal jsem, že najdu více krve, než jsem viděl v Bejrútu, v letadle Air France.“

    Jsou tělní tekutiny nebezpečné?

    „Tělesné tekutiny včetně zvratků, průjmu, krve a moči ve veřejné dopravě představují vážné riziko přenosu onemocnění od noroviru po závažnější onemocnění,“ řekla Euronews Green Jenna Brownová, odbornice na ochranu životního prostředí specializující se na bezpečnost potravin a veřejné zdraví.

    Říká, že by se s tekutinou mělo zacházet jako s infekční, aby bylo zajištěno, že jsou zavedena vhodná kontrolní opatření na ochranu zdraví kohokoli v blízkosti nebo kteréhokoli člena personálu, který provádí čištění.

    Efektivní čištění a dezinfekce prostoru by měly odstranit fyzikální, biologická a chemická rizika, která představují tělesné tekutiny. Ale „špatné čisticí techniky mohou šířit kontaminaci“.

    Podle Brownové by oblast měla být okamžitě izolována a tělesná tekutina odstraněna pomocí absorpčních granulí speciálně navržených pro tento úkol. To také pomáhá předcházet přenosu infekčních chorob vzduchem. Nakonec je třeba oblast dezinfikovat.

    „Veškerý personál, který se zabývá čištěním tělních tekutin, by měl mít odpovídající školení, osobní ochranné prostředky a vybavení, aby se chránil před infekcí,“ pokračovala. Pokud není oblast řádně vyčištěna, riziko přenosu stále existuje.

    Jak se čistí letadla

    Před covidem-19 byla letadla mezi lety vyčištěna jednoduše– personál odstranil odpadky a vysál podlahy. Po pandemii zavedlo mnoho leteckých společností filtraci vzduchu jako je v nemocnicích, která vyměňuje vzduch v letadle každých několik minut. Aplikují také antimikrobiální sprej na všechny povrchy.

    Každé dva až šest měsíců jsou letadla obvykle důkladně vyčištěna, když jsou odeslána na údržbu.

    Za letu malé úniky biologického materiálu zvládne většina letových posádek, po přistání by mělo proběhnout hlubší čištění. Pokud je únik velký nebo komplikovaný, let může být zpožděn nebo zrušen při čekání na profesionální čištění.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.