Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Proč musíte vzpřímit sedadlo a odtemnit okno? Bezpečnostní pravidla v letadle mají své důvody

    Opravdu nesmíte před vzletem či přistáním sklopit sedadla? A co opěrky pro ruce či vytažené žaluzie na okýnkách? Zde je vysvětlení.

    Od vystoupení celebrit až po totální flashmob. Letecké společnosti se snaží kreativně zajistit, aby cestující poslouchali předletové bezpečnostní pokyny. Přesto někteří pravidla jednoduše ignorují.

    Proč jsou bezpečnostní pokyny leteckých společností důležité? Server Euronews si promluvil s posádkou letadel a odborníky na bezpečnost, aby přiblížil některé z důvodů, které za nimi stojí.

    Proč musíte mít při vzletu a přistání sedadlo ve vzpřímené poloze

    Není nic horšího, než když si během letu sednete na své místo a osoba před vámi si okamžitě sklopí sedadlo na maximum. Nejenže je to nepříjemné, ale může to být i nebezpečné.

    Zaměstnanci leteckých společností žádají cestující, aby při vzletu a přistání nechali svá sedadla ve vzpřímené poloze, protože právě v těchto chvílích je největší pravděpodobnost, že dojde k nouzové situaci, a vy nemáte moc času na přípravu.

    V případě nouzového přistání nebo evakuace pomůže vzpřímené sedadlo lidem za vámi rychle se dostat ze sedadel.

    Stejně tak zajištění odkládacího stolku pomáhá udržet volnou cestu pro vás i ostatní cestující ve vaší řadě. Proto je také nutné, abyste si své věci zastrčili pod sedadlo před vámi.

    Proč musíte při vzletu a přistání otevírat okenní roletu

    Důvody, proč nechat okenní roletu při startu a přistání otevřenou, jsou méně zřejmé, ale neméně důležité.

    Tyto fáze letu jsou nejnebezpečnější a otevřené žaluzie umožňují letuškám a cestujícím okamžitě zpozorovat případné problémy, například požár motoru, a upozornit tak palubní personál.

    V případě nouzové evakuace také umožňuje posádce zjistit, zda je bezpečné použít východ, a zaměstnancům zvenčí umožňuje posoudit situaci v kabině.

    Kromě toho umožňuje očím přizpůsobit se venkovnímu světlu, takže během evakuace lépe vidíte.

    Proč se světla před vzletem a přistáním ztlumí?

    V případě nouzového přistání by se letadlo mohlo ponořit do tmy. „Světla jsou ztlumena, aby se v případě evakuace usnadnilo noční vidění,“ říká školitelka bezpečnostních a nouzových postupů a průvodkyně Jodie Jarvis v rozhovoru pro Euronews Travel.

    Aklimatizace posádky a cestujících na slabé osvětlení zajistí, že budou lépe vidět a rychleji evakuovat letadlo.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.