Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Oslnivě bílý chrám Wat Rong Khun v severním Thajsku

    Už z dálky se člověk diví, co se skrývá v tomto bizarně vyhlížejícím bílém chrámu. Wat Rong Khun se nachází asi pět km jižně od města Chiang Rai v severním Thajsku.

    Tento chrám navrhl Chalermchai Kositpipat, vizuální umělec a malíř narozený v Chiang Rai. Měl svůj vlastní nekonvenční přístup k tradiční chrámové architektuře. Spojil prvky ze své představivosti s tradičním buddhistickým učením o nebi, pekle, karmě a pozemských hříších.

    Tento chrám je soukromá umělecká výstava vytvořená ve stylu buddhistického chrámu. Pro veřejnost otevřela své brány v roce 1997.

    Nejzajímavější fakta o chrámu

    Barva Wat Rong Khun symbolizuje čistotu

    Wat Rong Khun je výjimečný chrám, který vyniká bílou barvou. Autor použil mimo jiné i kousky skla v omítce, díky nimž se chrám na slunci třpytí. V buddhistickém náboženství bílá barva naznačuje čistotu Buddhy, následně sklo označuje Buddhovu moudrost a Dhammu v buddhistickém učení.

    Celý chrám je symbolický

    Jako umělecké dílo je chrám Wat Rong Khun nádherným mistrovským kouskem. Ale skrývá se v něm mnohem více než jen jeho jedinečná architektura. Autor využil svou kreativitu k vyprávění o cyklu života a smrti tím, že do stavby zahrnul nebe a nirvánu. Aby se člověk dostal do nebe, potřebuje překonat cykly života a smrti.

    Všechny detaily a stavby v chrámu, jako je most cyklu znovuzrození a brána nebes, mají svůj význam. Vybízejí návštěvníky, aby přemýšleli o buddhistickém učení. To ukazuje cestu, jak uniknout světským pokušením, touhám a chamtivosti.

    Architektura Wat Rong Khun je smíšená

    Podoba chrámu se značně liší od tradičního barevného buddhistického chrámu. Designér záměrně zakomponoval různé prvky architektury. Vybral různé styly z různých dob a dal je dohromady, aby vytvořil tuto nádheru, která láká do severního Thajska turisty z celého světa. Jedná se o tradiční thajskou a hindskou architekturu. Také zde spatříte propracované zdobení fasád a venkovních prvků.

    Hned u vchodu do chrámu je rybník a úzký bílý most vedoucí do hlavní budovy. Rybník je bohatě zdobený a nabízí několik náboženských obrazů. Na obou stranách rybníka jsou dvě sochy, které střeží náboženské obrazy. Sochy známé jako kinnaras jsou napůl člověkem a napůl ptačím tvorem z thajské mytologie, o kterém se věří, že chrání lidi.

    Umění zobrazuje aspekty života

    Umění zde naleznete rozptýlené po celém komplexu. Bylo inspirováno buddhistickou vírou a učením. Zaměřuje se ale i na problémy moderní společnosti. Někde vidíte tradiční mytologické postavy buddhismu, zatímco jinde prvky moderní kultury.

    Umělecká díla jsou surrealistická a mají tendenci vysvětlovat běžné aspekty života. Jsou zde sochy čertů ve výrazných červených a žlutých barvách. Symbolizují varování před kouřením nebo pitím alkoholu. Jedna ze soch má láhev whisky na hlavě lebky, zatímco druhá má nápis zákaz kouření pohlcený plameny.

    Stavba chrámu Wat Rong Khun nebyla nikdy dokončena

    Wat Rong Khun je velmi podobný chrámu Sagrada Familia Antoniho Gaudího v Barceloně. Tato dvě jedinečná architektonická mistrovská díla nebyla nikdy dokončena.

    Chalermchai měl připravený skvělý plán pro design a stavbu chrámu Wat Rong Khun. Hlavní kapli postavil v roce 1998, ale protože bylo třeba zahrnout jemnější detaily, jako jsou nástěnné malby a další dekorace, trvala mu více než 22 let.

    Až bude chrám zcela dokončen, bude zde celkem devět staveb s výraznými reliéfy a zrcadly.

    Návštěvníci musí být slušně oblečení

    Návštěva buddhistického chrámu vyžaduje slušné oblečení. I když dress code ve Wat Rong Khun není tak přísný jako ve Velkém paláci, je potřeba mít zakrytá ramena a nohy. Před vstupem do chrámu je potřeba se vyzout.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.