Více
    5.2 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Nejnebezpečnější silnice na světě. Přesto jsou turisty vyhledávané

    Vyznačují se děsivými sjezdy, nepředvídatelnými sesuvy bahna či úplným nedostatkem betonového povrchu. Přesto po nich lidé stále jezdí. Které silnice jsou ty nejnebezpečnější na světě?

    Rohtang Pass, Indie

    Rohtang znamená doslovně „hromada mrtvol“ – název, který vychází ze smrtelných sesuvů půdy, které často zasypou tuto cestu ve východních Himalájích. Dalším rizikem je obecně nepředvídatelné počasí v této oblasti, včetně sněhových bouří a náhlých lavin v kterékoli roční období.

    Každou sezónu silniční posádky používají GPS k vyhledání silnice a jejímu opětovnému vykopání. Vede v nadmořské výšce 4000 m.n.m. Jakmile jsou sesuvy odstraněny, průjezd zpravidla zůstává otevřený od května do listopadu, i když sníh ho může zasypat z ničeho nic kdykoliv během roku. V roce 2010 zde uvízlo 300 turistů.

    Pod průsmykem je vybudován 8 km tunel, který poskytuje bezpečnější cestu, ale původní trasa, která spojuje údolí Kulu, Lahual a Spiti v nejsevernější Indii, láká návštěvníky výhledem na drsné pohoří a rozlehlá údolí.

    National Road 5, Madagaskar

    Silnice National Road 5 vede mezi městy Maroantsetra a Soanierana-Ivongo na východním pobřeží této africké země. Pokud máte pocit, že vás nudí asfalt, tato silnice to změní. Úseky písku, jízda po holé skále a mosty, které vypadají, že každou chvíli spadnou. Tato cesta je dlouhá 200 km a její zdolání vám zabere téměř 24 hodin! Obzvláště zrádná se stává během období dešťů (prosinec až březen), kdy nedostatek asfaltu vede k tomu, že silnice je na mnoha místech neprůjezdná. Jedinou její výhodou je, že vede podél pobřeží s krásným bílým pískem a poskytuje výhledy na palmové lesy a Indický oceán.

    Transfăgărășan Road, Rumunsko

    Tato silnice získala titul „nejlepší silnice na světě“ od posádky BBC Top Gear. Ve světě automobilových nadšenců je známá, jinak ale tuto druhou nejvýše položenou rumunskou silnici zná málokdo. Byla postavena jako vojenská trasa pro případ invaze v 70. letech a spojuje dvě nejvyšší pohoří Jižních Karpat, Moldoveanu a Negoiu. Celkově stoupá do výšky 2 034 metrů.

    „Pokud rádi řadíte, zhruba každé tři nebo čtyři sekundy, bude vás tato jízda bavit,“ říká rumunský rodák Razvan Baba. Rychlostní limit je tu 40 km/h, ale jeho dodržování nikdo nehlídá.

    Eyre Highway, Austrálie

    Carl Logan, policista z Perthu, varuje čtenáře, že tento úsek dlouhý 684 mil v jižní Austrálii se na první pohled může zdát „prostý a nudný“. Opak je pravdou, největší zábavu si tu ale neužijete v prudkých zatáčkách, ale se zvířaty. „Můžete vidět klokany, emu a někdy i velbloudy,“ dodává. Divoká zvěř je to, co činí trasu riskantní.

    Nejnebezpečnějším obdobím na dálnici, která vede mezi městy Norseman a Ceduna, je úsvit nebo soumrak, kdy se divoká zvěř snaží přejít silnici.

    Dálnice Prithvi, Nepál

    Cesta dlouhá 174 km z Káthmándú do Pokhary odmění odvážlivce dramatickými výhledy na velikány, jako je Annapurna, 10. nejvyšší vrchol planety. Dálnice Prithvi také prochází některými z nejdůležitějších náboženských míst v zemi, včetně posvátného chrámu Manakamana. Cena za výhledy ale může být vysoká, ne nadarmo se tato trasa řadí mezi nejnebezpečnější silnice na světě. Kromě krásných výhledů na Himaláje uvidíte vozidla, která skončila v hluboké propasti v korytě řeky. Mnoho turistů, kteří touto cestou jedou, volí pro tu zpáteční raději letadlo. Nechtějí pokoušet štěstí dvakrát.

    Kolyma Highway, Sibiř

    Místní obyvatelé znají dálnici Kolyma neboli M56 jednoduše jako „trasu“, „silnici“, protože v této pusté zamrzlé oblasti východní Sibiře je to jediná hlavní silnice.

    Další její přezdívka, „dálnice kostí“, hovoří o její tragické historii: postavili ji statisíce politických vězňů, kteří byli za stalinského režimu ve třicátých až padesátých letech vyhnáni do gulagů v tomto regionu. Tisíce lidí byly zastřeleny, protože nepracovaly dostatečně tvrdě, zatímco jiní zemřeli kvůli brutálním podmínkám gulagů. Dalším zabijákem byla zima: s teplotami klesajícími až na -70 ° C se Kolyma nachází v nejchladnější obydlené oblasti na světě. Mnoho mrtvých bylo jednoduše pohřbeno pod základy silnice.

    Poté, co silnice po celá desetiletí chátrala, se na ní v roce 2004 vydali herec Ewan McGregor a televizní moderátor Charlie Boorman na motocyklu. Točili pro televizní pořad Long Way Round. Kolyma Highway byla v roce 2008 označena za federální silnici a začala přitahovat obzvláště skupiny motocyklových nadšenců.

    Trasa o délce 2 031 km je dnes známá jako „nejchladnější silnice na světě“, sníh tu někdy padá i v červenci a srpnu. Zůstává také jednou z nejopuštěnějších.

    Tunel Guoliang, Čína

    Po celá desetiletí byla malá vesnička Guoliang, která se nachází v pohoří Taihang ve východní Číně, dosažitelná pouze pěší chůzí. Poté, co vláda odmítla postavit silnici na vrchol útesu a odsoudila tak vesnici k trvalé izolaci, místní obyvatelé vzali věci do svých rukou. V letech 1972 až 1977 kopali vlastní 1,2 km dlouhý tunel výbušninami a lopatami. Někteří při tom přišli o život.

    Tunel, který vede na vrchol útesu, je široký pouhé 4 metry. Obzvláště zrádný a nebezpečný je po deštích, kdy se z něj stává skluzavka. Hlavně se při jízdě nedívejte dolů do údolí.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.