Více
    15.7 C
    Czech
    Pátek 11. července 2025

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Nejlepší tacos: skutečná chuť Mexika

    Nejde popřít světovou popularitu tacos, které jsou považovány za nejuniverzálnější mexický pokrm. Kde najdete ty nejlepší tacos v Mexiku?

    Reklama

    Krása tacos je dvojí. Za prvé, je tu jednoduchost: porce kukuřičné nebo pšeničné tortilly o velikosti dlaně, kterou lze stejně jíst na cestách nebo v elegantních restauracích. Za druhé, chuť: tacos může mít téměř jakoukoli náplň, takže vždy existují nové varianty, které můžete vyzkoušet.

    Tacos al pastor v El Pastorcito, Mexico City

    Jedním z nejoblíbenějších druhů tacos v Mexiku je al pastor, vyrobený z masa grilovaného na rožni (často vepřového) a někdy v kombinaci s nakrájeným ananasem. Al pastor, považovaný v podstatě za mexický pokrm, ve skutečnosti pocházel z komunity libanonských přistěhovalců, která začala přicházet v 90. letech 19. století a je úzce spjata s pastýři (někdy se jim někdy jednoduše říká „pastýřský způsob“).

    Blízkovýchodní komunita otevřela restaurace a používala známé metody přípravy, včetně shawarmy, ale přidala špetku mexické chuti v úctě ke svému novému domovu. Dnes je lze nalézt téměř v každém pouličním stánku.

    Tacos de carnitas v Tacos El Chino, Tijuana

    Další oblíbenou variací taco je carnitas: vepřová plec dušená na sádle. Úžasně šťavnaté maso se často podává s cibulí, nasekaným koriandrem a pikantní salsa verde. Pokrm pochází ze západního státu Michoacán a jde v podstatě o stejný recept jako na trhané vepřové maso. Tradiční metodou vaření carnitas je použití měděného hrnce, který rovnoměrně rozptyluje teplo po dobu tří až čtyř hodin. Při správné úpravě by mělo být nakrájené maso na koncích lehce křupavé.

    Tacos de suadero v Taqueria Los Cucuyos, Mexico City

    Tacos suadero, oblíbené ve středním Mexiku, se vyrábějí z tenkého hovězího masa odebraného z žeber. Maso, které je podobné hrudí (spodní hruď krávy), má hladkou strukturu a je typicky smažené a nakrájené na malé kousky. Suadero je často těžké žvýkat, takže sekání je nezbytné a tradičně se provádělo přes kmen stromu. Pouliční stánky s občerstvením v Mexico City jsou stále nejlepším místem, kde můžete tato tacos ochutnat, protože hlavní město je s nimi nejvíce spojováno.

    Tacos de cochinita pibil v Taco Lounge, Guadalajara

    Legendární tacos spojené s východním pobřežím Mexika. Tacos de cochinita pibil jsou v podstatě pomalu pečené vepřové tacos. Tradiční cochinita se vyrábí ze selátka, které je marinované v citrusové šťávě, ochucené oranžovo-červeným kořením annatto z achiote, zabalené do banánového listu a pražené. Toto jídlo se dokonce objevuje jako opakující se téma ve filmu Roberta Rodrigueze z roku 2003, Once Upon a Time in Mexico, s Johnny Deppem. Často tento druh tacos najdete i na poloostrově Yucatán. Vepřové maso je kombinováno v tortille s nasekaným koriandrem, limetkou a nakládanou červenou cibulí.

    Tacos de pescado zarandeado v Zanaya, Mexico City

    Pro tento tradiční pokrm se rozpůlí ryba od hlavy k ocasu a poté se marinuje ve směsi achiote pasty, piva a chilli. Ryba se pak griluje na žhavém uhlí v peci na dřevo a podává se salsou a teplými tortillami. Tyto grilované rybí tacos pocházejí z pobřežního státu Nayarit, ale nyní jsou oblíbené po celé zemi a pravidelně se objevují na jídelních lístcích restaurací s mořskými plody.

    Tacos de chapulines v Chapulín, Mexico City

    Zvláštní volba – ale ne pro Mexičany. Tacos de chapulines neboli tacos z kobylky jsou nejvíce spjaty s jižním státem Oaxaca. Hmyz se sbírá pouze v období dešťů mezi květnem a začátkem září. Po umytí se kobylky opékají s limetkou, česnekem a solí. Hotový výrobek je velmi slaný, kyselý a křupavý. Kromě Oaxacy tyto tacos najdete také v tradičních městech jako je Puebla a Cuernavaca či na některých trzích v Mexico City.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.

    Španělská bitva, kde místo zbraní teče víno

    Každý rok 29. června se španělské město Haro v regionu La Rioja promění ve fialovou lázeň. Místní i návštěvníci se tu ráno scházejí, aby se v rámci festivalu La Batalla del Vino navzájem polévali červeným vínem. Co kdysi začalo jako tichá náboženská pouť, je dnes divoká slavnost s vodními pistolemi, vědry a sudy vína.

    Čína otevřela první Legoland

    Do nového Legolandu v Šanghaji dorazily v den otevření tisíce návštěvníků. Jde o první park svého druhu v Číně a zároveň o největší Legoland na světě. Postavili ho z 85 milionů kostiček.

    Ryanair zvýší limit pro bezplatná příruční zavazadla

    Cestování s nízkonákladovkami by brzo mohlo být výrazně příjemnější. Ryanair se totiž rozhodl zvednout limit pro osobní zavazadlo, které si pasažéři mohou vzít na palubu bez příplatku.

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.

    Španělská bitva, kde místo zbraní teče víno

    Každý rok 29. června se španělské město Haro v regionu La Rioja promění ve fialovou lázeň. Místní i návštěvníci se tu ráno scházejí, aby se v rámci festivalu La Batalla del Vino navzájem polévali červeným vínem. Co kdysi začalo jako tichá náboženská pouť, je dnes divoká slavnost s vodními pistolemi, vědry a sudy vína.

    Čína otevřela první Legoland

    Do nového Legolandu v Šanghaji dorazily v den otevření tisíce návštěvníků. Jde o první park svého druhu v Číně a zároveň o největší Legoland na světě. Postavili ho z 85 milionů kostiček.

    Ryanair zvýší limit pro bezplatná příruční zavazadla

    Cestování s nízkonákladovkami by brzo mohlo být výrazně příjemnější. Ryanair se totiž rozhodl zvednout limit pro osobní zavazadlo, které si pasažéři mohou vzít na palubu bez příplatku.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama