Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Proč musíte alespoň jednou v životě navštívit Patagonii

    Patagonie je rozhodně uchazečem o nejkrásnější místo na světě. Může se pochlubit ohromujícími výhledy na každém kroku, zasněženými vrcholky a množstvím jezer různých barev. Navíc tu nepotkáte masy turistů. Tak na co ještě čekáte? Přečtěte si, proč navštívit Patagonii.

    Pozorování tučňáků

    Nedaleko chilského Punta Arenas se nachází ostrov Magdalena. Tam každé léto migruje 60 000 párů tučňáků magellanských, aby tu vychovali své mladé. Méně známý park Pingüino Rey na pobřeží Bahia Inutil je zase jedinou kolonií tučňáků královských mimo Antarktidu.

    Navštivte Torres del Paine

    Národní park Torres del Paine poblíž chilského Puerto Natales vás nepochybně uhrane svými výhledy. Jeho drsná zelená krajina a zasněžené, tyčící se vrcholky hor nabízejí spoustu příležitostí pro treky kolem tyrkysově zelených ledovcových jezer.

    Jízda na koni

    Strávit nějaký čas s některým z místních gauchů (kovbojů) v Estancia Huechahue v argentinském Neuquenu je zážitek.  Vezme vás cvalem přes drsnou krajinu Patagonie. Trasa jízdy na ranči s dobytkem zahrnuje návštěvu čedičových kaňonů a pohřebiště domorodců z Tehuelche. Gauchové vám také budou moci říct více o historii, flóře a fauně zdejší lokality.

    Projděte se po ledovci Grey Glacier

    Grey Galcier je jedním z největších ledovců národního parku Torres del Paine. Prohlédnout si ho můžete buď z lodě, nebo pěšky. Popadněte mačky, cepín a lano a vydejte se prozkoumat tuto modrošedou masu ledu, která se rozprostírá na šířce šesti kilometrů a je vysoká přes 30 metrů.

    Odpočiňte si v termálních lázních

    Termální lázně Termas Puyuhuapi se nacházejí poblíž jednoho z nejdůležitějších horkých pramenů Chile. Jeho voda může dosáhnout teploty přes 80 stupňů Celsia. Ale nebojte, lázně mají i bazény, které nepřesahují 47 stupňů Celsia a jsou plné zdraví prospěšných minerálů.

    Na kajaku fjordy

    Není lepší způsob, jak prozkoumat fjordy Patagonie, než jízda na kajaku v blízkosti ledovců. Pokud máte rádi adrenalin, můžete se vydat na vody některých z největších řek na světě. V Magellanské úžině při troše štěstí spatříte tučňáky a keporkaky.

    Jděte na Carretera Austral

    Carretera Austral je v letních měsících oblíbená u vášnivých cyklistů. Je to silnice, která vede přibližně 1240 kilometrů od Puerto Montt, přístavního města v chilské jezerní oblasti, po Villa O’Higgins v regionu Aysen. Cesta vás provede několika neuvěřitelnými místy, z nichž všechna jsou řídce osídlena. Zastavte se u ledovcových fjordů, majestátních hor a tyčících se sopek.

    Vydejte se navštívit Patagonii a užijte si rybaření na světové úrovni

    Muškaření láká do Patagonie mnoho nadšených rybářů. Mořský pstruh obecný podél Rio Grande v Argentině dosáhl rekordních velikostí a možností rybářských aktivit je tu opravdu nepřeberné množství.

    Navštivte malebnou vesnici Caleta Tortel

    Mezi ledovými poli u ústí řeky Baker (největší chilská řeka) se nachází Caleta Tortel. Tato vesnice je jedinečná svými domy na kůlech spojenými dřevěnými chodníky.

    Cerro Castillo

    Jižně od Coyhaique v chilské oblasti Aysen je národní rezervace Cerro Castillo, která nabízí jedny z nejlepších turistických stezek v této oblasti. Rozkládá se na 100 000 hektarech a zdolat tu můžete množství vrcholků And. Stezka Cerro Castillo o délce 45 kilometrů může trvat čtyři až pět dní. Prochází hustými lesy a nabízí nádherný výhled na ledovce.

    Navštivte Mramorové jeskyně

    Ať už se vydáte na výlet lodí nebo na kajaku, Marble Caves jsou ohromujícím přírodním divem. Byly vytvářeny více než 6 000 let vlnami, jež na jejich stěnách zanechaly nádherné vzory. Azurové vody jezera se odrážejí proti stěnám jeskyně a nabízejí scenérii, která mění barvy v závislosti na vodní hladině a ročním období.

    Pozorujte divokou zvěř

    V Patagonii můžete spatřit množství původní chilské zvěře, od guanaků (divocí savci příbuzní lamám) až po pumy, které jsou pozorovány v národním parku Torres del Paine. V pobřežních oblastech kolem Punta Arenas můžete spatřit velryby a tučňáky. Nezapomeňte si dalekohled!

    Navštivte konec světa

    Mnoho lidí nemůže tvrdit, že došli na konec světa a zpět. Přitom vám k tomu stačí navštívit Patagonii. Tierra del Fuego je místem, kde budete nejblíže Antarktidě, jak je možné. Kontinent se tu tříští na malé ostrovy, na kterých si lebedí tuleni a lachtani, na otevřené vodě můžete pozorovat keporkaky.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.