Více
    18 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Nedotčené vody: Saúdská Arábie slibuje jedinečné potápění

    Rozvoj turistického ruchu Saúdské Arábie o rozloze 28 000 čtverečních kilometrů na pobřeží Rudého moře je zaměřen na dvě destinace: Red Sea Global a Amaala. Projekt návštěvníkům přinese nepřeberné množství luxusních hotelů, restaurací a venkovních zážitků. To vše s udržitelným přístupem.

    Vývojáři plánují, že celý areál bude fungovat na 100 procent pouze na solární energii a bude mít nulový odpad, uvádí server Euronews. Počet návštěvníků má být omezen na jeden milion ročně.

    Hlavní atrakcí regionu pro cestovatele je jeho dlouhé, písečné pobřeží a azurové vody. Ale to, co je pod vlnami, je ještě více vzrušující. Korálové útesy a rozmanitý mořský život jsou velkým lákadlem pro vodní fanatiky – zejména potápěče.

    Vzniká další velká potápěčská destinace?

    Pověst potápěčských lokalit v Rudém moři není neopodstatněná. Stačí se podívat přes vodu k egyptským břehům, abyste viděli některá z nejoblíbenějších potápěčských středisek na světě.

    Hurghada a Sharm el-Sheik byly potápěči dlouho chváleny jako jedny z nejlepších oblastí na planetě. Mohou se pochlubit mnoha vraky, barevnými korály, zvláštní geologií a mimořádným množstvím mořského života.

    Jako nedotčená strana Rudého moře má Saúdská Arábie velký potenciál. Navíc, na rozdíl od některých oblíbených egyptských letovisek, plánuje minimalizovat dopad potápěčů na útesy a vykonávat přísnou kontrolu nad využíváním lokalit.

    Galaxae, dceřiná společnost Red Sea Global, bude dohlížet na veškeré potápěčské aktivity v této oblasti. Ve spolupráci s Profesionální asociací potápěčských instruktorů (PADI) plánují zajistit, aby lokality nebyly přetíženy. Cílem je zachovat integritu mořského ekosystému.

    „Není to otevřené pro každého. Potápěčské společnosti nemohou jen tak přijít a založit si tu byznys,“ vysvětluje John Pagano, generální ředitel skupiny The Red Sea.

    „Bude to pod velkou kontrolou, protože chceme zajistit, aby byl zachován étos udržitelnosti společnosti a abychom chránili toto velmi vzácné prostředí.“

    Co je k vidění pro potápěče v Rudém moři Saúdské Arábie?

    „Máme tu souostroví o rozloze 2 500 kilometrů čtverečních, které je obklopeno bariérovým útesem“, říká Pagano. Možnosti jsou lákavé.

    Loni výzkumná studie laguny Al Wajh (o rozloze 2 081 kilometrů čtverečních včetně 92 ostrovů) odhalila neuvěřitelné množství rozmanitých stanovišť a mořského života. Některé z nich zahrnovaly kriticky ohrožené druhy. Objevila také osm metrů vysokou korálovou kolonii, o které se předpokládá, že je stará téměř 600 let.

    V budoucnu existuje naděje, že potápěči budou moci prozkoumat vrak z 18. století, který je považován za nejzachovalejší dřevěný vrak v Rudém moři. Stále ukrývá svůj náklad, včetně sklenic, porcelánu a některého koření, které převážel.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.