Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Vznášejte se na hladině Mrtvého moře

    Mrtvé moře je oblíbenou turistickou destinací při návštěvě Izraele či Jordánska. Je tak slané, že není možné se v něm potopit. Co byste měli vědět před jeho návštěvou?

    Zábavná fakta

    V nadmořské výšce 430 m pod hladinou moře je Mrtvé moře nejnižší bod na Zemi, což je docela cool. S hloubkou 303 m je to také nejhlubší hypersalinní jezero na světě. Je 9,6x slanější než oceán, což z něj činí jednu z nejslanějších vodních ploch na světě.

    Jeho minerály mají léčivé vlastnosti

    Mrtvé moře obsahuje směs minerálů, které byly vědecky ověřeny a mají léčivé vlastnosti. Jeho draslík působí jako zvlhčovač a pomáhá vašemu tělu zotavit se po náročném cvičení. V kombinaci s bromidy pomáhá uvolnit napětí ve svalech a kloubech. Koncentrace sodíku posiluje váš imunitní systém, chloridy vápníku posilují kosti a nehty a hořčík má účinky proti stárnutí. Není divu, že se sem hrnou turisté z celého světa!

    Jeho bahno vás zanechá hedvábně hladké

    Při každé návštěvě Mrtvého moře je nutností pomazat se pořádným množstvím bahna. Vaše pokožka se pak bude od hlavy až k patě cítit revitalizovaná a hladší než po jakékoliv lázeňské proceduře.

    Před relaxací pořiďte fotografie

    I když máte GoPro nebo vodotěsný fotoaparát, super vysoká koncentrace soli zanechá na čočce film, který ji učiní dočasně nepoužitelnou. Chcete-li si tedy odvézt nějakou slušnou fotografii, pořiďte ji před tím, než se fotoaparát namočí.

    Mrtvé moře vysychá

    Mrtvé moře se alarmujícím způsobem zmenšuje, povrchová hladina klesá o více než metr ročně. Hlavním důvodem je pokles vody v řece Jordán, která vtéká do Mrtvého moře. Jedním z důsledků je vznik více než 5500 závrtů kolem pobřeží. Sbalte si tedy věci a navštivte Mrtvé moře, než se nenávratně změní.

    Nedaleko byly objeveny historické svitky

    Svitky od Mrtvého moře odkazují na starověké hebrejské svitky objevené v roce 1947 beduínským chlapcem v izraelské judské poušti. Tyto starověké rukopisy byly nalezeny v Kumránských jeskyních a později na mnoha dalších místech v Judské poušti poblíž Mrtvého moře. Jsou nazývány velkým archeologickým nálezem 20. století. Mají obrovský náboženský význam a obsahují fragmenty téměř z každé knihy Starého zákona.

    Dopřejte si relaxaci v lázních poblíž

    Pokud vaše potřeby relaxace a revitalizace nejsou uspokojeny samotným Mrtvým mořem, pak se nemusíte bát, protože v oblasti je několik lázní, kde se můžete nechat hýčkat. Le Meridien Hotel Spa je například jedním z nejpopulárnějších díky úžasnému vybavení, které zahrnuje bazén s mořskou vodou, vyhřívané minerální bazény a kompletní lázeňské centrum se saunou, masážemi a vířivkou.

    Je to kousek od některých z nejúžasnějších míst Izraele

    Během jednoho dne se můžete vznášet v Mrtvém moři, vylézt na Masadu, pravděpodobně nejkrásnější ruiny v Izraeli a vyrazit do Ein Gedi, ohromující přírodní rezervace plné přírodních pramenů. To vše je vzdáleno přibližně hodinu jízdy autem z Jeruzaléma, což činí z hlavního města Izraele ideální základnu pro vaši cestu k Mrtvému ​​moři.

    Noste staré plavky

    Vysoká koncentrace soli může odbarvit vaše plavky, takže nechoďte do Mrtvého moře v drahých bikinách, které jste právě dostali k narozeninám.

    Před vstupem do vody se neholte

    Toto je důležitá rada k zapamatování. Kvůli vysokému obsahu soli budou všechny řezy nebo citlivá místa ve vodě pálit jako blázen. Den před návštěvou tedy odložte žiletky.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.