Více
    -3.1 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Mallorca: Nejhezčí místa v Serra de Tramuntana

    Dramatické hory lemující severní pobřeží Mallorky jsou známé jako Serra de Tramuntana. Najdete zde nádhernou krajinu, nespočet památek a míst k návštěvě.

    Táhnou se téměř 90 kilometrů a mají četné vrcholy vysoké více než kilometr. Řada míst je pro svůj historický, kulturní a environmentální význam prohlášena za místo světového dědictví UNESCO.

    Neuvěřitelné pohledy

    Asi nikoho nepřekvapí, že toto obrovské pohoří nabízí nádherné výhledy, ale je těžké si představit jejich velkolepost, dokud je neuvidíte na vlastní oči. Od maurských terasovitých svahů spadajících dolů k moři v Banyalbufar až po vyhlídkové body na útesu jako Mirador de Ricardo Roca a Mirador Es Colomer, vám vyrazí dech. V baru Mirador De Ses Barques si můžete dát drink nebo jídlo na terase restaurace s výhledem do dálky až na přístav Soller. Počkejte si tu na západ slunce a nebudete litovat.

    Galilea – nejvyšší vesnice Mallorky

    Ve výšce 460 metrů nad mořem je Galilea nejvyšší vesnicí ostrova. Malé a klidné místo, kde najdete kostel ze 17. století a několik dobrých restaurací. Hlavním důvodem, proč sem návštěvníci jezdí, jsou ale výhledy. Před vesnickým kostelem je nádvoří s panoramatickým výhledem přes kopce až k moři. Pokud nespěcháte, nejlepší způsob, jak si užít ohromující výhled, je u piva a několika tapas v Cafe Sa Plaça De Galilea, naproti kostelu.

    La Reserva Puig de Galatzó

    Na západním konci Tramuntany je La Reserva Puig de Galatzó, přírodní rezervace a zábavní park. Můžete se vydat po stezkách prastarými lesy, podívat se na místní zvířata a dravé ptáky a pak se ochladit v průzračné vodě a vodopádech. Zábavní park skrývá nejdelší zip-line na Mallorce, visuté mosty v tibetském stylu vysoko nad stromy a lezecké stěny. Pokud po celé té činnosti budete mít hlad, je zde nejen restaurace, ale i prostor pro grilování, kde si můžete připravit vlastní jídlo.

    Deià

    Žádný výlet do Tramuntany by nebyl úplný bez návštěvy Deià, ohromující vesnice vysoko v horách s nádherným výhledem na moře. Anglický básník Robert Graves učinil z Deià svůj domov ve třicátých letech minulého století a v průběhu let přitahoval do této oblasti mnoho dalších slavných tváří. Obec se stala známou jako útočiště bohému a kreativců. Vesnice je jednou z nejhezčích na ostrově. Dnes se tu nachází i pětihvězdičkový luxusní hotel La Residencia. Nejbližší „pláž“ (Cala Deià) je malebná skalnatá zátoka se dvěma rybími restauracemi posazenými na skalách.

    Turistika

    Mallorca je rájem pro pěší turisty, přičemž jedním z vrcholů je epická 135 kilometrů dlouhá „trasa suchého kamene“, která vede z Port D’Andratx na jihozápadě k Pollensa na severozápadě po celé trase Tramuntana. Je založena na síti starodávných cest a rozdělena do osmi etap. Některé části jsou snazší a dobře značené, jiné je lépe absolvovat s průvodcem. Pokud máte chuť projít celých 135 kilometrů, jsou na různých místech trasy útočiště, kde mohou chodci doplňovat palivo a přenocovat.

    Klášter Lluc

    Klášter Lluc nebo Santuari de Lluc byl historicky důležitým poutním místem a dodnes je klíčovým náboženským místem na ostrově. Vysoko v horách a obklopená lesy, je tato svatyně před světem docela skrytá. Legenda říká, že Lluc byl synem místního farmáře, který v lesích našel dřevěnou figurku Panny Marie, ale poté, co ji dal místnímu kostelu, se záhadně znovu objevovala v lese. Právě na tomto místě byla nakonec postavena svatyně.

    Cyklistika

    Mallorca je nejlepší prázdninová destinace pro cyklisty na všech úrovních. Také sem přijíždí v zimních měsících trénovat mnoho profesionálních cyklistických týmů. Je to částečně kvůli mírnému, a hlavně slunečnému počasí, hotelům vhodným pro cyklisty a kvalitním silnicím. Pro mnohé je to ale všechno o výzvě a dramatu horského terénu. Slavná Sa Calobra (nebo Colls Dels Reis) zahrnuje nejprve dramatický sestup dolů do vesnice Sa Calobra, než se vydáte zpět na 10 km výstup s neuvěřitelnými 26 zatáčkami. Jedna z nejneobvyklejších silnic v Evropě a s nádherným výhledem na každém kroku, je zcela jistě něco, co si žádný vášnivý cyklista nenechá ujít. Oblíbená je také ohromující jízda na Cap de Formentor, nejsevernější bod ostrova, s ještě více zatáčkami.

    Víno

    Asi vás překvapí, že oblast s terénem jako je Tramuntana, by mohla být vhodná pro pěstování vína. Ve skutečnosti se v regionu nachází mnoho vinařství a slavné terasy kolem Banyalbufar byly tradičně využívány k pěstování vinné révy. Odrůda Malvasia byla na ostrov přivezena z Itálie v 15. století a pěstuje se zde dodnes.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?