Více
    1.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Lvi na stromech i ikonická silueta Kilimandžára. Nejkrásnější národní parky v Tanzanii

    Afrika je kontinent s obrovskou rozmanitostí. V posledním století se velká území divoké přírody dostala pod státní ochranu v podobě národních parků. Těchto 5 rozhodně stojí za návštěvu, pokud budete v Tanzanii.

    Národní park Serengeti

    Serengeti je jednou z nejznámějších oblastí Afriky. Je na seznamu světového dědictví UNESCO a mnozí její pláně považují za sedmý div světa. Žije zde mnoho divoké zvěře a k její ochraně a zachování slouží národní park Serengeti. Jednou z nejzajímavějších událostí, které se zde každoročně konají, je velká migrace pakoňů. Šest milionů těchto zvířat společně s obřími stády zeber se přesouvají mezi národním parkem Serengeti v Tanzanii a národním parkem Masai Mara v Keni. Na lovu tu můžete spatřit mnoho velkých koček.

    Národní park Ngorongoro

    Národní park Ngorongoro je součástí Serengeti. Je z velké části osídlen rodilými masajskými pastevci. Ngorongoro znamená v Masajštině „dar života“. V parku se také nachází kráter Ngorongoro, který vznikl po velké sopečné erupci. Najdete zde spousty divoké zvěře a oblast je považována za jednu z nejlepších pro safari v Tanzanii.

    Park, i když je sám o sobě mimořádně krásný, vyvolává otázky ohledně etické stránky správy parku s ohledem na místní obyvatele. Dnes totiž žádný z hlavních správců parku není ve skutečnosti Masaj a spekuluje se o vysídlování za účelem uvolnění území pro luxusní hotely určené pro zahraniční turisty.

    Národní park Lake Manyara

    Národní park Lake Manyara se rozprostírá od jezera Manyara až po Gregory Rift. Jezero téměř zmizí během období sucha, přesto tvoří velkou část parku v období dešťů. Tato oblast přitahuje velké množství divoké zvěře, stejně jako národní park Lake Nakuru, který se nachází v sousední Keni. V parku lze pozorovat lvy, gepardy, opice, slony africké, žirafy, hrochy, gazely, zebry Grantovy, leopardy a další druhy zvěře. Je známo, že velké kočky, když zrovna nepronásledují kořist, tráví dny lenošením na stromech.

    Národní park Tarangire

    Ekosystém Tarangire je jedním z nejživějších a nejrozmanitějších v Tanzanii s více než 700 lvy, 450 druhy ptáků a jednou z nejvyšších koncentrací slonů na světě. Na park je krásný pohled s neustále se měnící scenérií, kde se travnaté savany vlévají do rozlehlých zelených bažin a krajinu pokrývají velká termitiště. Obří baobaby nabízejí stín zvířatům jako jsou velká stáda zeber a buvolů, která se v období sucha stahují na břehy řeky Tarangire.

    Kilimandžáro

    Dramatická hora Kilimandžáro, která dominuje panoramatu národního parku, je nejvyšší horou Afriky a také jednou z nejmalebnějších. Tvoří ji tři sopečné vrcholy, zatímco základna je lemována národním parkem Kilimandžáro. Ten je na seznamu světového dědictví UNESCO a zdobí ho různé vegetační zóny, jež zahrnují horské lesy, vřesoviště a pastviny.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.