Více
    0.8 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Lago di Garda: Jedna z nejoblíbenějších italských destinací

    Největší italské jezero je jedním z nejoblíbenějších turistických míst v zemi díky svým pěkným letoviskům, plážím u jezera a aktivnímu vyžití. Užijte si vodní sporty, cyklistiku, pěší turistiku či nejznámější zábavní parky v celé Itálii.

    Garda, která hraničí se třemi odlišnými regiony, Lombardie, Trentino Alto-Adige a Veneto, je největším italským jezerem. Krajina, architektura a kultura se při cestě kolem jeho břehů nesmírně liší. Křišťálově čisté vody s výhledem na skalnaté horské štíty, obklopené cypřiši a dlážděnými vesnicemi, jsou ideální pro osvěžující koupání. A je tu spousta příležitostí pro vodní sporty, cyklistiku a procházky nebo prostě jen relaxaci u jezera se sklenkou něčeho místního.

    Výstup na Monte Baldo lanovkou

    Malcesine je hezké turistické město s dlážděnými uličkami a gelateriemi, kterým dominuje pozoruhodný středověký hrad Scaligero. Vyjeďte lanovkou na Monte Baldo, horský hřeben s vrcholy ve výšce 2 218 m nad mořem. Užijte si čerstvý vzduch a nádherný výhled, nebo se dokonce vydejte na horské stezky pro pěší turistiku. Klima na vrcholu se může dramaticky lišit od toho na úrovni moře, takže si vezměte něco na sebe a dobrou vycházkovou obuv.

    Vydejte se k vodě

    Pečlivě monitorované čisté vody jezera Garda jsou ideální pro koupání. Ale kromě mnoha plážových koupališť je zde spousta příležitostí pro dobrodružnější vodní sporty. Díky pravidelným větrům je severní část jezera kolem Torbole obzvláště oblíbená u windsurfařů, kajaky a paddleboardy si lze pronajmout z mnoha stánků na pobřeží. Méně nebojácní průzkumníci by mohli být více nakloněni pronájmu motorového člunu, nebo přinejmenším šlapadla.

    Vodopád Cascata del Varone

    Tento mimořádný vodopád, který protéká 98 m dlouhou dutou jeskyní, přitahuje milovníky přírody do severní části jezera Garda již 150 let. Sledujte chodník jeskyněmi obklopujícími vodopád, chladným vzduchem zamlženým vodní párou, abyste ho viděli z různých perspektiv. Nejstrmější část procházky vás zavede na vyvýšenou vyhlídku obklopenou krásnou zenovou zahradou. Přineste si zásoby oliv, chleba a prosciutta, abyste co nejlépe využili dobře vybavené místo na piknik v parku.

    Ochutnejte olivový olej

    Navzdory skutečnosti, že jezero Garda je mnohem severněji než většina oblastí produkujících olivový olej, olivovníkům se zde daří díky teplému a vlahému mikroklimatu. Vydejte se do muzea Olio Extra Vergine di Oliva poblíž Bardolina, kde jsou vystaveny starověké lisy a další vybavení. Vstup je zdarma, ale vynahradíte si to v obchodě se suvenýry, kde můžete ochutnat a zakoupit různé oleje, ale i mýdla z olivového oleje, ovocný ocet, a dokonce i vlastní kosmetickou řadu muzea.

    Popíjejte místní vína

    V okolí jezera se také vyrábí vynikající regionální vína. Bílé víno z Lugany se řadí mezi italské premianty, zatímco ovocné a květinové nabídky z Custozy jsou mimo region málo známé, ale rozhodně stojí za to si je objednat. Místní chiaretto bylo nazýváno nejlepším italským rosé, zatímco groppello je nejoblíbenější červenou odrůdou regionu.

    Pěšky nebo na kole kolem jezera

    Zaměřte se na malebný úsek pěší a cyklistické stezky mezi Limone sul Garda a Riva del Garda na severozápadní straně jezera, kde byl proti strmé skalní stěně, visící nad vodou, vybudován chráněný hladký chodník. Další klidnou možností je 5 km dlouhý úsek podél pobřeží mezi Lazise a Bardolino na jihovýchodním pobřeží s kavárnami, hřišti a možnostmi krmení kachen.

    Užijte si jízdu v zábavním parku v Gardalandu

    Nejlepší italský zábavní park otevřený od roku 1975 přiláká každý rok svými atrakcemi téměř 3 miliony návštěvníků. Akvárium Sea-Life vás nadchne, děti si užijí park Legoland. Zarezervujte si tematickou ložnici (Jungle Adventure, Enchanted Forest, Peppa Pig pro malé) v jednom ze tří hotelů parku, abyste měli dostatek času na jízdu na jeho osmi horských drahách, třech vodních a mnoha dalších atrakcích. Peschiera del Garda je nejbližší letovisko, vzdálené jen 2 km a ze stanice jezdí bezplatný kyvadlový autobus.

    Prohlídka a opalování v Sirmione

    Letovisko Sirmione, oblíbené již od římských dob pro své termální lázně, zabírá úzký poloostrov na jižním konci jezera. Pohádkově bílý hrad ze 13. století s doširoka otevřenými výhledy z jeho věže s cimbuřími představuje vstup do atraktivního historického centra. Vydejte se na cíp poloostrova, abyste narazili na Grotte di Catullo, ruiny vily z 1. století poblíž pláže Lido delle Bionde. Udělejte si historickou prohlídku, pak se rozvalte na písku s knihou, opalujte se a ochlazujte ve vodě chráněné útesy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.