Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Japonská ikonická hora Fudži se potýká se zácpami turistů a znečištěním

    Dramatický nárůst návštěvníků na japonské hoře Fudži způsobuje znečištění, obavy o bezpečnost a vyvolává diskuse o omezení přístupu. Informoval o tom server Euronews.

    Japonská ikonická hora Fudži se potýká s nadměrnou turistikou. Guvernér zdejšího kraje popsal situaci, jako by světoznámý vrchol „křičel“.

    UNESCO uznalo náboženský a kulturní význam hory Fudži v roce 2013. Zvýšený cestovní ruch však přinesl výhody i problémy. Počet návštěvníků se od roku 2012 do roku 2019 více než zdvojnásobil. Dosáhl 5,1 milionu jen v prefektuře Yamanashi, kde většina turistů začíná svou cestu.

    Zájezdové autobusy přivážejí k základní stanici neustálý proud zahraničních turistů, což vytváří konflikt s posvátným statusem hory. Znečištění dosáhlo extrémní úrovně a japonské úřady zvažují drastická opatření, jako je omezení přístupu na horu prostřednictvím nového železničního systému.

    Někteří lidé nejsou na výstup připraveni

    Davy mezinárodních návštěvníků také vyvolávají obavy z lidských dopravních zácp na stezkách na hoře Fudži. „Nadměrná turistika s sebou nese také četná rizika, včetně bezpečnosti turistů,“ vysvětluje Masatake Izumi, úředník prefektury Yamanashi.

    „Například, pokud velké množství lidí skončí v dopravní zácpě pod vrcholem, mohlo by dojít ke strkání a pádům nebo padajícím kamenům, což by mohlo vést k vážným nehodám. Je to pro nás velmi znepokojivá myšlenka.“

    Někteří turisté nejsou připraveni na namáhavý výstup. To způsobuje nárůst případů, kdy je potřeba je zachraňovat. „Myslím, že lidé by měli být trochu filtrováni, protože někteří nebyli připraveni vylézt na horu,“ říká turistka Rasyidah Hanan. Vypověděla, že během svého výstupu viděla mnoho lidí, kterým zjevně bylo zle.

    Omezí hora Fudži počet návštěvníků?

    Vládní ministři jednají o opatřeních k řešení nadměrného turismu a porušování etikety na nejnavštěvovanějších místech Japonska, včetně hory Fudži. Úřady zvažovaly opatření na kontrolu davů, ale pouhé oznámení vedlo ke snížení počtu návštěvníků.

    Zatímco se očekává, že čísla v roce 2023 mírně klesnou, v roce 2024 existuje předpoklad oživení, zejména ze strany čínských turistů.

    Server Euronews citoval australského horolezce Toda Hortona: „Nemám pocit, že by se hora měla uzavírat. Ale myslím si, že by turismus možná mohl být omezen, co se týká počtu návštěvníků.“

    „Musí to být dobré pro lidi a životní prostředí. Pro skutečné lidi, kteří žijí na horách. Turismus je dobrý pro jejich ekonomiku. Takže vím, že je to dobrá věc, ale zde je několik sekcí, u kterých se zdá, že jsou opravdu přeplněné.“

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.