Více
    7.4 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Island reaguje na obavy z dopadu nadměrné turistiky. Zůstaňte déle a cestujte pomaleji, vzkazuje turistům

    Island v letošním roce začal měnit svůj přístup k cestovnímu ruchu. Po dlouhé pauze způsobené pandemií covid-19 započal novou éru. Místní doufají ve větší udržitelnost.

    Meteorický vzestup popularity severských ostrovů zůstává kontroverzním tématem. Ekonomika Islandu rychle roste, ale je závislá na desetitisících turistů, kteří chtějí obdivovat ledovce, gejzíry a oblohu s tančící polární září. Ekologové vznesli obavy z dopadu nadměrné turistiky na citlivé ekosystémy. Odpověď Islandu? Povzbudit lidi, aby zůstali déle a cestovali pomaleji.

    Podobně jako v jiných destinacích z prvních míst žebříčků cestovatelů, jako jsou Benátky či Amsterdam, Island slavil v roce 2020 snížení znečištění ovzduší i krajiny. Místní obyvatelé si užili klid, domácí turisté se opět odvážili navštívit oblíbená místa.

    „Růst, který jsme do roku 2019 zaznamenali v počtu návštěvníků, byl příliš rychlý a blížili jsme se k okraji neudržitelného rozvoje,“ říká Tryggvi Felixson, průvodce a předseda Landverndu, Islandské asociace životního prostředí. „Máme štěstí, že Island je relativně velká země.“

    Více finančních prostředků na infrastrukturu a ochranu

    Na rozdíl od destinací, které v roce 2020 utáhly rozpočty, Island zvýšil své výdaje na cestovní ruch o 40 %. Značná část rozpočtu byla použita na zlepšení infrastruktury v turistických lokalitách. Mnoho z těchto míst, jako je čedičový sloupcovitý kaňon Stuðlagil, se proslavilo díky sociálním médiím. Vláda se konečně snaží dohnat potřebné věci jako jsou toalety, parkoviště, vyznačené stezky a vchody pro vozíčkáře.

    „Bylo náročné udržet si náskok před sociálními médii,“ říká Skarphéðinn Berg Steinarsson, generální ředitel islandské turistické rady. „Návštěvníci rádi chodí kamkoli chtějí, a tak to chceme zachovat. Musíme ale být připraveni. Mnoho z těchto míst je choulostivější v zimě a na jaře, kdy mráz opouští půdu. Turismus tak ohrožuje životní prostředí.“

    Islandský parlament nyní také projednává návrh na zřízení národního parku na Vysočině, který bude pokrývat a chránit asi 30 % země.

    Snaha upřednostňovat delší pobyty, alternativní trasy a vzdálené ubytování

    Levné lety kdysi udělaly z Islandu magnet na víkendové výlety, ale s COVID-19 se delší cesty, které zahrnují práci na dálku, stávají normou. V listopadu Island oznámil nové vízum pro mezinárodní pracovníky na dálku. Cizí státní příslušníci nyní mohou pobývat na Islandu až šest měsíců, pokud jsou zaměstnáni, nebo mohou doložit samostatnou výdělečnou činnost.

    Strategie kvality nad kvantitou je jednoduchá: přilákat profesionály s vysokými výdělky, kteří mohou pomoci stimulovat místní ekonomiku, aniž by to vedlo k přeplněnosti. Nový vízový program je jen jedním z aspektů posunu Islandu k přilákání těch, kteří touží po pomalejším stylu cestování.

    Island nyní nabízí alternativy k oblíbené Ring Road, která sleduje obvod ostrova. Koncem roku 2020 otevřel dva nové okruhy. Jedním je Westfjords Way, 950 km dlouhá cesta kolem poloostrova Západní fjordy, která byla dříve v zimě uzavřena kvůli lavinovým rizikům. Druhou novou cestou je Diamantový kruh na severním Islandu, 155 km dlouhý okruh plný vodopádů a divoké zvěře.

    To však neznamená, že hlavní město by mělo být zcela přehlédnuto. Letos na jaře se v Reykjavíku otevírají nové geotermální lázně The Sky Lagoon. Projekt je jedním z největších v historii islandského cestovního ruchu. Se svým 80 m dlouhým oceánským bazénem a architekturou inspirovanou tradičními trávníkovými domy v regionu by to mohla být atraktivní alternativa ke slavné Modré laguně.

    Pro ty, kdo chtějí zažít přírodu daleko od davů, nově spuštěný hotel Bubble nabízí možnost přespat pod polární září v jedné z 18 kopulovitých struktur umístěných ve dvou odlehlých lesních lokalitách.

    Ochrana životního prostředí při současném ekonomickém růstu zůstává výzvou. Ale možná vynucená pauza vedla k více než jen znovuzrození tichých stezek. Země se zdá být lépe připravena na nový úsvit cestování.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.