Více
    0.7 C
    Czech
    Středa 15. ledna 2025

    Co přesně je saké, typické japonské rýžové víno

    Není typičtější japonský nápoj než saké. Toto rýžové víno se může pochlubit aromatickou chutí, která dobyla svět.

    Reklama

    Saké se může zdát jako jednoduchá záležitost – rýže, voda, droždí. Ale ochutnejte ho a zjistíte, že na něm nic jednoduchého není. Tento prastarý nápoj, jehož výrobní tajemství se po patnáct století předávalo v japonských pivovarech známých jako kura, vyvolává nadšení po celém světě. Toto je příběh tohoto elixíru předků.

    Příběh opředený tradicí

    Saké vzniklo před dvěma tisíci lety v Japonsku. Zrodilo se během období Yayoi s objevem rýže a nejprve se stalo privilegiem náboženských obřadů šintoismu. Legendy vyprávějí o tom, že poráží zlé duchy a někteří lidé věří, že jeho pitím se přiblížíte bohu.

    V průběhu staletí byla jeho výroba zdokonalována do té míry, že se stala uměleckou formou a přeměnila tento kvašený nápoj na precizní elixír. Stále se pije na moderních svatbách, na Nový rok, na festivalech a pohřbech.

    Navzdory tomu, že vypadá a chutná trochu jako lihovina, jeho typický obsah alkoholu 18 až 20 procent.

    Unikátní proces fermentace

    Saké vzniká pečlivým procesem známým jako vícenásobná fermentace. Leštěná rýže zbavená vnější slupky se stává potravou pro kóji, plíseň, která přeměňuje škrob na cukr. Na scénu pak vstupují kvasinky, které cukr přeměňují na alkohol. Tato paralelní vícenásobná fermentační metoda, zdokonalovaná v průběhu staletí, kdy přeměna škrobu na cukr a cukru na alkohol probíhá současně, dává saké aromatickou komplexnost. Tradičně se saké vždy vařilo uprostřed zimy, výroba zabrala asi 40 dní.

    Podstatná je také kvalita použité vody. Její minerální složení přímo ovlivňuje proces kvašení a výslednou chuť. Tradičně se u známých pramenů zřizují pivovary kura.

    Umění leštění rýže

    Kvalita saké závisí do značné míry na tom, jak dobře je rýže vyleštěná. Čím vyleštěnější je zrno, tím blíže se dostanete k jeho jádru z čistého škrobu. Prémiové saké, jako je Daiginjō, je často považováno za nejrafinovanější díky procesu leštění rýže na více než 50 procent. Zachovává se pouze střední část zrna. Tato extrémní úroveň leštění dává nápoji jeho nejjemnější aroma.

    Skvělá rýžová vína

    Saké přichází v jasně definovaných rozsazích, jako kvalitní víno. Junmai s bohatou chutí umami, Ginjo, známé pro své ovocné, květinové aroma, Namazake, nepasterizovaný nápoj s živými, ovocnými vůněmi, a samozřejmě Nigorizake, kalné a lehce šumivé saké, které udržuje rýžové kaly v suspenzi.

    Ochutnávka je velmi precizní záležitost

    Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se saké nepije jen horké. Prémiová saké se obvykle podávají chlazená na 10 až 15 stupňů Celsia, aby si zachovala své jemné aroma. Teplota, při které se saké podává, je v rozmezí od 5 do 55 stupňů. Různá teplota může odhalit různé aspekty stejného ročníku. Ochoko, malé tradiční misky, jsou nyní pro rafinovanější ročníky nahrazovány sklenicemi na víno.

    Moderní oživení

    Saké prochází kreativní revolucí, vymyká se tradičním hranicím. Sládci experimentují s netradičními odrůdami rýže a moderními fermentačními technikami. Od šumivých saké po ročníky zrající v dubových sudech, inovativní nápady otřásají zavedenými postupy. Stále však respektují kulturní dědictví tohoto exkluzivního nápoje.

    Saké se dokonce podává v restauracích oceněných michelinskou hvězdou, kde konkuruje nejlepším vínům. Stalo se více než pouhou módou a vyslancem japonské kultury. Vývoz prudce roste díky rostoucí poptávce po prémiových produktech.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Přivezte si skvělé fotky. Toto jsou nejfotogeničtější místa v emirátu Abú Dhabí

    Abú Dhabí je rájem pro milovníky fotografování. Harmonicky se zde snoubí kulturní bohatství emirátu s moderními architektonickými zázraky a přírodními krásami. Na kterých místech pořídíte ty nejlepší fotografie?

    Nezapomenutelné pláže ostrova Mauricius

    Divoké a nedotčené? Nebo raději vhodné pro rodiny s dětmi? Klidné či bičované pasáty, pro lenošení na písku i potápění na útesech… Takové pláže nabízí Mauricius. Pro každý druh dovolený, který si jen vysníte.

    Rok 2025 je nejlepším rokem pro pozorování polární záře v Laponsku

    Laponsko je kterýkoliv rok skvělým místem pro pozorování polární záře. Některé roky jsou však lepší než jiné. Vzhledem k vrcholu sluneční aktivity bude rok 2025 pro obdivování této nebeské podívané obzvláště výjimečný.

    10 čokoládových dezertů z celého světa, na které se vám budou sbíhat sliny

    Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.

    Děsivý Ostrov panenek v Mexiku vypráví legendu o utonulém děvčátku

    Jižně od Mexico City se nachází malý ostrov se smutným příběhem, který nikdy neměl být turistickým cílem. Je známý jako Ostrov panenek. Torza bez hlaviček, hlavičky bez tělíček, prázdné oční důlky… panenky tu visí ze stromů a tvoří děsivou podívanou.

    Přivezte si skvělé fotky. Toto jsou nejfotogeničtější místa v emirátu Abú Dhabí

    Abú Dhabí je rájem pro milovníky fotografování. Harmonicky se zde snoubí kulturní bohatství emirátu s moderními architektonickými zázraky a přírodními krásami. Na kterých místech pořídíte ty nejlepší fotografie?

    Nezapomenutelné pláže ostrova Mauricius

    Divoké a nedotčené? Nebo raději vhodné pro rodiny s dětmi? Klidné či bičované pasáty, pro lenošení na písku i potápění na útesech… Takové pláže nabízí Mauricius. Pro každý druh dovolený, který si jen vysníte.

    Rok 2025 je nejlepším rokem pro pozorování polární záře v Laponsku

    Laponsko je kterýkoliv rok skvělým místem pro pozorování polární záře. Některé roky jsou však lepší než jiné. Vzhledem k vrcholu sluneční aktivity bude rok 2025 pro obdivování této nebeské podívané obzvláště výjimečný.

    10 čokoládových dezertů z celého světa, na které se vám budou sbíhat sliny

    Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.

    Děsivý Ostrov panenek v Mexiku vypráví legendu o utonulém děvčátku

    Jižně od Mexico City se nachází malý ostrov se smutným příběhem, který nikdy neměl být turistickým cílem. Je známý jako Ostrov panenek. Torza bez hlaviček, hlavičky bez tělíček, prázdné oční důlky… panenky tu visí ze stromů a tvoří děsivou podívanou.

    1 komentář

    1. Hello, Neat post. There iis ann issaue alon wih you wweb site iin webb explorer,
      mjght test this? IE stikl is the markmet chief aand a big
      portion of people wiill leave out your great writing ddue tto
      this problem.

    Comments are closed.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama