Více
    0.7 C
    Czech
    Středa 15. ledna 2025

    Co je horchata, kultovní valencijský nápoj, který dobývá svět

    Pryč se starými dobrými rostlinnými mléky, nastupuje horchata. Tento osvěžující nápoj původem ze Španělska postupně proniká do barů po celém světě. Z čeho je tento zdravý nápoj, jehož obliba strmě stoupá?

    Reklama

    V mnoha kulturách má horchata zvláštní postavení. Je osvěžující a krémová. Dnes se tento nápoj s klamavě mléčným vzhledem těší čím dál větší popularitě po celém světě. Díky své úžasné historii, kulturním variantám a málo známým přednostem je mnohem zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát.

    Dávné kořeny, královský osud

    Horchata pochází údajně z dávných dob, ale její první zaznamenané stopy sahají do 8. století, kdy se ve Španělsku vylodili Maurové. Ti zavedli pěstování tygřího ořechu (zemní mandle či chufa), malé hlízy šáchoru jedlého, podobné vlašskému ořechu. Ta je klíčovou složkou středomořské horchaty. Podle legendy král Jakub I. Aragonský, který horchatu poprvé ochutnal, zvolal: „Açò és or, xata!“. („Je to zlato, můj drahý!“), čímž dal nápoji jeho lidový název.

    Valencie: chrám „bílého zlata“

    Ve Valencii hraje horchata de chufa ústřední roli v místní kultuře. Horta Nord na severu Valencie se stala tepajícím srdcem produkce tygřích ořechů ve Španělsku. Chufa má chráněné označení původu „Chufa de Valencia“ a horchaterias udržují tuto dovednost předků. Valencijská horchata se podává nejlépe chlazená spolu s fartony, dlouhými brioškovými koláčky.

    Umění horchaty: dovednost a dědictví

    Příprava horchaty je rituál. Ve valencijském stylu se chufas nejprve dlouho namáčí, pak se rozdrtí a smíchají s vodou a vše poté se pečlivě filtruje. Tento proces, který se předává z generace na generaci, zaručuje pravost nápoje.

    V Alborayi nedaleko Valencie se nachází Muzeum Horchata a Chufa, které sleduje historii tohoto symbolického nápoje. Můžete se zde seznámit s tradičními metodami pěstování a přísně střeženými výrobními tajemstvími, která svědčí o místním kulturním a hospodářském významu horchaty. Od roku 2017 se zde na začátku července koná festival horchaty a tygřího ořechu (Dia de la horchata y la chufa).

    Mexická variace: od tygřího ořechu k rýži

    Za Atlantikem prošla horchata novým vývojem. V Mexiku nahradila chufu rýže a vznikla krémová verze s příchutí skořice. Tato nová verze si rychle podmanila Mexico City, kde ji pouliční prodavači podávají vychlazenou v zamlžených sklenicích. Tato horchata je velmi oblíbená pro svou schopnost zklidnit ústa po pikantním jídle a je pevnou součástí každodenního mexického života.

    Horchata 2.0

    Horchata se mění spolu s dobou, a to díky inspiraci kulinářských designérů po celém světě. Kavárny zařazují horchatu do sofistikovaných latté, zatímco mixologové ji proměňují v nové a překvapivé koktejly. Gurmáni a tvůrci kulinářských trendů experimentují s různými obilovinami a ořechy a rozšiřují tak spektrum chutí.

    Elixír s výjimečnými vlastnostmi

    Horchata de chufa je plná úžasných složek. Je bohatá na hořčík a draslík a má nízký glykemický index. Její nenasycené mastné kyseliny pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu. Španělští vědci dokonce objevili příznivé účinky pro střevní bakterie. Protože neobsahuje laktózu ani lepek, je ideální volbou pro lidi s potravinovou intolerancí. Tento lahodný a zdravý nápoj byste rozhodně měli při nejbližší příležitosti vyzkoušet.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Přivezte si skvělé fotky. Toto jsou nejfotogeničtější místa v emirátu Abú Dhabí

    Abú Dhabí je rájem pro milovníky fotografování. Harmonicky se zde snoubí kulturní bohatství emirátu s moderními architektonickými zázraky a přírodními krásami. Na kterých místech pořídíte ty nejlepší fotografie?

    Nezapomenutelné pláže ostrova Mauricius

    Divoké a nedotčené? Nebo raději vhodné pro rodiny s dětmi? Klidné či bičované pasáty, pro lenošení na písku i potápění na útesech… Takové pláže nabízí Mauricius. Pro každý druh dovolený, který si jen vysníte.

    Rok 2025 je nejlepším rokem pro pozorování polární záře v Laponsku

    Laponsko je kterýkoliv rok skvělým místem pro pozorování polární záře. Některé roky jsou však lepší než jiné. Vzhledem k vrcholu sluneční aktivity bude rok 2025 pro obdivování této nebeské podívané obzvláště výjimečný.

    10 čokoládových dezertů z celého světa, na které se vám budou sbíhat sliny

    Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.

    Děsivý Ostrov panenek v Mexiku vypráví legendu o utonulém děvčátku

    Jižně od Mexico City se nachází malý ostrov se smutným příběhem, který nikdy neměl být turistickým cílem. Je známý jako Ostrov panenek. Torza bez hlaviček, hlavičky bez tělíček, prázdné oční důlky… panenky tu visí ze stromů a tvoří děsivou podívanou.

    Přivezte si skvělé fotky. Toto jsou nejfotogeničtější místa v emirátu Abú Dhabí

    Abú Dhabí je rájem pro milovníky fotografování. Harmonicky se zde snoubí kulturní bohatství emirátu s moderními architektonickými zázraky a přírodními krásami. Na kterých místech pořídíte ty nejlepší fotografie?

    Nezapomenutelné pláže ostrova Mauricius

    Divoké a nedotčené? Nebo raději vhodné pro rodiny s dětmi? Klidné či bičované pasáty, pro lenošení na písku i potápění na útesech… Takové pláže nabízí Mauricius. Pro každý druh dovolený, který si jen vysníte.

    Rok 2025 je nejlepším rokem pro pozorování polární záře v Laponsku

    Laponsko je kterýkoliv rok skvělým místem pro pozorování polární záře. Některé roky jsou však lepší než jiné. Vzhledem k vrcholu sluneční aktivity bude rok 2025 pro obdivování této nebeské podívané obzvláště výjimečný.

    10 čokoládových dezertů z celého světa, na které se vám budou sbíhat sliny

    Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.

    Děsivý Ostrov panenek v Mexiku vypráví legendu o utonulém děvčátku

    Jižně od Mexico City se nachází malý ostrov se smutným příběhem, který nikdy neměl být turistickým cílem. Je známý jako Ostrov panenek. Torza bez hlaviček, hlavičky bez tělíček, prázdné oční důlky… panenky tu visí ze stromů a tvoří děsivou podívanou.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama