Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Aprílový vtip thajských aerolinek může vést k trestnímu stíhání pro urážku krále

    Aprílový žert, který na Twitteru uvedli zaměstnanci nízkonákladové letecké společnosti Thai Vietjet, by mohl vést k obvinění z trestného činu. Právník tvrdí, že vtípek urazil thajského krále Maha Vajiralongkorna.

    Policie teprve rozhodne, zda bude stíhat personál letecké společnosti v trestním řízení podle přísných zákonů „lese majeste“. Podle nich se hanobení monarchie trestá až 15 lety vězení. O celém incidentu informuje CNN.

    Oficiální účet Thai Vietjet 1. dubna na Twitteru uvedl, že letecká společnost spouští novou mezinárodní linku mezi thajskou provincií Nan a Mnichovem v Německu, což vyvolalo online hněv a hrozby bojkotu mezi ultraroyalisty.

    Urážlivý tweet byl později odstraněn a letecká společnost se následujícího dne omluvila v prohlášení, že vyšší vedení nevědělo o tweetu, který inzeroval „letovou trasu mezi provincií v Thajsku a městem v Evropě, což vedlo k mnoha reakcím veřejnosti“.

    Linka král – královna

    Tweet nezmínil krále Vajiralongkorna (69), o kterém se předpokládá, že tráví většinu času v Německu, ani jeho královskou choť z provincie Nan, Sineenat Wongvajiraphakdi.

    Král udělil Sineenat titul královské choti krátce po své korunovaci v roce 2019. Na začátku roku se oženil s členkou své osobní stráže, která se stala královnou Suthidou.

    Při protestech vedených studenty v posledních letech někteří aktivisté otevřeně kritizovali krále mimo jiné za čas strávený mimo zemi. Od začátku protestů v roce 2020 bylo z urážky monarchie obviněno nejméně 183 lidí.

    Generální ředitel aerolinek Woranate Laprabang reagoval na on-line pobouření royalistů prohlášením, že odpovědní zaměstnanci byli suspendováni a celý incident je vyšetřován. „Rád bych se thajskému lidu ještě jednou omluvil za takový incident,“ řekl Woranate.

    Omluva prý nestačí

    Právník a aktivista Srisuwan Janya však podal policejní stížnost a v příspěvku na Facebooku uvedl, že tweet „projevil úmysl urazit“ a omluva nestačí.

    Srisuwan je v Thajsku známý jako plodný podávač stížností na policii. Deníku Bangkok Post řekl, že napočítal více než 1 000 podání včetně podvodů se spotřebiteli, korupce a problémů životního prostředí. Agentura Reuters nedokázala určit, kolik z jeho stížností vedlo k trestnímu stíhání.

    Policie stížnost posoudí tak, že prověří „všechna fakta“ týkající se toho, co se stalo, a „zda tam byl nějaký zločinný úmysl,“ řekl agentuře Reuters zástupce mluvčí thajské policie Kissana Phathanacharoen.

    Thajské zákony o lese majeste se nedávno staly terčem kritiky některých aktivistů a opozičních politiků, což je v zemi, která tradičně uznává krále jako poloboha, velmi odvážný krok.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.