Více
    25.2 C
    Czech
    Sobota 4. května 2024

    Nejlepší tacos: skutečná chuť Mexika

    Nejde popřít světovou popularitu tacos, které jsou považovány za nejuniverzálnější mexický pokrm. Kde najdete ty nejlepší tacos v Mexiku?

    Krása tacos je dvojí. Za prvé, je tu jednoduchost: porce kukuřičné nebo pšeničné tortilly o velikosti dlaně, kterou lze stejně jíst na cestách nebo v elegantních restauracích. Za druhé, chuť: tacos může mít téměř jakoukoli náplň, takže vždy existují nové varianty, které můžete vyzkoušet.

    Tacos al pastor v El Pastorcito, Mexico City

    Jedním z nejoblíbenějších druhů tacos v Mexiku je al pastor, vyrobený z masa grilovaného na rožni (často vepřového) a někdy v kombinaci s nakrájeným ananasem. Al pastor, považovaný v podstatě za mexický pokrm, ve skutečnosti pocházel z komunity libanonských přistěhovalců, která začala přicházet v 90. letech 19. století a je úzce spjata s pastýři (někdy se jim někdy jednoduše říká „pastýřský způsob“).

    Blízkovýchodní komunita otevřela restaurace a používala známé metody přípravy, včetně shawarmy, ale přidala špetku mexické chuti v úctě ke svému novému domovu. Dnes je lze nalézt téměř v každém pouličním stánku.

    Tacos de carnitas v Tacos El Chino, Tijuana

    Další oblíbenou variací taco je carnitas: vepřová plec dušená na sádle. Úžasně šťavnaté maso se často podává s cibulí, nasekaným koriandrem a pikantní salsa verde. Pokrm pochází ze západního státu Michoacán a jde v podstatě o stejný recept jako na trhané vepřové maso. Tradiční metodou vaření carnitas je použití měděného hrnce, který rovnoměrně rozptyluje teplo po dobu tří až čtyř hodin. Při správné úpravě by mělo být nakrájené maso na koncích lehce křupavé.

    Tacos de suadero v Taqueria Los Cucuyos, Mexico City

    Tacos suadero, oblíbené ve středním Mexiku, se vyrábějí z tenkého hovězího masa odebraného z žeber. Maso, které je podobné hrudí (spodní hruď krávy), má hladkou strukturu a je typicky smažené a nakrájené na malé kousky. Suadero je často těžké žvýkat, takže sekání je nezbytné a tradičně se provádělo přes kmen stromu. Pouliční stánky s občerstvením v Mexico City jsou stále nejlepším místem, kde můžete tato tacos ochutnat, protože hlavní město je s nimi nejvíce spojováno.

    Tacos de cochinita pibil v Taco Lounge, Guadalajara

    Legendární tacos spojené s východním pobřežím Mexika. Tacos de cochinita pibil jsou v podstatě pomalu pečené vepřové tacos. Tradiční cochinita se vyrábí ze selátka, které je marinované v citrusové šťávě, ochucené oranžovo-červeným kořením annatto z achiote, zabalené do banánového listu a pražené. Toto jídlo se dokonce objevuje jako opakující se téma ve filmu Roberta Rodrigueze z roku 2003, Once Upon a Time in Mexico, s Johnny Deppem. Často tento druh tacos najdete i na poloostrově Yucatán. Vepřové maso je kombinováno v tortille s nasekaným koriandrem, limetkou a nakládanou červenou cibulí.

    Tacos de pescado zarandeado v Zanaya, Mexico City

    Pro tento tradiční pokrm se rozpůlí ryba od hlavy k ocasu a poté se marinuje ve směsi achiote pasty, piva a chilli. Ryba se pak griluje na žhavém uhlí v peci na dřevo a podává se salsou a teplými tortillami. Tyto grilované rybí tacos pocházejí z pobřežního státu Nayarit, ale nyní jsou oblíbené po celé zemi a pravidelně se objevují na jídelních lístcích restaurací s mořskými plody.

    Tacos de chapulines v Chapulín, Mexico City

    Zvláštní volba – ale ne pro Mexičany. Tacos de chapulines neboli tacos z kobylky jsou nejvíce spjaty s jižním státem Oaxaca. Hmyz se sbírá pouze v období dešťů mezi květnem a začátkem září. Po umytí se kobylky opékají s limetkou, česnekem a solí. Hotový výrobek je velmi slaný, kyselý a křupavý. Kromě Oaxacy tyto tacos najdete také v tradičních městech jako je Puebla a Cuernavaca či na některých trzích v Mexico City.

    Sledujte nás na sítích

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.