Více
    13 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Méně známé, přesto stojí za návštěvu. Národní parky v Evropě

    Většina cestovatelů nejspíše navštívila italské Dolomity, zasněžené vrcholky Švýcarska nebo Plitvická jezera v Chorvatsku. V Evropě lze ale nalézt i méně známé národní parky, které rozhodně stojí za návštěvu.

    Národní park Curonian Spit, Litva

    Jeden z nejnovějších v Evropě – a jeden z pouhých pěti v Litvě – Kuršių Nerija je národní park zřízený k ochraně ekosystémů Kurské kosy. Jedná se o písečný poloostrov, kosu v jihovýchodním cípu Baltského moře. V délce 100 km odděluje Baltské moře od Kurského zálivu. Je proslulý svými jemnými písečnými plážemi a nádhernými borovicovými lesy obývanými jeleny, losy a divočáky. Leží napůl na ruském území, napůl na litevském a je zařazen na seznam UNESCO.

    Národní park Gran Paradiso, Itálie

    Národní park Gran Paradiso je chráněná oblast, zasazená vysoko v Graianských Alpách v severní Itálii poblíž francouzských hranic. Milovníci horských svahů, kteří odolají lákání nedalekých francouzských Alp, zde budou v sedmém nebi. Gran Paradiso je 700 km² nádherné krajiny, lyžařských a turistických tras, hojné flóry a samozřejmě místního chráněného symbolu, kozorožce alpského.

    Biosférická rezervace Delta Dunaje, Rumunsko

    Delta Dunaje se napojuje na Černé moře v Rumunsku a její biosférická rezervace je jedním z největších ptačích rájů, které můžete v Evropě navštívit. Tento atraktivní mokřad je domovem asi 70% světové populace bílých pelikánů. Dále zde můžete vidět kormorány, rybáky či orly běloocasé. Délka toku Dunaje je 2 800 km, delta se rozkládá na ploše 3450 km² a je druhou největší v Evropě. Pravidelné prohlídky lodí s průvodcem vám umožní užít si tuto jedinečnou rezervaci v její plné kráse.

    Národní park Ordesa a Monte Perdido, Španělsko

    Když přemýšlíte o Španělsku, vidíte jen na slunce, moře a písečné pláže? Na okraji jihofrancouzských hranic v severozápadním Španělsku leží Ordesa a Monte Perdido, národní park, který je na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1977. Návštěvníci sem přijíždějí kvůli rozlehlé zeleni, vysokým horám a vzácné divočině. Užijí si tu venkovský klid na březích mírných potoků.

    Národní park Skadarské jezero, Černá Hora

    Další z nejlepších evropských ptačích stanovišť, národní park Skadarské jezero, má rozlohu 400 km². Představte si zvlněné kopce, křišťálově čistou vodu a plovoucí louky leknínů. Tento národní park chrání největší jezero v jižní Evropě od roku 1983 a leží na území Černé Hory a Albánie. Patří mezi málo známé národní parky v Evropě, a tak tu na davy turistů nenarazíte.

    Národní park Saské Švýcarsko, Německo

    V neposlední řadě je zde Saské Švýcarsko, národní park o rozloze 700 km² ve ​​východním Německu. Jistě znáte jeho českou část, ale byli jste někdy na té německé? Odhaduje se, že 40 % lesa na tomto území zůstává nedotčeno lidským zásahem. Tak příště překročte hranice a prozkoumejte skalní útvary na území Německa.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.