Více
    9.9 C
    Czech
    Pátek 24. října 2025

    Tato oblíbená evropská plážová lokalita oznámila nová přísná pravidla pro rok 2026

    San Sebastián připravuje změny, které mají zlepšit pořádek a atmosféru na plážích. Město plánuje zákaz kouření, regulaci reproduktorů a hudby a úpravu vstupu psů. Cíl je jasný: čistší písek, méně hluku a příjemnější soužití místních s návštěvníky.

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Reklama

    Pad Thai, Thajsko

    Pad Thai ztělesňuje jemnou rovnováhu chutí a rozmanitost ingrediencí thajské kuchyně. Tento symbolický pokrm pochází z Thajska a stal se mezinárodním měřítkem pro thajské pouliční jídlo.

    Základem Pad Thai je šikovná kombinace smažených rýžových nudlí, tofu nebo krevet, vajec, fazolových klíčků a drcených arašídů. Klíčovým prvkem je omáčka, v níž se mísí sladká, slaná, kyselá a pikantní chuť. Vyrábí se z tamarindu, rybí omáčky, chilli, palmového cukru a česneku, což zajišťuje vyváženou škálu chutí.

    Příprava tohoto pokrmu je kulinářským tancem, při kterém se ingredience rychle smaží v pánvi wok na vysokém ohni, čímž vzniká harmonické spojení textur a chutí. Pad Thai se často podává s arašídy, které mu dodávají křupavost, a zdobí se plátky limetky a čerstvým koriandrem.

    Obliba tohoto pokrmu překračuje hranice. Tento typický recept přenáší strávníky do rušných ulic Bangkoku, kde vůně thajského pouličního jídla okouzlují kolemjdoucí.

    Bánh Mì, Vietnam

    Bánh Mì je dokonalou směsí chutí, textur a kulturních vlivů. Tento lahodný sendvič, který se zrodil z francouzsko-vietnamské kulinářské fúze, se stal symbolem rušných vietnamských ulic a tržišť.

    Základem sendviče Bánh Mì je lehký křupavý chléb, pozůstatek z dob francouzské kolonizace, naplněný řadou vietnamských pochoutek. Mezi tradiční ingredience patří grilované nebo pečené vepřové maso, paštika, nakládaná zelenina (mrkev, ředkvičky) a čerstvé bylinky (koriandr, máta). Varianty mohou obsahovat kuřecí maso, hovězí maso, tofu nebo mořské plody.

    Kouzlo této vietnamské kulinářské speciality spočívá v dokonalé rovnováze mezi sladkostí chleba, pikantními masovými bílkovinami, svěžestí křupavé zeleniny a složitými omáčkami. Majonézovo-chilli omáčka a drobnosti, jako jsou nakládané ředkvičky, dodají tomuto lahodnému pokrmu hloubku chuti a pikantní nádech, který je pro něj typický.

    Ať už si Bánh Mì vychutnáte na rušné ulici v Ho Či Minově Městě nebo na malém místním tržišti, je oslavou vietnamské kulinářské rozmanitosti, kde se francouzské vlivy harmonicky mísí s místními surovinami a vytvářejí nezapomenutelný zážitek z jídla.

    Satay, Indonésie

    Satay je jídlo tvořené z masových špízů, často kuřecích, hovězích, jehněčích nebo dokonce tofu, marinovaných v aromatické omáčce a poté grilovaných. Vyznačuje se marinádou, která se připravuje z kombinace místního koření, jako je kurkuma, citronová tráva, galangan, tamarind, koriandr a zázvor. Tato marináda dodává masu výraznou hloubku chuti a charakteristickou zlatavou barvu.

    Po marinování se maso navlékne na bambusové nebo kovové špejle a griluje se. Proces přípravy na otevřeném grilu dodává masu lahodnou kouřovou chuť a zároveň zachovává jeho křehkost. Satay se často podává s pikantní arašídovou omáčkou, které se v Indonésii říká „sambal kacang“. Tato bohatá krémová omáčka z arašídů, sójové omáčky, palmového cukru, tamarindu a chilli papriček skvěle doplňuje chuť grilovaných špízů.

    Takoyaki, Japonsko

    Takoyaki, tyto neodolatelné japonské pochoutky, jsou malé kuličky z křupavého, měkkého těsta plněné masem z chobotnice, zázvorem, zelenou cibulkou a dalšími lahodnými přísadami.

    Tyto chutné kuličky se připravují na speciálně tvarovaných plechách a v polovině pečení se otočí, aby měly dokonalý kulovitý tvar. Jsou přelité speciální sladkokyselou omáčkou a ozdobené majonézou, práškem nori a bonito vločkami a představují explozi umami chutí. Podávají se ve speciálních krabičkách a představují neuvěřitelný kulinářský zážitek, který ztělesňuje kreativitu japonské kuchyně.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Tato oblíbená evropská plážová lokalita oznámila nová přísná pravidla pro rok 2026

    San Sebastián připravuje změny, které mají zlepšit pořádek a atmosféru na plážích. Město plánuje zákaz kouření, regulaci reproduktorů a hudby a úpravu vstupu psů. Cíl je jasný: čistší písek, méně hluku a příjemnější soužití místních s návštěvníky.

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Brusel zahájil řízení proti Španělsku kvůli poplatkům za příruční zavazadla

    Evropská komise zahájila řízení proti Španělsku kvůli pokutám, které uložilo nízkonákladovým aerolinkám za účtování příručních zavazadel. Brusel tvrdí, že Madrid porušil unijní pravidla o svobodném stanovování cen.

    Egypt po 20 letech restaurování znovu otevřel hrobku faraona Amenhotepa III.

    V údolí králů se po více než dvaceti letech otevřela jedna z největších hrobek starověkého Egypta. Návštěvníci teď mohou znovu obdivovat výjevy, které přežily tři tisíce let a dvě desetiletí restaurátorských prací.

    V islandské Zlaté stezce otevřeli novou kaskádovou lagunu

    Na jihu Islandu, nedaleko hlavního města Reykjavík, se otevřel nový wellness areál Laugarás Lagoon. Nabízí horké prameny, kaskádovou lagunu i restauraci s menu postaveným na lokálních surovinách. Návštěvníci se zde mohou ponořit do geotermálních bazénů s výhledem na řeku Hvítá, relaxovat v saunách nebo si vychutnat islandskou kuchyni pod vedením uznávaného šéfkuchaře Gísliho Matta.

    Itálie schválila stavbu visutého mostu na Sicílii

    Italská vláda definitivně schválila ambiciózní plán na výstavbu visutého mostu přes Messinskou úžinu, který propojí pevninskou Kalábrii se Sicílií. Stavba má být dokončena mezi lety 2032 a 2033 a po dokončení se stane nejdelším visutým mostem na světě.

    Není to lidská zoo. Jak zodpovědně navštívit kmeny v Namibii

    Namibie láká návštěvníky svojí krajinou i na setkání s původními národy. Zážitek ale stojí za to jen tehdy, když respektujete místní pravidla a hledáte opravdovost. Tady je praktický průvodce, co čekat u Himba, Sanů, Damarů a Hererů a jak si návštěvu naplánovat chytře a citlivě.

    Pět tajných pláží na Sardinii, které stojí za to objevit

    Na Sardinii se stále najdou místa, kde moře šumí jen pro vás. Žádné davy, žádné lehátkové zóny, jen písek, skály a tyrkysová voda. Zde je pět pláží, které dokazují, že i na známém ostrově zůstávají kousky ráje.

    Tato oblíbená evropská plážová lokalita oznámila nová přísná pravidla pro rok 2026

    San Sebastián připravuje změny, které mají zlepšit pořádek a atmosféru na plážích. Město plánuje zákaz kouření, regulaci reproduktorů a hudby a úpravu vstupu psů. Cíl je jasný: čistší písek, méně hluku a příjemnější soužití místních s návštěvníky.

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Brusel zahájil řízení proti Španělsku kvůli poplatkům za příruční zavazadla

    Evropská komise zahájila řízení proti Španělsku kvůli pokutám, které uložilo nízkonákladovým aerolinkám za účtování příručních zavazadel. Brusel tvrdí, že Madrid porušil unijní pravidla o svobodném stanovování cen.

    Egypt po 20 letech restaurování znovu otevřel hrobku faraona Amenhotepa III.

    V údolí králů se po více než dvaceti letech otevřela jedna z největších hrobek starověkého Egypta. Návštěvníci teď mohou znovu obdivovat výjevy, které přežily tři tisíce let a dvě desetiletí restaurátorských prací.

    V islandské Zlaté stezce otevřeli novou kaskádovou lagunu

    Na jihu Islandu, nedaleko hlavního města Reykjavík, se otevřel nový wellness areál Laugarás Lagoon. Nabízí horké prameny, kaskádovou lagunu i restauraci s menu postaveným na lokálních surovinách. Návštěvníci se zde mohou ponořit do geotermálních bazénů s výhledem na řeku Hvítá, relaxovat v saunách nebo si vychutnat islandskou kuchyni pod vedením uznávaného šéfkuchaře Gísliho Matta.

    Itálie schválila stavbu visutého mostu na Sicílii

    Italská vláda definitivně schválila ambiciózní plán na výstavbu visutého mostu přes Messinskou úžinu, který propojí pevninskou Kalábrii se Sicílií. Stavba má být dokončena mezi lety 2032 a 2033 a po dokončení se stane nejdelším visutým mostem na světě.

    Není to lidská zoo. Jak zodpovědně navštívit kmeny v Namibii

    Namibie láká návštěvníky svojí krajinou i na setkání s původními národy. Zážitek ale stojí za to jen tehdy, když respektujete místní pravidla a hledáte opravdovost. Tady je praktický průvodce, co čekat u Himba, Sanů, Damarů a Hererů a jak si návštěvu naplánovat chytře a citlivě.

    Pět tajných pláží na Sardinii, které stojí za to objevit

    Na Sardinii se stále najdou místa, kde moře šumí jen pro vás. Žádné davy, žádné lehátkové zóny, jen písek, skály a tyrkysová voda. Zde je pět pláží, které dokazují, že i na známém ostrově zůstávají kousky ráje.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama