Více
    20.1 C
    Czech
    Úterý 2. září 2025

    Extrémní jednodenní výlety, nový a nebezpečný trend v cestování

    Nový trend „extreme day trips“ zaplavuje sociální sítě a láká cestovatele na krátké lety do evropských destinací s návratem tentýž den. Na první pohled jde o úsporu času i peněz, ve skutečnosti ale tento fenomén znamená únavu, mizivý zážitek a obrovskou ekologickou zátěž.

    Dokonalý výlet na Isla Holbox, mexický ostrov, kde auta jsou zakázána

    Jen pár hodin od Cancúnu leží místo, kde zmizí všechen shon a hluk. Isla Holbox je malý ostrov u severního pobřeží Yucatánu, který okouzluje klidem, bílým pískem a tyrkysovým mořem. Auta tu nenajdete, lidé se pohybují pěšky, na kole nebo v golfových vozících.

    Ochutnejte dánskou kulturu prostřednictvím kulinářské scény v Kodani

    Neznáte kulturu země, dokud neochutnáte její jídlo. To platí pro všechny destinace, ale zejména pro Dánsko, kde kulinářská scéna dokonale odráží historii, kulturu a geografii národa.

    Reklama

    Dánské království nikdy nekolonizovalo ostrovy koření a neobchodovalo s exotickými plodinami. To je jeden z důvodů, proč chutě Kodaně odrážejí kulturu jednoduchosti. V tradičních jídlech i moderní gurmánské kuchyni jsou hvězdami místní a jednoduché suroviny.

    Pro Dány je stolování venku vyhrazeno pro zvláštní příležitosti a s blízkými přáteli a rodinou. Neformální restaurace se nacházejí pouze v turistických zónách. Je to proto, že v dánské kultuře by měl být večer u večeře intimní a ceněný zážitek.

    Je běžné, že jídlo v kodaňských restauracích trvá několik hodin. K dispozici je obvykle předem sestavené menu o třech až pěti chodech s volitelným vínem nebo tvrdším alkoholem.

    Zde jsou dva způsoby, jak nejlépe zažít dánské jídlo a užít si jeden z nejlepších kulturních zážitků v Kodani.

    Tradiční dánské jídlo

    Geografie Dánska formovala dánskou stravu, takže tradiční dánská jídla se často skládají z ryb, jako je sleď nebo losos. V kodaňské kuchyni se k přípravě ryb používají jednoduché techniky. Můžete očekávat, že uvidíte ryby, které jsou uzené, nakládané nebo obalované a smažené na másle či sádle.

    Další hlavní bílkovinou je vepřové maso. Národním jídlem je stegt flæsk, křupavé vepřové maso podávané s petrželovou omáčkou a bramborami. Původní bylinky a kořenová zelenina se používají v tradiční dánské kuchyni i v národním jídle.

    Tradiční dánská jídla můžete ochutnat po celé Kodani. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Puk, který se nachází v historické budově, jež byla dříve královským pivovarem.

    Pokud navštívíte Kodaň na podzim a v zimních měsících, můžete zde vyzkoušet dánské vánoční jídlo. Restaurace Puk nabízí tříchodové a pětichodové menu, takže můžete stolovat tak, jak to dělají místní o prázdninách.

    Nová severská kuchyně

    Jeden z nejlepších šéfkuchařů světa žije v Kodani. Zahájil kulinářské hnutí a čtyřikrát si vysloužil vyznamenání vlastnit ‚nejlepší restauraci na světě‘. Ale pravděpodobně jste o něm nikdy neslyšeli. Nemá zájem být celebritou nebo vytvářet vlastní kuchařskou show.

    Jmenuje se Rene Redzepi a jediné, co chce, je podávat prvotřídní jídlo v Kodani a šířit své techniky po Skandinávii. V listopadu 2004 Redzepi shromáždil kuchaře z celého regionu ve své restauraci Noma. Tam oznámil svůj ‚New Nordic Manifesto‘, odvážné prohlášení, jak předefinovat severskou kuchyni.

    Nový severský přístup k vaření zahrnuje čerstvé, jednoduché a místní suroviny, které do tradičních pokrmů vnesou moderní, gurmánskou atmosféru. Tvrdí také, že menu restaurací by se mělo měnit spolu s ročním obdobím.

    V důsledku Nového severského manifestu se severská kuchyně stala celosvětově oblíbenou. Kodaň se nyní pyšní nejvíce michelinskými hvězdami ze všech měst ve Skandinávii.

    Redzepi změnil způsob, jakým lidé jedí v Dánsku, na Islandu, ve Švédsku, Norsku a Finsku – a také to, jak vaří pro svět.

    Noma je drahá a má dlouhý čekací seznam, ale v okolí Kodaně jsou i další místa, kde můžete New Nordic vyzkoušet. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Mes. Provozuje ho bývalý šéfkuchař Nomy a nabízí tří a pětichodové nové severské menu za méně než 40 eur.

    Během nového severského kulinářského zážitku očekávejte propracovanou prezentaci a možnost vyzkoušet nové ingredience, bylinky a chutě.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Extrémní jednodenní výlety, nový a nebezpečný trend v cestování

    Nový trend „extreme day trips“ zaplavuje sociální sítě a láká cestovatele na krátké lety do evropských destinací s návratem tentýž den. Na první pohled jde o úsporu času i peněz, ve skutečnosti ale tento fenomén znamená únavu, mizivý zážitek a obrovskou ekologickou zátěž.

    Dokonalý výlet na Isla Holbox, mexický ostrov, kde auta jsou zakázána

    Jen pár hodin od Cancúnu leží místo, kde zmizí všechen shon a hluk. Isla Holbox je malý ostrov u severního pobřeží Yucatánu, který okouzluje klidem, bílým pískem a tyrkysovým mořem. Auta tu nenajdete, lidé se pohybují pěšky, na kole nebo v golfových vozících.

    Turecká káva je víc než nápoj

    V Turecku není káva jen nápojem. Je to kulturní rituál, sociální událost i prostředek věštění. Malý šálek silné černé kávy tu znamená víc než jen přestávku na kofein. Turci ji vaří s péčí, podávají s respektem a pijí s důrazem na přítomný okamžik.

    Proč má smysl cestovat s malými dětmi

    Cestování s batolaty a malými dětmi je pro mnohé rodiče noční můra. Nepraktičnost, únava a navíc si z toho děti nic nepamatují. Jenže právě v tomto věku může mít cestování největší přínos. Ne kvůli fotkám na Instagram, ale pro jejich vývoj a pohled na svět.

    Proč vyrazit na Arubu, karibský „šťastný ostrov“

    Aruba patří k nejoblíbenějším karibským ostrovům. Najdete tu bílé pláže, tyrkysové moře i pastelové holandské domy, které ostrov mění v tropickou verzi Amsterdamu. Díky suchému klimatu se tu kromě palem rozprostírají i kaktusové lesy a obrovské balvany. Přestože Aruba patří mezi dražší destinace, s trochou plánování ji lze zvládnout i s menším rozpočtem.

    Nejlepší čas na cestu do Thajska. Kdy vyrazit a co tam dělat

    Thajsko láká turisty celoročně. Počasí se však výrazně liší podle období i regionu. Pokud chcete mít jisté slunce a minimální srážky, vyrazte mezi prosincem a březnem. Teploty jsou příjemnější, déšť spíše výjimečný a pláže plné života. V tuto dobu ale počítejte s vyššími cenami a davy turistů.

    Nový italský „pivní vlak“ bude vozit cestující na Oktoberfest

    Itálie připravila pro letošní podzim netradiční spoj do Německa. Z Říma do Mnichova vyrazí takzvaný Munich Express, přezdívaný také Espresso Monaco. Pasažéry už během cesty naladí na legendární Oktoberfest. Čeká je pivo, hudba i bavorská atmosféra přímo ve vlaku.

    Proč se vydat s batohem do jihovýchodní Asie

    Jihovýchodní Asie je rájem pro batůžkáře. Levné ubytování, slavná pouliční kuchyně, rychlá doprava mezi státy a především nekonečné množství dobrodružství. Ať už chcete procestovat Thajsko na motorce, potápět se na Filipínách nebo jen pít pivo v uličkách Hanoje, tahle část světa má všechno.

    Dominikánská republika láme turistické rekordy

    Dominikánská republika má za sebou půlrok, jaký ještě nezažila. Od ledna do června 2025 ji navštívilo přes 6,1 milionu lidí. Do země proudí víc turistů než kdy dřív, a to jak letadly, tak i výletními loděmi.

    Extrémní jednodenní výlety, nový a nebezpečný trend v cestování

    Nový trend „extreme day trips“ zaplavuje sociální sítě a láká cestovatele na krátké lety do evropských destinací s návratem tentýž den. Na první pohled jde o úsporu času i peněz, ve skutečnosti ale tento fenomén znamená únavu, mizivý zážitek a obrovskou ekologickou zátěž.

    Dokonalý výlet na Isla Holbox, mexický ostrov, kde auta jsou zakázána

    Jen pár hodin od Cancúnu leží místo, kde zmizí všechen shon a hluk. Isla Holbox je malý ostrov u severního pobřeží Yucatánu, který okouzluje klidem, bílým pískem a tyrkysovým mořem. Auta tu nenajdete, lidé se pohybují pěšky, na kole nebo v golfových vozících.

    Turecká káva je víc než nápoj

    V Turecku není káva jen nápojem. Je to kulturní rituál, sociální událost i prostředek věštění. Malý šálek silné černé kávy tu znamená víc než jen přestávku na kofein. Turci ji vaří s péčí, podávají s respektem a pijí s důrazem na přítomný okamžik.

    Proč má smysl cestovat s malými dětmi

    Cestování s batolaty a malými dětmi je pro mnohé rodiče noční můra. Nepraktičnost, únava a navíc si z toho děti nic nepamatují. Jenže právě v tomto věku může mít cestování největší přínos. Ne kvůli fotkám na Instagram, ale pro jejich vývoj a pohled na svět.

    Proč vyrazit na Arubu, karibský „šťastný ostrov“

    Aruba patří k nejoblíbenějším karibským ostrovům. Najdete tu bílé pláže, tyrkysové moře i pastelové holandské domy, které ostrov mění v tropickou verzi Amsterdamu. Díky suchému klimatu se tu kromě palem rozprostírají i kaktusové lesy a obrovské balvany. Přestože Aruba patří mezi dražší destinace, s trochou plánování ji lze zvládnout i s menším rozpočtem.

    Nejlepší čas na cestu do Thajska. Kdy vyrazit a co tam dělat

    Thajsko láká turisty celoročně. Počasí se však výrazně liší podle období i regionu. Pokud chcete mít jisté slunce a minimální srážky, vyrazte mezi prosincem a březnem. Teploty jsou příjemnější, déšť spíše výjimečný a pláže plné života. V tuto dobu ale počítejte s vyššími cenami a davy turistů.

    Nový italský „pivní vlak“ bude vozit cestující na Oktoberfest

    Itálie připravila pro letošní podzim netradiční spoj do Německa. Z Říma do Mnichova vyrazí takzvaný Munich Express, přezdívaný také Espresso Monaco. Pasažéry už během cesty naladí na legendární Oktoberfest. Čeká je pivo, hudba i bavorská atmosféra přímo ve vlaku.

    Proč se vydat s batohem do jihovýchodní Asie

    Jihovýchodní Asie je rájem pro batůžkáře. Levné ubytování, slavná pouliční kuchyně, rychlá doprava mezi státy a především nekonečné množství dobrodružství. Ať už chcete procestovat Thajsko na motorce, potápět se na Filipínách nebo jen pít pivo v uličkách Hanoje, tahle část světa má všechno.

    Dominikánská republika láme turistické rekordy

    Dominikánská republika má za sebou půlrok, jaký ještě nezažila. Od ledna do června 2025 ji navštívilo přes 6,1 milionu lidí. Do země proudí víc turistů než kdy dřív, a to jak letadly, tak i výletními loděmi.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama