Více
    14 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Elegantní kavárny a levné pivo: Toto balkánské hlavní město bude vaše peněženka milovat

    Za své peníze zde dostanete mnohem více než v hlavních městech jako je Paříž nebo Řím. Pokud letos v létě hledáte levnou dovolenou, zapomeňte na obvyklá přeplněná evropská města a zvažte cestu do hlavního města Černé Hory.

    Podgorica možná není na vašem seznamu míst, která musíte navštívit, ale existuje spousta důvodů, proč by měla být. Důležité je, že zde za své peníze dostanete mnohem více než v jiných evropských metropolích. Ale je také plná svérázných knihkupectví, stylových kaváren a barů u řeky, které nenajdete přeplněné dalšími turisty.

    Jedna z nejlevnějších destinací pro dovolenou ve městě v Evropě

    Hlavní město Černé Hory je prvotřídní destinací pro krátkou dovolenou, která vás nezruinuje. Podle globální databáze Numbeo se můžete najíst venku bez obav, protože jídlo v neformální restauraci stojí pouhých 6,40 EUR a tříchodové jídlo pro dva v restauraci střední kategorie kolem 25 EUR.

    Pokud se potřebujete osvěžit, 0,5litrové pivo vás vyjde jen na 2 €, cappuccino na 1,49 € a láhev vody na 1,29 €. Výhodná je i doprava, jednosměrná jízdenka začíná na 0,90 € a měsíční jízdenka pouhých 30 €. Podle Numbea je Podgorica o 38,8 procenta levnější než Řím a o 47,9 procenta levnější než Paříž.

    Co dělat v Podgorici

    Centrum osmanské éry

    Stara Varoš je staré město Podgorice. Asi si budete v první chvíli myslet, že jste se zatoulali do venkovské vesnice. Nejstarší městská čtvrť je bludiště nízkých kamenných domů, z nichž některé jsou vymalovány pastelovými odstíny a lemují zarostlé uličky.

    Mezi 15. a 19. stoletím to bylo centrum pulzujícího osmanského města. Bombardování během druhé světové války poškodilo mnoho staveb, ale stopy jeho zlaté éry zůstaly.

    Spartánská hodinová věž na centrálním náměstí byla kdysi v osmanské éře používána k muslimským modlitbám. Najdete tu také Starodoganjskou mešitu z 15. století a zdobnější Osmanagićovu mešitu z 18. století s okny s arabským písmem a květinovými motivy.

    Podél břehů podgorické řeky Ribnica se můžete vydat po odlehlém chodníku posetém pozůstatky starověkého opevnění. Když se budete toulat podél řeky, narazíte také na římský, osmany upravený most Adži-Paša.

    Brutalistická architektura

    Může se to zdát jako oxymóron, ale brutalistické budovy v Podgorici ukazují, jak může být modernistický architektonický styl atraktivní – i když strohý. Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova je kolosální strohá stavba, zatímco překvapivě hravé sídliště Blok 5 vypadá jako obří věže Jenga.

    Umělecké kavárny a bary u řeky

    Pokud chcete využít místních cen nápojů, Podgorica je poseta svéráznými podniky. Město se může pochlubit levnou, ale elegantní kavárenskou scénou. Vyzkoušejte například Zrno s průmyslovým osvětlením a kovovými stoličkami nebo steampunkový styl Mehanizam.

    Za hledání stojí Karver, knihkupectví, kavárna a galerie sídlící v někdejších tureckých lázních. Vydejte se pod moderní betonový most prosvětlený graffiti a objevíte malou bílou budovu se štíhlými klenutými okny a maurskými dveřmi.

    Projděte si excentrické knihkupectví, a pokud potřebujete doplnit energii, jejich hustá turecká káva je silným kofeinovým nakopávačem.

    Na letní drinky se vydejte po proudu řeky Morača do parku Njegošev poblíž mostu Millenium. Zde v teplejších měsících ožívá malá pláž s venkovním barem, lehátky a slunečníky. Můžete se zchladit ve vodě nebo vyrazit na výlet na kajaku ze břehu.

    Pro večerní zábavu nehledejte nic jiného než Bokešku, nejmódnější ulici ve městě lemovanou barevnými koktejlovými bary a osobitými hospodami.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.