Více
    14 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Bulharsko: Země tradic, skvělého jídla i kouzelné přírody

    V závislosti na tom, kolik času jste si na svůj bulharský výlet naplánovali, můžete navštívit jen některé zajímavosti země nebo se doslova ponořit do jejích úžasných přírodních a kulturních pokladů.

    Přečtěte si seznam toho nejlepšího, co můžete v Bulharsku vidět či dělat a která místa nevynechat.

    Túra v horách

    Pěší turisté najdou v Bulharsku nejrůznější terény – pohoří Pirin a Rila jsou skalnatější a více alpské, zatímco Rodopy mají oblejší tvary a jsou více zelené. Bulharské hory jsou poměrně dobře značené (v závislosti na zvolené trase), ale vždy byste si s sebou měli vzít mapu a kompas. Je zde symbolická horská túra, trasa Kom do Emine, která prochází Bulharskem ze západu na východ a končí na Cape Emine na pobřeží Černého moře. Trvá přibližně 20 dní.

    Připojte se ke kulturnímu festivalu

    Pro každé roční období existuje úžasná bulharská tradice – od zimních tanců příšer Kukeri po červnovou Slavnost růží v Růžovém údolí a tradici červencového rána. To na 1. července místní obyvatelé vítají vycházející slunce, aby přivítali léto. 3. června se v malé pohraniční vesnici Balgari odehrává prastará tradice Nestinari, chůze po uhlíkách. Největší dudácký sraz pod širým nebem o prvním srpnovém víkendu naplní vzduch folklorní hudbou na horských svazích v okolí obce Gela.

    Zažijte bulharskou pohostinnost v tradičních vesnicích

    Některé z bulharských vesnic byly přeměněny na architektonická muzea, aby se zachovaly krásné domy z minulosti. Bulhaři se rádi vracejí k přírodě a ke kořenům. Tráví víkendy na vesnicích, pěstují si vlastní jídlo, spí v penzionech nebo si jen užívají ticha mimo město.

    Vydejte se na pláže

    Bulharské pobřeží každé léto láká mnoho evropských rekreantů a nabízí divoké i luxusní pláže. Slunečné pobřeží, Zlaté písky a Kiten mají živější atmosféru večírků, zatímco Sinemorets, Ahtopol nebo Kavarna jsou lepší pro rodiny. Varna a Burgas jsou dvě hlavní pobřežní města, která mají také průmyslové zóny a velká nákupní centra.

    Ponořte se do bulharské historie v nejlepších muzeích

    Bulharsko má více než 1300letou historii jako země s mnoha kmeny a cizími mocnostmi, které zde v průběhu staletí zanechaly své stopy. Naplánujte si zastávku v jednom nebo více bulharských muzeích a naučte se něco o minulosti, abyste lépe porozuměli současnosti. Milovníci historie si užijí den v největším historickém muzeu v zemi, Národním historickém muzeu v Sofii. To vystavuje některé z nejpůsobivějších starověkých thráckých zlatých pokladů a také nejdůležitější předměty od pravěku. Ulice starého města Plovdivu jsou posety tradičními domy z období obrození, v mnoha z nich jsou také malá muzea.

    Prozkoumejte skály

    Vítr, voda a čas předvedly neskutečnou kreativitu při tvarování úžasných skalních útvarů po celém Bulharsku. Poté lidé použili svou představivost k vytvoření příběhů o skalách, které se podobají lidem, houbám či obrům. Navštivte Belogradchické skály a obdivujte hrad zasazený mezi skalami nebo Stobské pyramidy poblíž Sofie, kde uvidíte magické útvary při západu slunce.

    Procházka historickými městy

    Pokud se potřebujete dostat pryč od moderního světa, naplánujte si útěk do některého z historických měst v Bulharsku. Nessebar (chráněný UNESCO) a Sozopol se nacházejí u moře a mají nádherné staré dřevěné domy. Strmé dlážděné uličky starého města Plovdivu vás zavedou o dvě století zpět do historie.

    Ochutnejte místní delikatesy

    Bulharská kuchyně má mnoho společného s ostatními balkánskými zeměmi. Ale má i své speciality. Čerstvé zeleninové saláty jsou místními oblíbené po celý rok (vyzkoušejte čerstvou zeleninu a bulharský feta salát Shopska a Ovcharska, salát na majonézové bázi nebo salát Mlechna, který je podobný řeckému tzatziki). Pokud cestujete přes pohoří Rodopy, nenechte si ujít místní kulinářské speciality.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.