Více
    15.2 C
    Czech
    Čtvrtek 2. května 2024

    Nejkrásnější historické památky v Maďarsku

    Ať už jde o historické památky, půvabná města nebo nezapomenutelné zážitky v přírodě, Maďarsko toho nabízí dost, aby zaujalo i ty nejzkušenější cestovatele. Která místa nevynechat?

    Szentendre a vesnický skanzen

    Nedaleko Budapešti leží město Szentendre známé svým uměním. Najedete tu řadu galerií a muzeí. Oblíbená turistická destinace je také domovem spousty kaváren, restaurací a barů, stejně jako barevných domů, které lemují dlážděné ulice a dodávají městu kouzlo.

    Skanzen v blízkosti města Szentendre nabízí pohled do tradičního způsobu života. Muzeum, postavené ve formě vesnice, se skládá z mnoha domů, které návštěvníkům umožňují prohlédnout si tradiční maďarskou architekturu z různých regionů. Také navštívíte výstavy lidového umění a dozvíte se více o výzdobě interiérů či zemědělství.

    Vesničané se potulují po budovách, oblečení v tradičních krojích a předvádějí řemesla, jako je výroba košíků. Najdete tu spoustu zábavy i pro děti.

    Pécs

    Starobylé město Pécs se může pochlubit mírným klimatem, rušnou společenskou scénou a spoustou zajímavých míst. Raně křesťanské mauzoleum, katedrála v Pécsi a mešita paši Gazi Kasima – postavené Turky během Osmanské říše a nyní sloužící jako katolický kostel – jsou jen některé z hlavních atrakcí tohoto města.

    Hollókő

    Obyvatelé Palócu jsou etnickou menšinou známou svými jedinečnými, dobře zachovanými tradicemi. Hollókő, malá vesnice na severovýchodě Maďarska, leží v takzvané zemi Palóc a je skvělým místem, kam se můžete vydat zažít palócký způsob života. Vesnice zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO byla pečlivě zachována a nabízí muzea, dílny a tradiční budovy k prozkoumání.

    Egerský hrad

    Tento hrad se nachází v blízkosti půvabného města Eger a má bohatou a zajímavou historii. V roce 1552 zaútočila na hrad turecká armáda s počtem 35 až 40 000 mužů. Bránilo ho 2 100 až 2 300 maďarských obránců vedených kapitánem Istvánem Dobó. Maďaři zvítězili, porazili tureckou armádu a hrad se zapsal do dějin. Dnes je zpřístupněn návštěvníkům, kteří se mohou kochat pohledem z hradních zdí, prohlédnout si expozice o hradu a procházet se areálem.

    Esterházyho palác

    Esterházy, rozlehlý palác ve městě Fertőd postavený v rokokovém stylu, je díky svému velkolepému vzhledu často nazývaný maďarské Versailles. Palác a jeho areál byly postaveny na objednávku knížete Nikolause Esterházyho v průběhu 18. století. Lze jej navštívit s průvodcem (k dispozici jsou prohlídky v angličtině). V průběhu roku také pořádá řadu akcí a festivalů.

    Visegrádský královský palác

    Visegrád byl ve 14. století královským sídlem Maďarska, a proto se město pyšnilo rozsáhlým velkolepým palácem. Později, za vlády krále Matyáše v 15. století, se palác rozrostl na 350 místností a zahrnuje prvky pozdně gotické architektury. Poté, co byl vypleněn Turky, zchátral a byl znovuobnoven ve 20. století. Královská rezidence byla nyní zrekonstruována a je otevřena návštěvníkům, kteří mohou objevovat výstavy popisující historii budovy.

    Ostřihomská bazilika

    S výškou 100 metrů je Ostřihomská bazilika nejvyšší budovou a největším kostelem v Maďarsku. Jako sídlo katolické církve v Maďarsku má velký náboženský význam. Byla postavena v 19. století na vrcholu ostřihomského hradního vrchu a je známá svou klasickou architektonickou krásou. Kostel včetně krypty a pokladnice je přístupný návštěvníkům, stejně jako úžasná vyhlídka z kopule na Dunaj.

    Budapešť

    Budapešť jako hlavní město Maďarska je plná atrakcí. Od architektonických památek, jako je Řetězový most, budova maďarského parlamentu a Rybářská bašta, až po skvělá místa k jídlu, pití a nakupování. Budapešť je domovem mnoha fascinujících míst a žádná návštěva Maďarska by nebyla úplná bez výletu do jeho hlavního města.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.