Více
    24.1 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    10 nejlepších výletů za pozorováním velryb na světě

    Na každém setkání s těmito mořskými obry je něco magického. Pozorování velryb se stalo jednou z oblíbených atrakcí při cestování. Zde jsou ty nejlepší destinace na světě.

    Island

    Díky možnosti pozorovat keporkaky, modré velryby, delfíny a sviňuchy, není divu, že se Island rychle stal oblíbenou destinací milovníků mořských savců. Výlety lodí s pozorováním velryb na Islandu jsou k dispozici ve městech Husavik, Dalvik a Hauganes a také v hlavním městě země, Reykjavíku.

    Ostrovy San Juan / Vancouver

    Každé jaro plavou hejna kosatek migrující na sever podél pobřeží Tichého oceánu do Puget Sound ve státě Washington. Tradičně je nejlepší místo pro pozorování kosatek kolem ostrova Orca, který je součástí souostroví San Juan Islands. Kosatky však můžete spatřit i ve vodách kolem Vancouveru.

    Asi 80 kosatek zůstává v Soundu přes léto, aby se živily lososy. Zkušení pozorovatelé dokážou jednotlivé velryby identifikovat zrakem. Vidět zde lze i plejtvákovce šedé, plejtvákovce malého a keporkaka.

    Hervey Bay

    Hervey Bay v Queenslandu v Austrálii, zátoka známá jako domov keporkaků, nabízí mnoho příležitostí k pozorování aktivních a zvědavých velryb ve vodách mezi ostrovem Fraser a pevninou. Keporkaci jsou známí tím, že vyskočí do vzduchu a s obrovským šplouchnutím se ponoří zpět do vody.

    Oblíbenou možností v Hervey Bay jsou výlety za pozorováním velryb na katamaránu. Lodě jsou často vybaveny podvodními okny, speciálními vyhlídkovými plošinami a hydrofony, které zesilují vokalizace velryb.

    Los Cabos

    Každý rok migrují stovky velryb šedých a keporkaků tisíce mil do Kalifornského zálivu mezi mexickým poloostrovem Baja California a pevninou. Los Cabos se nachází na jižním cípu poloostrova a je oblíbenou destinací pro pozorovatele velryb z celého světa.

    Klidné laguny v zálivu poskytují bezpečné místo pro rozmnožování velryb a je běžné, že během plavby lodí s pozorováním velryb zahlédnete mláďata s jejich matkami, zejména mezi lednem a dubnem.

    Poloostrov Valdes

    Poloostrov Valdes leží na pobřeží Atlantiku v provincii Chubut v Argentině. Chráněná oblast, obloukovité pobřeží poloostrova je domovem velkých populací tuleňů a lachtanů, které na jaře přitahují kosatky.

    Pozorovatelé velryb mohou někdy zahlédnout kosatky, jak jedou ve vlnách na pláž, aby ukořistili mláďata lachtanů. Velryby jižní jsou zde hojné od července do listopadu. Páří se a rodí v klidných vodách táhnoucích se mezi poloostrovem a pevninou.

    Maui

    Příležitostí ke sledování velryb je na havajských ostrovech mnoho, ale jižní a západní břehy Maui jsou považovány za jedny z nejlepších míst. Každou zimu migruje z chladných aljašských vod na ostrovy až 10 000 keporkaků. Velryby se páří, rodí a na jaře se vracejí na sever. Díky průzračné vodě na Maui je snadné spatřit nádherné tvory od úsvitu do soumraku.

    Azory

    Devět ostrovů, které tvoří souostroví Azory, se nachází asi 1 360 km západně od Portugalska. Jsou jednou z nejlepších destinací pro pozorování velryb na světě a skvělým místem, kde si můžete prohlédnout největší velryby na planetě: plejtváky. Se srdcem o velikosti malého auta může plejtvák dorůst až do délky 30 metrů a může vážit až 130 tun.

    Návštěvníci si mohou něžné obry prohlédnout z pobřežních rozhleden známých jako „vigias“ nebo se mohou nalodit na výletní čluny, aby si je prohlédli zblízka.

    Cape Cod/Boston

    Mnoho keporkaků a plejtváků, kteří se každý rok připlouvají na Cape Cod krmit, jsou důvodem, proč Světový fond na ochranu přírody uvádí Massachusetts mezi nejlepší destinace pro pozorování velryb na světě.

    Díky dlouhým bílým ploutvím a zvlněným lemům ocasní ploutve lze keporkaky snadno identifikovat. Vysoce ohroženou velrybu severní lze někdy zahlédnout na jaře, když matky přivádějí svá mláďata, aby se krmila u písečných břehů regionu.

    Hermanus

    Hermanus se nachází na jižním pobřeží Afriky poblíž Kapského Města a je známý po celém světě díky pozorování velryb přímo z pevniny. Chráněné mělké vody přitahují velryby jižní, které každý rok migrují do regionu, aby se zde pářily. Mláďata mohou být při narození dlouhá až 6 metrů a dospělí mohou dosáhnout 17 metrů.

    Necelých 10 kilometrů dlouhá procházka po útesech s vestavěnými dalekohledy a lavičkami nabízí návštěvníkům spoustu příležitostí k pozorování těchto společenských zvířat. Ve městě dokonce funguje „velrybí křik“, který návštěvníky upozorní, když jsou spatřeny velryby. K dispozici jsou také výlety lodí za pozorováním velryb.

    Kaikoura

    Malé město ležící asi 160 km severně od Christchurch na novozélandském Jižním ostrově, Kaikoura je hodnoceno jako nejlepší destinace na světě, pokud jde o pozorování vorvaňů. Ti dorůstají délky až 18 metrů a mohou se ponořit až do hloubky 3 000 metrů a zůstat pod hladinou déle než dvě hodiny.

    Hluboký podvodní kaňon zde vytváří prostředí, které přitahuje všechny druhy mořského života, od delfínů a tuleňů po keporkaky a plejtváky. Ekonomika Kaikoury se točí kolem pozorování velryb a nabízí různé výlety na lodi a také přelety lehkých letadel.

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.