Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Zimní útočiště v Dominikánské republice. Zaplavte si s delfíny, surfujte na dunách

    Najít zimní útočiště v Karibiku není tak těžké, vezmeme-li v úvahu všechny ty exotické ostrovy s běloskvoucími plážemi a azurovou vodou. Sluncem zalitá Dominikánská republika je vynikajícím příkladem karibského kouzla.

    Kromě bílého písku, křišťálové vody a bohatých lesů však v Dominikánské republice najdeme spoustu dalších věcí a míst, které sem přitahují turisty z celého světa.

    Od procházek po ulicích koloniální osady v hlavním městě Santo Dominga až po plavání s delfíny v Puerto Plata, zde jsou nejlepší věci, které můžete vidět a dělat během svého pobytu v Dominikánské republice.

    Objevte první evropskou koloniální čtvrť v „Novém světě“

    Ciudad Colonial je nejstarší nepřetržitě obydlená evropská osada v Americe. Při procházce po ulicích tohoto města v Santo Domingu, které je na seznamu UNESCO, narazíte na nádherné budovy z 16. století. Patří mezi ně i katedrála Primada de América nebo zvláštní pevnost Ozama.

    Puerta del Conde, brána, kde Francisco del Rosario Sánchez poprvé vztyčil dominikánskou vlajku a v roce 1844 vyhlásil nezávislost národa na sousedním Haiti rozhodně stojí za návštěvu. Nad obloukem brány je věta „iDulce et Decori est pro patria morii“ – „Je sladké a vhodné zemřít za vlast.“

    Plavejte v křišťálově čistých akvamarínových vodách

    Leží na ostrově, takže není divu, že Dominikánská republika překypuje nádhernými plážemi, řekami a jezery. Země je hrdá na své křišťálově čisté, smaragdové vody a pobřeží s bílým pískem. Kromě plavání můžete vyzkoušet vodní lyžování, parasailing a jízdu na banánovém člunu.

    Navštivte pláž Bavaro a projeďte se kolem 32 km dlouhé pláže Punta Cana nebo kolem Playa Dorada v Puerto Plata, abyste maximálně nasáli exotickou krajinu. U jezer Laguna Gri-Gri a Laguna Bavaro čekají další dva vodní ráje, doplněné hravými mořskými želvami.

    Sportujte v mekce windsurfingu

    Pro ty, kteří chtějí posunout vodní sporty na vyšší úroveň, by měl být Cabarete dalším oblíbeným místem. Je známé jako hlavní město windsurfingu v zemi, přitahuje sportovce a dobrodružné povahy. Toto letovisko s teplou vodou a trvale silným větrem patří mezi nejlepší centra pro windsurfing a kiteboarding na světě. Jeho pláž s bílým pískem dlouhá 6,5 km je lemována kavárnami, restauracemi a obchody.

    Skočte do bazénu napájeného vodopády

    Když už mluvíme o vodě, ne jeden, ne dva, ale 27 vodopádů tvoří ráj, kterým jsou kaskády Damajaqua. Tyto úžasné vodopády, které se nacházejí v kopcích pohoří Northern Corridor, patří mezi největší atrakce v provincii Puerto Plata. Každý rok sem přijíždí více než 50 000 lidí, aby obdivovali jejich nádheru. Kaskády Damajaqua se rozlévají po členitém terénu a tvoří přírodní jezírka orámovaná skalami. Prohlídky s průvodcem vám umožní vylézt až k vodopádům a pak skočit nebo sklouznout úplně dolů a užít si božské plavání v mléčně tyrkysových vodách.

    Prozkoumejte obrovské bujné lesy

    Jak je tato země plná vody, je to také oáza zelených parků. Nenechte si ujít Parque Nacional Los Haitises, který je jedním z mála zbývajících tropických pralesů v Dominikánské republice. Tento velkolepý park s mangrovovými porosty a jeskyněmi se rozkládá v džungli o rozloze 1 600 km čtverečních. Natáčel se zde Jurský park. Nezbytnou návštěvou je také ekologický park a rezervace Indigenous Eyes o rozloze 1 500 akrů v Punta Cana, který se může pochlubit 12 sladkovodními lagunami.

    Vylezte na zelenou horu nebo na sopečnou písečnou dunu

    Pokud jde o vrcholy vzbuzující úctu, Dominikánská republika nezklame. Nejpůsobivější musí být Mount Isabel de Torres, 792 m vysoká hora (nejvyšší v Karibiku), která ze svého vrcholu nabízí jedinečný výhled na Puerto Plata.

    Naskočte na roztomilou pestrobarevnou lanovku nebo se vydejte pěšky a budete obklopeni botanickými zahradami a jeskyněmi. Prohlédněte si obří sochu Krista Spasitele.

    Vyzkoušet můžete i surfování na písečných vlnách v Dunas de Bani, duně vzniklé ze sopečné horniny a šedého písku. Pravděpodobně uvidíte, jak kolem vás pobíhají ještěrky a pouštní kozy.

    Vydejte se na pozorování velryb a spřátelte se se žraloky

    Není lepší místo pro spojení se zvířaty než tady. Ve městě Samaná zažijete vzácnou podívanou. V hlavní roli jsou keporkakové. Asi 2 000 z nich se od prosince do března shromažďuje v rezervaci mořských savců v zálivu Samaná, aby se rozmnožily. Někteří samci zpívají písně, aby přilákali samice, zatímco jiní předvádějí všechny druhy akrobacie. Můžete také plavat s delfíny a hrát si s lachtany a se žraloky v Ocean World Adventures v Puerto Plata.

    Obdivujte zvířata pokrytá jantarem v Museo del Ambar

    Národní klenot Dominikánské republiky, jantar, dostává královskou péči v Muzeu jantaru v Puerto Plata. Vzhledem k tomu, že jantar vzniká při fosilizaci mízy stromů, je známo, že někdy jsou v něm uchované rostliny a zvířata. Díky tomu jsou exponáty v Museo del Ambar ještě více fascinující. V budově ve viktoriánském stylu najdete vzácnou sbírku cenných předmětů z jantaru, z nichž některé skutečně obsahují uvězněné rostliny, a dokonce i celá zvířata. Nejznámějším exponátem je téměř 43 cm dlouhý starověký ještěr.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.