Více
    4.2 C
    Czech
    Neděle 14. prosince 2025

    V Dubaji otevřeli nejvyšší hotel světa

    Ciel Dubai Marina změnil panorama města. S výškou 377 metrů se stal nejvyšším hotelem světa a překonal tak dubajský Gevora Hotel. Nový rekord drží od 15. listopadu 2025, kdy přivítal první hosty.

    USA brzy mohou chtít po turistech zveřejnění historie na sociálních sítích

    Plánovaná změna amerických pravidel může výrazně zasáhnout cestování do Spojených států. Administrativa Donalda Trumpa chce po turistech žádat pět let starou historii sociálních sítí i další osobní údaje. Opatření by se dotklo i Evropanů, kteří dnes do USA létají bez víza.

    Země Pána prstenů, kde se maká až 17 hodin denně. Cestování i práce na Novém Zélandu s Tomášem Šapovalovem

    Nový Zéland se po dlouhé době opět otevřel světu. A co je nejzásadnější pro české cestovatele, opět se otevřela i kvóta na Working Holiday víza pro ČR. Jak s nimi vycestovat do země Pána prstenů?

    Reklama

    Jaké jsou v současné době možnosti cestování či práce na Novém Zélandu nám prozradil Tomáš Šapovalov, cestovatel, odborník na Nový Zéland a autor největšího českého portálu o Novém Zélandu Visitkiwi.cz. Povídat si budeme nejen o situaci v době pandemie covidu, ale zejména o tom, proč se do této země vydat a jak naplno využít možnosti, které máme.

    Tomáši, jaké byly ty bezmála 2 roky, kdy byl Nový Zéland z důvodu covidu uzavřený?

    No, byla to rozhodně velmi nezvyklá situace. Nový Zéland podobně jako Austrálie zvolil cestu absolutní izolace. Je třeba říct, že tyto země k tomu mají na rozdíl od nás podmínky. Velmi jednoduše se mohou naprosto odříznout od zbytku světa. Novozélandská vláda reagovala na hrozbu pandemie velice rychle a z našeho pohledu velmi drastickými opatřeními.

    Na jejich způsobu řízení covidové situace jsem obdivoval, jak byly jasně definovány jednotlivé stupně, tzv. Alerty a vláda mezi nimi jen přepínala. Takže každý jasně věděl, jaká opatření se ho v té dané chvíli týkají. Nedocházelo k žádným zmatkům, kdy večer platilo to, co se ráno předtím zrušilo a naopak.

    Jaká je situace teď?

    Nový Zéland se postupně otevírá. Už před létem se obnovila možnost vycestovat většině držitelů víz a postupně do podzimu už budou moct cestovat i běžní turisté. Důležité však je, že se Nový Zéland otevřel pro držitele českých Working Holiday víz. Nejen že se obnovila víza pro všechny, kdo je dostali v roce 2020 a nemohli odjet, ale zároveň se otevřela nová kvóta! Další cestovatelé si tak o ně mohli zažádat.

    Byl o víza zájem jako v předchozích letech?

    Česká republika má přiděleno každý rok 1200 míst. V přechozích letech všechna místa zmizela za několik desítek minut. Letos byla situace velmi odlišná a kvóta se nevyčerpala ihned po otevření. Dokonce byla volná místa k dispozici ještě před pár dny, když jsem se na to naposledy díval.

    Čím je to způsobeno?

    Na tohle se poměrně těžko odpovídá, ale podle mého názoru je to z několika důvodů. Jednak se o Novém Zélandu ve spojitosti s Working Holiday vízy prakticky nemluvilo, spousta lidí také za 2 roky změnila své plány. Dalším faktorem je to, že Nový Zéland vyžaduje pro vstup na své území dokončené očkování. A věková kategorie do 35 let, které se tato víza týkají, je u nás poměrně výrazně neočkovaná.

    Pobavme se víc o samotných Working Holiday vízech. V čem jsou tak zajímavá pro mladé české cestovatele?

    Toto vízum umožňuje mladým lidem do 35 let žít, pracovat, studovat a cestovat na Novém Zélandu po dobu jednoho roku. Není vůbec složité ho získat a jde tak o nejjednodušší cestu, jak se na tak dlouhou dobu dostat na Nový Zéland a navíc tam i pracovat.

    Je těžké na Novém Zélandu sehnat práci? A v jakých oborech se mladí lidé nejčastěji uplatňují?

    Sehnat práci není těžké, koneckonců Working Holiday víza existují hlavně proto, aby mladí lidé z celého světa pokryli pracovní pozice, o které místní nemají zájem. Nejčastěji se jedná o práci v zemědělské produkci, zejména sady a podobně. Sběr jablek, třešní nebo kiwi je fyzicky velmi náročný a na místní poměry nejde o moc dobře placenou práci. Na druhou stranu, mladí cestovatelé si takto mohou vydělat poměrně dost peněz, pokud pracují intenzivně a dlouho. Není výjimkou, že se pracuje 17 hodin denně, 7 dní v týdnu. Tímhle tempem jste schopni si za 3 týdny vydělat na další 3 měsíce cestování. Vše samozřejmě záleží na vašem životním stylu.

    Cestovatelé se také často uplatňují ve službách. Restaurace, bary, hotely, tam všude se dá najít práce, stejně jako ve stavebnictví, ideálně pokud máte nějakou zkušenost. Kvalifikovaná práce se shání obtížněji, ale v některých oborech máte velkou šanci, například v IT. Platy zde jsou pak na úplně jiné úrovni.

    Nový Zéland je pověstný svou panenskou přírodou, je to stále pravda?

    Příroda je stále největším lákadlem pro turisty, o tom není pochyb. Zároveň už ale úplně neplatí, že je panensky netknutá. Nápor turistů a intenzivní chov dobytka si vybírají svou daň. Před pandemií sem jezdilo více turistů, než je příroda schopná zvládnout bez následků. Chování některých z nich zrovna nepomáhá, proto se dnes zpřísňují pravidla pro návštěvníky. Například dříve povolené volné kempování je dnes na mnoha místech omezeno a smíte přespat leda v kempech.

    Intenzivní přechod z chovu ovcí na chov hovězího dobytka zatěžuje louky a zejména podzemní vody. V důsledku globálního oteplování odtávají místní ledovce. Plošná aplikace jedu 1080 proti drobným šelmám je také velkým tématem.

    Tohle vše vždy zmiňuji i na svých přednáškách, protože je podle mě nutné prezentovat obě strany mince. Nicméně stále bezesporu platí, že místní příroda je nádherná a jedinečná. Nový Zéland je velmi specifický. Tím, že se hlavní ostrovy rozkládají o severu k jihu, se charakter krajiny mění každých pár set kilometrů. Během jedné jízdy autem můžete vidět naprosto odlišné scenérie. Zasněžené hory dělí jen pár hodin jízdy od zlatých písečných pláží, pouštní duny jsou nedaleko deštných pralesů. Když vyrazíte ve správnou dobu a na správné místo, můžete mít sami pro sebe rozsáhlé planiny nebo kilometry horských stezek. Stejně tak ale můžete absolvovat v plné sezoně hlavní treky ve společnosti stovek dalších turistů.

    Na jak dlouho je potřeba na Nový Zéland vyrazit, aby člověk viděl alespoň to nejzajímavější?

    Tohle je velmi častá otázka a téměř vždy musím lidi přesvědčovat, aby změnili své plány. Za mě je naprosté minimum na Severní ostrov 1 týden a 3 týdny na Jižní ostrov. To se ale bavíme opravdu jen o těch nejznámějších místech a stále budete trávit dost času na cestách.

    Já osobně jsem cestováním po Jižním ostrově strávil něco přes 3 měsíce a stejně jsme nenavštívili úplně všechno. Pokud tedy nemáte alespoň měsíc času, doporučuji navštívit pouze jeden ostrov a na druhý se vrátit později. Člověk by si měl ta místa vychutnat, ne trávit hodiny v autě, vyběhnout ven, udělat pár fotek a pokračovat dál.

    Nový Zéland je neodmyslitelně spojen s Pánem prstenů. Jak často lze na odkazy na toto dílo narazit?

    Tak pokud přiletíte do Aucklandu, tak hned na letišti!

    Pán prstenů je pro Nový Zéland samozřejmě velké téma. Všech 6 filmů je vlastně obrovskou reklamou na přírodu Nového Zélandu. Bohužel pro filmové nadšence a naštěstí pro novozélandskou přírodu zde platí přísné zákony pro filmaře. Každé místo, na kterém se natáčí, je nutné opustit v původním stavu. Takže v reálu na žádné pozůstatky po natáčení nenarazíte.

    Samozřejmě najdete ikonická místa, jako je třeba Hora osudu, kterou v reálu představuje hora Mt. Ngauruhoe. Největším turistickým cílem je samozřejmě Hobitín, kde se během chvilky přenesete do kouzelného světa plného hobitů, čarodějů a dalších nadpřirozených bytostí. Filmoví nadšenci pak vyrážejí hledat místa, kde se natáčelo, podle dostupných map a seznamů lokací.

    Ty se snažíš o propagaci Nového Zélandu i tzv. offline, naživo. Pořádáš festival Zažij Nový Zéland. Jak se ti to daří?

    Festival Zažij Nový Zéland má za sebou 2 úspěšné ročníky v pražském kině Dlabačov, ale pak přišel covid a následující 2 ročníky tak proběhly pouze online. Namísto toho jsme s kamarádem Slávkem Králem a obcí Dolní Hradiště rozjeli festival Cestovatelská Střela. Ten není zaměřen na Nový Zéland, ale naopak se snažíme pokrýt co nejširší množství témat a zveme k nám ty nejznámější české cestovatele. Koná se pravidelně koncem srpna, tento rok v termínu 26. – 28. 8. v Dolním Hradišti poblíž Plzně.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Řemesla, víno a lanýže. Severní Itálie sází na ruční práci

    Severní Itálie si drží tvář. Místní výrobci, pěstitelé i umělci tu navazují na dlouhé řemeslné tradice. Tradiční výroba vína, tkaní látek, foukání skla nebo lov bílých lanýžů se tu stále předává z generace na generaci.

    V Dubaji otevřeli nejvyšší hotel světa

    Ciel Dubai Marina změnil panorama města. S výškou 377 metrů se stal nejvyšším hotelem světa a překonal tak dubajský Gevora Hotel. Nový rekord drží od 15. listopadu 2025, kdy přivítal první hosty.

    USA brzy mohou chtít po turistech zveřejnění historie na sociálních sítích

    Plánovaná změna amerických pravidel může výrazně zasáhnout cestování do Spojených států. Administrativa Donalda Trumpa chce po turistech žádat pět let starou historii sociálních sítí i další osobní údaje. Opatření by se dotklo i Evropanů, kteří dnes do USA létají bez víza.

    Střety na hranici Thajska a Kambodže se stupňují. Je bezpečné do těchto zemí cestovat?

    V pohraničí Thajska a Kambodže znovu probíhají ozbrojené střety, které zasahují místní obyvatele i hraniční přechody. Turistická centra jsou však dále v provozu a letecké spojení mezi zeměmi funguje beze změn. Na co si tedy dát pozor?

    Portugalsko čeká celodenní chaos. Generální stávka paralyzuje dopravu v zemi

    Portugalsko se připravuje na největší výluku za posledních dvanáct let. Generální stávka plánovaná na 11. prosince zasáhne dopravu, školy, nemocnice i letiště a může paralyzovat cestování po celé zemi.

    Nejlepší vánoční vlaky: polární záře, Alpy a svařené víno za oknem kupé

    Zimní Evropa vypadá z vlaku ještě lépe než na pohlednici. Adventní expresy a pomalé horské tratě vás zavedou od polárního kruhu přes norské náhorní plošiny až po švýcarské průsmyky a vánoční trhy v srdci Evropy. Kdo si chce užít světýlka, sníh a svařák bez stresu letišť, ať nastoupí do správného vagónu.

    Bormio v italských Alpách bude hostit zimní olympijské hry 2026. Navštivte ho i vy

    Bormio v italských Alpách se chystá na rok, který změní zdejší život. V únoru 2026 tu proběhnou mužské alpské disciplíny zimních olympijských her. Středisko, které kombinuje špičkové lyžování, středověkou atmosféru a legendární termální lázně, se tím globálně zviditelní. A kdo si chce užít jeho kouzlo bez davů, měl by dorazit ještě před tím.

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Řemesla, víno a lanýže. Severní Itálie sází na ruční práci

    Severní Itálie si drží tvář. Místní výrobci, pěstitelé i umělci tu navazují na dlouhé řemeslné tradice. Tradiční výroba vína, tkaní látek, foukání skla nebo lov bílých lanýžů se tu stále předává z generace na generaci.

    V Dubaji otevřeli nejvyšší hotel světa

    Ciel Dubai Marina změnil panorama města. S výškou 377 metrů se stal nejvyšším hotelem světa a překonal tak dubajský Gevora Hotel. Nový rekord drží od 15. listopadu 2025, kdy přivítal první hosty.

    USA brzy mohou chtít po turistech zveřejnění historie na sociálních sítích

    Plánovaná změna amerických pravidel může výrazně zasáhnout cestování do Spojených států. Administrativa Donalda Trumpa chce po turistech žádat pět let starou historii sociálních sítí i další osobní údaje. Opatření by se dotklo i Evropanů, kteří dnes do USA létají bez víza.

    Střety na hranici Thajska a Kambodže se stupňují. Je bezpečné do těchto zemí cestovat?

    V pohraničí Thajska a Kambodže znovu probíhají ozbrojené střety, které zasahují místní obyvatele i hraniční přechody. Turistická centra jsou však dále v provozu a letecké spojení mezi zeměmi funguje beze změn. Na co si tedy dát pozor?

    Portugalsko čeká celodenní chaos. Generální stávka paralyzuje dopravu v zemi

    Portugalsko se připravuje na největší výluku za posledních dvanáct let. Generální stávka plánovaná na 11. prosince zasáhne dopravu, školy, nemocnice i letiště a může paralyzovat cestování po celé zemi.

    Nejlepší vánoční vlaky: polární záře, Alpy a svařené víno za oknem kupé

    Zimní Evropa vypadá z vlaku ještě lépe než na pohlednici. Adventní expresy a pomalé horské tratě vás zavedou od polárního kruhu přes norské náhorní plošiny až po švýcarské průsmyky a vánoční trhy v srdci Evropy. Kdo si chce užít světýlka, sníh a svařák bez stresu letišť, ať nastoupí do správného vagónu.

    Bormio v italských Alpách bude hostit zimní olympijské hry 2026. Navštivte ho i vy

    Bormio v italských Alpách se chystá na rok, který změní zdejší život. V únoru 2026 tu proběhnou mužské alpské disciplíny zimních olympijských her. Středisko, které kombinuje špičkové lyžování, středověkou atmosféru a legendární termální lázně, se tím globálně zviditelní. A kdo si chce užít jeho kouzlo bez davů, měl by dorazit ještě před tím.

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama