Je zajímavé, že alkohol vypovídá o indické kultuře a zvycích tolik jako indické tradiční oděvy, jídlo nebo rituály. Zde je úvod do kultury pití v různých částech Indie.
Existuje několik alkoholických nápojů, které převládaly v Indii od starověku. Nejstarší zmínka o alkoholu se nachází v záznamech o harappské civilizaci z roku 3000 př. n. l.
Rýžové pivo vyrobené kmeny v Assamu
Domorodé kmeny v severovýchodní Indii jistě vědí, jak si udržet dobrou náladu. Lidé z kmenů Mising a Adi po staletí vyrábějí rýžové pivo zvané Apong. Je to druh alkoholu, který se vyrábí především během výročních festivalů, svateb a jakýchkoli příležitostí oslav. Rýžové pivo se sskládá z téměř 30 různých druhů listů stromů, popínavých rostlin a trávy. Spolu s rýží se v procesu používá také popel z banánových listů a bambusu.
Po:ro Apong or Sai Mod is the signature local drink of the Mishing tribe in Majuli, a traditional brewed alcoholic rice "beer" which has become an indispensable part of their social and cultural existence. pic.twitter.com/dUn1WByYa6
— The Locavore (@TheLocavoreIn) May 21, 2022
Nápoj z rýže a bylin v Jharkhand
Handia je oblíbený alkoholický nápoj v Jharkhand, Bihar, Orissa a části Bengálska. Alkohol se vyrábí z vařené rýže a bylinných tablet, které se nechají asi týden kvasit. Handia je kmeny považována za prospěšnou a je součástí místní kultury a zvyků již od starověku. Nápoj je dokonce nabízen bohům a konzumován během oslav a slavností.
Nápoj vyrobený z obilovin v Himáčalpradéši
Lugdi je alkoholický nápoj tradičně připravovaný z vařených obilných zrn. Obiloviny jsou ponechány v mezofilních podmínkách pro fermentaci a poté konzumovány bez jakékoli destilace. Lugdi se obvykle vyrábí v Himáčalpradéši během léta, protože klima napomáhá procesu fermentace. Nápoj se šetří na zimu, neboť pomáhá udržovat tělo v teple. Místní lidé Lugdi konzumují také při slavnostních příležitostech, jako jsou náboženské festivaly nebo svatby.
Nápoj vyrobený z květiny v Madhjapradéši
Různé druhy vařeného alkoholu poskytují zajímavou lekci historie o kulturním dědictví Indie. Zatímco mnoho nápojů a jejich receptů zůstalo nezdokumentováno, Mahua se předávala po generace. Nápoj je pojmenován po květině, ze které je vyroben. Roste na Mahua lingofolia, tropickém indickém stromu. Je obzvláště populární mezi kmeny v Maharashtra, Madhya Pradesh, Orissa a Chhattisgarh.
Nápoj ochucený šafránem v Rádžasthánu
Kesar Kasturi má královskou historii. Jak název napovídá, kesar (šafrán) je nejdůležitější složkou tohoto alkoholického nápoje. Spolu s ním je zde více než 20 dalších ingrediencí smíchaných dohromady. Vzhledem k tomu, že šafrán je drahý, existuje v Rádžastánu jen několik rodin, které produkují Kesar Kasturi.
Nápoj vyrobený z vinné révy v Ladaku
Arak je ladacký destilovaný alkoholický nápoj vyrobený ze zralé vinné révy, která původně přišla do severní části Indie z Persie. Je to bezbarvý, neslazený nápoj s příchutí anýzu a jeho výroba není moc rozšířena. Listy se nechají tři týdny kvasit, poté se destilují a smíchají s anýzem. Aby cestovatel ochutnal Arak, bude se muset trochu poptávat místních obyvatel.
Místní likér v Meghalaya
Kiad um je další alkoholický nápoj na bázi rýže, který chutná sladce. Díky svým léčivým vlastnostem je tomuto likéru přisuzován mocný magický potenciál. Starší v Meghalaya pijí Kiad um během obřadů pojmenování a dětem se také dává několik kapek. Tento rituál vychází z víry, že tím dítě zesílí a bude zdravé. Jeho koncentrovaná verze (se 70% obsahem alkoholu) se prodává nelegálně, protože je zakázaná vládou.