Jednou z věcí, které jsou skvělé na cestování, je možnost ochutnat exotické potraviny a kuchyně jiných zemí světa. A Vietnam je pro ochutnávání přímo stvořený. Co by nemělo chybět na vašem jídelníčku?
Hanoi
Kde lépe začít než v Hanoji, hlavním městě jídla známého dnes po celém světě – pho. Slavná vietnamská nudlová polévka si získala popularitu po válce s USA a od té doby si našla cestu do jídelníčků po celém světě. U tak jednoduchého jídla skládajícího se z vývaru, rýžových nudlí, bylinek a hovězího, nebo kuřecího masa mohou být chutě překvapivě složité a možná si všimnete rozdílu mezi Hanoi pho a Saigon pho.
Dalším místním oblíbencem v Hanoji je cha ca, rybí pokrm s kurkumou a bánh cuốn, lehké jídlo obsahující dušené rýžové nudle plněné vepřovým masem a houbami, podávané spolu se sladkou rybí omáčkou. V Hanoji ve Staré čtvrti budete mít problém najít ulici, kde by tato jídla nepodávali.
Speciality Sapy
Hmongové, kteří obývají hory Sapa, jsou vřelí a přátelští a mnoho návštěvníků opouští oblast s ručně vyrobeným suvenýrem. Ale skvělý způsob, jak si vytvořit skutečné vzpomínky, je sdílet jejich jedinečná speciální jídla. Thắng cố, skládající se z kořeněného koňského masa a orgánů, nemusí znít příliš chutně, ale má překvapivě příjemnou chuť a je to jídlo, které mnozí nemají šanci vyzkoušet jinde. Pro ty, kteří nechtějí koňské maso, může být lepší volbou vepřový pokrm Sapa cap nach připravovaný na dřevěném uhlí. Oba lze nalézt na trzích v Sapě a v přilehlém regionu.
Císařská klasika města Hue
Slavné jídlo bývalého hlavního města Vietnamu Hue je bún bò Huế. Nudlová polévka, která příliš dlouho žila ve stínu pho. Z chutí převládá slanost, koření, sladkost a kyselé chutě s výraznými tóny citronové trávy s tlustšími rýžovými nudlemi. Navzdory názvu, který naznačuje, že obsahuje hovězí maso, je běžné v tomto pokrmu najít také vepřové a zeleninu. Perfektní jídlo pro doplnění energie po prozkoumávání císařských ruin Hue.
Bun Bo Hue. Foto: Sandstein / CC-BY-SA-2.0 (via Wikimedia Commons)
Dědictví města Hoi An
Poté, co strávíte celé odpoledne blouděním po žlutohnědých budovách zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO v Hoi An, si dejte místní výtečné cao Lầu. Pokrm, který se vyskytuje pouze v Hoi An, obsahuje nudle barvy slavných budov a zeleninovou směs z místních zdrojů. Může být těžké oddělit pravdu od mýtu – někteří říkají, že cao lầu lze vyrobit pouze z vody ze staré studny a popela z místního stromu. Ale jedna skutečnost je jistá: je to vynikající jídlo, které musí každý návštěvník vyzkoušet. Dalším chutným jídlem je com ga Hoi An – klasický pokrm z kuřecího masa a rýže, který je dostupný po celém městě.
Kafe v Dalatu
Nyní se vydáváme do chladné vietnamské vysočiny a ochutnáme produkt, který je synonymem pro Dalat – kávu. Díky své nadmořské výšce a atmosféře je Dalat skvělým místem pro pěstování kávy a skutečně – místní kávu uvidíte prodávat po celém Vietnamu. S množstvím svérázných kaváren se může po návratu váš šálek v kancelářské kantýně zdát trochu nudný. Dalatská vysočina je také jedno z mála míst ve Vietnamu, kde rostou jahody, takže když už jste tady, dopřejte si i jahodovou zmrzlinu.
Kafe v Dalatu. Foto: FlickreviewR 2 / CC-BY-SA-2.0 (via Wikimedia Commons)
Loučení v Saigonu
Skutečný saigonský podpis je com tam neboli lámaná rýže. Skvělý způsob, jak znovu použít zbylou nalámanou rýži, je kombinace s masem. Používají se vepřové kotlety, vepřová kůže, kuřecí nebo rybí placičky. To vše podávané na nalámané rýži. Začali jsme však pho, a tak je přirozené skončit snad druhým nejznámějším vietnamským jídlem – banh mi. Tento sendvič je skutečným návratem ke koloniální francouzské nadvládě. Jedná se o různé vepřové či jiné masné výrobky podávané uvnitř křupavé bagety spolu se sýrem, paštikou a čerstvou zeleninou. Jsou k dispozici na každém druhém rohu ulice. Jejich lahodná chuť a snadná konzumace z nich dělá oblíbenou volbu pro Vietnamce i baťůžkáře. Každopádně jsou lepší než „nudný“ sendvič se šunkou.