Více
    8 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Tipy na nejkrásnější jeskyně Slovinska

    Na území Slovinska se nachází přes osm tisíc jeskyní, přičemž zpřístupněno je asi dvacet z nich. Ty nejznámější najdeme v oblasti Kras na jihozápadě Slovinska.

    Škocjanské jeskyně  

    Jen několik km od města Koper se nachází oblastní park Škocjanske jame. Jeho součástí jsou překrásné Škocjanské jeskyně, které jsou od roku 1986 zapsány na Seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

    Monumentální jeskynní systém

    Rozsáhlý komplex vápencových jeskyní o několika patrech vyhloubila říčka Reka do hloubky až 200m. Prohlídková trasa měří 2,5km, přičemž počítejte se zdoláním pěti set schodů. Teplota v suchých částech jeskyně činí cca 12°C, v místech, kudy protéká řeka, je pak znatelně nižší.

    Největší stalagmit

    Jeskyně se pyšní 26 vodopády, hlubokými kaňony, přírodními mosty, překrásnými krasovými útvary mnoha barevných odstínů a také největším stalagmitem. Mezi nejatraktivnější místa v jeskyních patří tzv. „Velký sál“, který dosahuje výšky 30m a délky 130m. Právě zde se nachází známý a obdivovaný, 250 tisíc let starý stalagmit, který měří úctyhodných 15m a také „Varhany“ tvořené desítkami malých stalaktitů, které připomínají píšťaly varhan.

    Archeologické vykopávky

    V prostorách jeskyní byly nalezeny významné vykopávky z doby 3000 let před n.l., kdy lidé využívali jeskyní coby svého příbytku, ale i artefakty z doby bronzové.

    Postojnska jama – Jeskyně Postojná

    Při návštěvě jednoho z vůbec nejslavnějších a nejkrásnějších míst ve Slovinsku buďte připraveni na davy turistů. Nenechte se ale množstvím návštěvníků odradit, jeskyně Postojná rozhodně stojí za prohlídku. Toto pozoruhodné přírodní dílo bylo vytvořeno podzemní řekou Pivkou  v místním vápenci. Chodby, jeskyně a haly dosahují celkové délky přes 20km, díky čemuž se Postojnska jama právem řadí mezi největší jeskynní komplexy na světě. 

    Prohlídková trasa měří okolo 5km, přičemž část absolvujete podzemním turistickým vláčkem, druhou část už projdete pěšky. Jeskyně je díky tomu ideálním návštěvním místem pro rodiny s dětmi nebo starší návštěvníky nezvládající dlouhé trasy s velkým převýšením.

    Vláčkem do nitra jeskyně

    Jízda vláčkem mezi nasvícenými, magicky působícími stalagmitovými a stalaktitovými útvary, který vás za cca 10minut zaveze dovnitř jeskynního komplexu, má své nesporné kouzlo. Neméně zajímavá podívaná vás čeká i při cestě pěšky. Při asi hodinové prohlídce spatříte několik sálů a síní s překrásnou výzdobou, různé sloupy a klenuté průchody. Pěší prohlídka končí v tzv. „Koncertním sále“ – největším otevřeném prostoru jeskynního komplexu, kde se díky výborné akustice pořádají koncerty.

    Macarát jeskynní

    Kromě krasové výzdoby vás v jeskyních čeká i rarita z říše zvířat. Jeskyně obývá macarát jeskynní, což není druh netopýra, jak by se dalo očekávat, ale endemický obojživelník, takový zvláštní druh růžového mloka. Zajímavostí je, že macarát vydrží bez potravy i několik let, přičemž úctyhodný je i věk jeho dožití – až 70 let.

    Predjamski Grad – Predjamský hrad

    Hrad vytesaný ve skále je světovým unikátem. Jeho návštěvu můžete spojit s prohlídkou jeskyně Postojná, neboť se nachází asi 9km od obce Postojná.

    Nedobytný hrad má celkem čtyři poschodí a je rozdělen na dvě části. První část je před jeskyní, druhá v nitru samotné jeskyně. Na hradě se v současné době nachází muzeum, naproti hradu stojí kaplička, která je zasvěcená Panně Marii Bolestné.

    Križna jama – jeskyně Križna

    Mimo hlavní atraktivity Slovinského Krasu stojí nejen za zmínku, ale i za návštěvu jeskyně Križna. Tajemná jeskyně nabízí dva prohlídkové okruhy.

    Kostry medvědů i dobrodružná plavba

    Na první z nich si zapůjčíte holínky a světla, protože trasa není již po několika stech metrech osvětlena. Čeká vás mimo jiné prohlídka výstavy kostí jeskynních medvědů, ale hlavně dobrodružná, asi 10 minut trvající plavba člunem po prvním z jezer.

    Prohlídka vodní části Kalvarie

    Druhá trasa je náročnější jak fyzicky, tak i časově, neboť zabere 3,5 – 4 hodiny. V tomto případě dostanete před prohlídkou i jeskyňářské overaly a přilby. Při prohlídce musíte zdolat řadu jezer proti proudu říčky, a to na nafukovacích člunech, přecházet peřeje, přelézat stupně mezi jezery. Cesta končí u Kalvarie, což je síň s překrásnou krápníkovou výzdobou.

    Máte-li rádi dobrodružství, pak si nenechte tuto po všech směrech zajímavou prohlídku ujít.

    Až budete při svých cestách do Chorvatska projíždět Slovinskem, zastavte. Projet bez povšimnutí by byl hřích. Možná vás překvapí, kolik přírodního bohatství se nad i pod zemí překrásného Slovinska ukrývá.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?