Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Snídaně ve světě: Typická americká vs. tradiční britská snídaně

    Věděli jste, že téměř každá země má svoji tradiční snídani? Ve Francii je to například klasický croissant. Jiné země, jako USA či Velká Británie, však servírují pořádné porce. V čem se liší?

    To, co si vybereme k prvnímu jídlu dne, může hodně vypovídat o naší kultuře a zvycích. Ať už se jedná o extravagantní pomazánku či talíř plný smažených ingrediencí, každá ze snídaňových tradic má svou historii a význam.

    Tradiční anglická snídaně

    Anglickou snídaně, známou také jako fry-up, rozpoznáte okamžitě. Je důležitou součástí anglické kultury stravování. Winston Churchill ji dokonce jedl každý den!

    Anglická snídaně pochází ze 13. století, kdy byla vyhrazena pro vyšší vrstvy. Později se však stala velmi oblíbenou v „mastných lžících“ (levných kavárnách v průmyslových oblastech, kde se podává vydatné jídlo dělníkům). Dnes je to chutná tradice v kavárnách a domácnostech po celé Anglii.

    Plná anglická snídaně se skládá ze smažených vajec, pudinku, párků, pečených fazolí, slaniny, rajčat, žampionů a smaženého chleba nebo toastu s máslem. Volitelně lze přidat bubble and squeak nebo hash brown. K tomu se samozřejmě podává anglický snídaňový čaj. Ten by se měl podávat ve stylu „stavitelského čaje“: velmi silný a ve velkém hrnku.

    Ostatní země Spojeného království a Irsko mají své vlastní verze, ale i v Anglii mohou existovat regionální varianty. Každý snídani připravuje po svém, což může vyvolat vášnivé debaty o tom, čí snídaně je nejlepší. Většina se však shodne na tom, že a) je nejlepší si ji vychutnat během líného nedělního rána a b) vyléčí každou kocovinu. Vyzkoušejte to sami!

    Typická americká snídaně

    Americká snídaně v sobě spojuje prvky z různých potravinových kultur celého světa. Smaží je a dusí, v soli nebo sirupu. Neexistuje jedna jediná „severoamerická snídaně“. All-American Breakfast spíše zachycuje obrovskou škálu pokrmů uspořádaných v různých kombinacích v závislosti na regionu a příležitosti.

    Dříve, než se objevily cereálie, se první jídlo dne jedlo společně (a v mnoha domácnostech tomu tak je dodnes). Klasická americká snídaně se v některých ohledech podobá anglické snídani a může obsahovat vejce, slaninu, šunku, párky nebo steaky a brambory (například hash browns) podávané s toasty. Tradičně je doplňuje sladké pečivo, jako jsou muffiny, černá káva a ovocný džus.

    Vědci se domnívají, že palačinky a vafle se staly základem snídaňového stolu, protože jejich příprava je ve srovnání s chlebem rychlejší. Zajímavé je, že obliba pomerančové šťávy souvisí s epidemií španělské chřipky a pravděpodobně se stala součástí snídaňového menu ve 20. letech 20. století kvůli svým zdravotním účinkům.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    2 KOMENTÁŘE

    1. Dobrý článek
      English Breakfast,nebo ekvivalent Continental breakfast funguje dobře na jiných kontinentech.
      Co mne překvapilo byla klasická sicilská snídaně nasladko-Croissan a capuccino.
      Nemyslím teď hotely které jsou připraveny na turisty snídaní s výběrem všeho,ale ubytovatele přez portály,kde jsem se s tím setkal několikrát.

    Comments are closed.