Více
    5.8 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Slovinsko boduje v udržitelném cestovním ruchu

    Jako jediná země v Evropě, kde se setkávají čtyři odlišné geografické regiony, je rozmanitá krajina Slovinska lákadlem pro mnoho návštěvníků. Navíc se úspěšně snaží o udržitelný cestovní ruch.

    Slovinci, obklopení řekami, lesy a horami, vždy respektovali přírodní zdroje, ze kterých žijí. Nyní mohou návštěvníci země zažít to nejlepší ze Slovinska skutečně udržitelným způsobem.

    Ljubljana, hlavní město Slovinska, je oblíbenou prázdninovou destinací s řadou atrakcí, které patří k nejlepším v Evropě. Stejně jako jiná města, která zaznamenala vysokou úroveň cestovního ruchu, však existuje obava, že velké davy poškozují starobylá místa ve městě. Dobrou zprávou pro Slovinsko je, že zbytek země je dokonale nastaven pro udržitelné pobyty a toto zaměření na zelenou turistiku je velkou součástí toho, jak se země propaguje.

    V roce 2015 Slovinsko zavedlo národní program rozvoje udržitelného a odpovědného cestovního ruchu prostřednictvím pětistupňového certifikačního programu. Slovinský zelený model, navržený k implementaci zelených politik a vytváření a propagaci ekologicky udržitelných zkušeností, nyní nabízí více než 100 způsobů, jak zemi navštívit udržitelnějším způsobem.

    První zelená země na světě

    Od národních parků a ubytování až po atrakce a restaurace, budoucí plány zahrnují odstranění jednorázových plastů, rozvoj Slovinského jedinečného zážitku (SUE’s) a zavedení nového označení slovinské zelené kuchyně. Země ležící mezi Alpami, Středozemním mořem, Krasem a Panonem byla oficiálně uznána jako první zelená země na světě podle standardu Green Destinations.

    Ve Slovinsku je k prozkoumání 46 krajinných, regionálních a přírodních parků, včetně národního parku Triglav, který pokrývá 4 procenta země a je jedním z největších parků v Evropě. Země je známá mnoha jezery a řekami, z nichž nejznámější je jezero Bled, ležící na úpatí Julských Alp.

    Ohledně cestování Slovinsko podporuje vlaky, kola a pěší turistiku. V roce 2021 bylo otevřeno šest nových tras, včetně cyklostezky Juliana Loop a turistické stezky Krokarským pralesem.

    Evropský region gastronomie pro rok 2021

    Země byla v roce 2021 korunována Evropským regionem gastronomie, protože si dala záležet na vytváření udržitelných pokrmů a používání krátkých dodavatelských řetězců a místních surovin. Slovinsko má také větší počet včelařů na hlavu než kterákoliv jiná země v Evropě, takže počítejte s tím, že najdete spoustu kuchyně obohacené o místní med.

    Ekologické atrakce ve Slovinsku

    Triglavský národní park je domovem nejvyšší hory Slovinska. Triglav je také nejvyšší vrchol Julských Alp, pohoří, které se táhne od severovýchodní Itálie po severozápad Slovinska. Park je skvělý pro turisty a kajakáře, s klidnými vodami dokonce umožňuje dobrodružnějším návštěvníkům možnost vznést se do vzduchu a vyzkoušet si parasailing.

    Můžete si také užít výhledy přes jezero Bohinj, tentokrát mnohem klidnějším způsobem. Systém lanovky vás může vyvézt na vrchol hory Vogel, která nabízí výhled na řadu nedotčených luk a lesů.

    Lógar, považovaný za jedno z nejkrásnějších ledovcových údolí v Evropě, leží v severní části Slovinska a je plný historických a kulturních památek. V létě mohou návštěvníci chodit na túry, jezdit na kole nebo lézt. Zastavte se na farmách a ochutnejte místní pochoutky. Vyzkoušejte tradiční klobásu či kapsičky ze sušeného hruškového těsta.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.