Více
    26.3 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Řím: proslulá místa, která byste neměli minout – část 3

    Historické centrum Říma je zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO díky mnoha významným historickým památkám. Které jsou ty nejznámější?

    Národní muzeum Castel Sant’Angelo

     Castel Sant’Angelo, otevřené v roce 135 n.l. jako mauzoleum císaře Hadriána a jeho rodiny, je mohutná stavba ve tvaru bubnu poblíž Vatikánu s výhledem na Tiberu. Po tisíciletí své existence byl Castel Sant’Angelo využíván jako papežská rezidence a pevnost. V poslední době také jako národní muzeum.

    V roce 271 n.l. využil císař Aurelian jeho postavení střežící severní přístupy k městu a začlenil jej do svého nového systému hradeb obklopujících město. Jako bašta chránilo dnešní muzeum město před barbarskými útoky a ve středověku se stalo významnou pevností. V době nebezpečí sem uprchli papežové přes tajnou vyvýšenou chodbu Passetto di Borgo a uložili své nejcennější bohatství do hradní pokladnice.

    Návštěvníci se k hradu dostanou přes most pro pěší lemovaný sochami andělů (od Berniniho) a po spirálovité rampě vystoupají do jeho pěti pater. Na různých úrovních jsou vězeňské cely, velká sbírka zbraní a zdobené papežské byty pokryté renesančními freskami. Nahoře je terasa s nádherným výhledem na město.

    Caracallovy lázně

    Toto kompletní sportovní centrum bylo dokončeno Caracallou v roce 216. Nacházely se tu horké i studené lázně, bazén, suchá a parní sauna, gymnastické a sportovní zařízení, společenské místnosti, zahrady, knihovny, kadeřnictví a obchody.

    Mohutná a impozantní stavba pokrývala plochu 300 metrů čtverečních. Kopule a klenby komplexu gigantických sálů byly podepřeny obrovskými sloupy a pilíři. Mohl pojmout 1 500 lidí najednou. Podlahy a stěny byly pokryty mozaikami a freskami. I v troskách je jejich nádhera stále patrná.

    San Giovanni in Laterano (bazilika svatého Jana v Lateránu)

    Jak můžete očekávat od biskupského kostela papeže, je tento kostel jedním z nejpůsobivějších v Římě. Po staletích změn si stále zachovává svoji původní podobu z doby Konstantina, kdy byl postaven.

    Jeho fasáda je naproti tomu čistě barokní výzdobou a dobrým příkladem tohoto období. Spolu s mozaikami v apsidě si určitě všimněte krásného dřevěného stropu ze 16. století. Pokud vám osmiboká křtitelnice připadá trochu povědomá, je to proto, že poskytla model pro mnoho dalších po celé Evropě.

    Jedná se o nejstarší křesťanskou křtitelnici na světě. Přes náměstí, v kostele Scala Santa, se nachází Svaté schodiště: 28 schodů, o nichž se předpokládá, že je do Říma ve čtvrtém století přivezla sv. Helena z Pilátova paláce v Jeruzalémě.

    Katakomby a Via Appia Antica

    Katakomby San Callisto (St. Calixtus) a San Sebastiano, obě podzemní pohřebiště na Via Appia Antica, jsou velice rozsáhlé. San Callista vyplňuje plochu 300 x 400 metrů – se složitými vícevrstvými sítěmi průchodů a komor vytesaných do měkkého tufu. Kromě hrobek zde také najdeme šest kaplí postavených v letech 290 až 310 s pohanskými i raně křesťanskými nástěnnými malbami.

    V papežské kryptě jsou hrobky většiny umučených papežů třetího století identifikované podle řeckých nápisů. San Sebastiano, jeden ze sedmi římských poutních kostelů, byl postaven ve čtvrtém století na místě starých hřbitovů a katakomb, které lze společně se základy konstantinské baziliky prozkoumat.

    Na západ od Via Appia Antica, nedaleko katakomb San Callisto, jsou katakomby Domitilla. Jedná se o největší a jedny z nejpůsobivějších v Římě s 15 kilometry podzemních komor a chodeb a kompletní podzemní bazilikou.

    Bazilika zasvěcená mučednickým svatým, kteří tam byli pohřbeni, byla až do středověku hlavním poutním cílem. V galeriích je zde více než 80 malovaných hrobek a freska Poslední večeře z druhého století.

    Via Appia Antica je jedna z nejstarších a nejdůležitějších římských dálnic. Byla postavena kolem roku 300 n.l. Podél silnice najdete ruiny některých akvaduktů, jež zásobovaly město vodou. Mezi cypřiši po jeho stranách jsou pozůstatky hrobek aristokratických římských rodin. Nejvýznamnější z nich je hrobka Caecilie Metelly a jejího manžela z prvního století.

    Diokleciánovy lázně

    Diokleciánovy lázně byly tak obrovské, že dnes obsahují dva kostely, velkou část kartuziánského kláštera a velké muzeum. Museo Nazionale Romano, římské národní muzeum, plní jejich část poklady starověku: ukázkami řeckého a římského sochařství, předkřesťanskými i pozdějšími sarkofágy a krásnými mozaikami či freskami.

    Kostel San Bernardo alle Terme z konce 16. století byl postaven v rotundě na rohu lázní. Jeho kupole je jako Panteon, ale má jen poloviční velikost.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.