Více
    8.6 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Předpověď umělé inteligence: Které destinace budou v roce 2024 nejoblíbenější?

    Od vinic v Bordeaux po Norfolk Broads. Umělá inteligence předpovídá nejoblíbenější evropské regiony pro rok 2024.

    Podle údajů analytika cestovních trendů Mabrian turisté v Evropě stále více vyhledávají zážitkové aktivity namísto kultury a pláží. Které evropské země mají nejlepší předpoklady k tomu, aby nalákaly návštěvníky?

    Společnost Mabrian použila umělou inteligenci, aby prozkoumala spontánní konverzace o cestování na sociálních sítích v období od ledna do října 2023.

    Analyzovala více než 380 milionů zmínek o cestovním ruchu, aby zjistila motivaci lidí k cestování. Tyto informace spolu s údaji o leteckém spojení byly použity k určení destinací, které nejlépe odpovídají současným a rostoucím trendům. Výsledky přinesl server Euronews.

    Jak byly destinace vybrány

    Studie identifikovala celosvětový trend, který v posledních letech směřuje k více zážitkovým a méně konvenčním motivacím k cestování. Obliba zážitkového cestování od roku 2019 vzrostla o 8 procent. Hlavní motivací návštěvníků Evropy však zůstává kulturní turistika.

    Aby společnost Mabrian zjistila, které destinace budou pravděpodobně trendem v roce 2024, podívala se proto na to, které mají nejvyšší poptávku po zážitkových aktivitách a zároveň si zachovávají podíl zájmu o kulturní cestování. V neposlední řadě analyzovala mezinárodní dostupnost destinací z hlediska letecké dopravy.

    Která evropská země bude v roce 2024 nejoblíbenější?

    Na prvním místě se umístila Itálie se čtyřmi potenciálními trendy destinacemi. První místo si vysloužilo Piemontsko, které je lákavou kombinací kultury, přírody a gastronomie. Od každoročního veletrhu bílých lanýžů v Albě přes prašné svahy Via Lattea a vinice v Langhe až po třpytivé vody jezera Maggiore, severozápadní region je nabitý aktivitami pro zážitkové cestovatele. Mezinárodní letiště v Turíně nabízí snadný přístup z celého světa.

    Na pátém, sedmém a devátém místě si Kampánie, Lombardie a Emilia-Romagna vysloužily nejvyšší šanci potenciálních trendových destinací v Evropě.

    Která další místa se podle předpovědi budou těšit oblibě

    Víno, jídlo a příroda vynesly na druhé místo Nouvelle-Aquitaine ve Francii. Tento jihozápadní region, proslulý ústřicemi a vinicemi Bordeaux, je také vstupní branou k pěší turistice a lyžování v Pyrenejích.

    Východní Anglie se umístila na třetím místě díky rovnováze mezi kulturou a přírodou. Od prestižních muzeí v Cambridgi až po ospalé řeky v Norfolk Broads, atrakce tohoto regionu jsou snadno dostupné z hlavního města Londýna i z mezinárodních letišť.

    Na čtvrtém místě je opět Francie a Occitanie, kde se můžete vydat regionálním vlakem liO do ovocných sadů, na turistické stezky v Le Puy-en-Velay a na kanál Canal du Midi zapsaný na seznamu UNESCO. V regionu se nacházejí také velká města včetně Toulouse a Montpellier.

    Severní Porýní-Vestfálsko v Německu, kde se nachází Kolín nad Rýnem a řada pohádkových hradů, se umístilo na šestém místě. Následoval německý Hamburk na devátém místě a Lisabon v Portugalsku na desátém místě.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.