Více
    6.9 C
    Czech
    Sobota 20. dubna 2024

    Paříž – město, které si můžete užít i s dětmi

    Francouzská metropole bývá označována za nejromantičtější město Evropy. Pro svoji jedinečnou atmosféru, obrovské množství památek, krásné květinové parky, Disneyland či vynikající gastronomii hodnou michelinských hvězd, láká ročně kolem 30 milionů turistů. Vydejte se do víru velkoměsta a seznamte tak sebe i své děti s tímto překrásným kouskem Francie.

    Eiffelova věž

    Navštívit Paříž a nevidět Eiffelovku? Nemyslitelné. Francouzský symbol tyčící se majestátně do oblak je tou nejzákladnější památkou, kterou zkrátka musíte navštívit. Výhled z jejích tří pater je skutečně velkolepý. Nahoru se dostanete buď výtahem, nebo po schodech, přičemž v každém z pater se vám naskytne jiný výhled. Ten nejzajímavější vás čeká ve druhém patře, kdy se nacházíte již dostatečně vysoko, ale zároveň jste ještě schopni vnímat detaily města pod sebou.

    Versailles

    Zámek a zahrady Versailles jsou nejnavštěvovanější památkou Francie. Samotný zámek si můžete prohlédnout hned v několik prohlídkových okruzích. Jeho přepychové komnaty každého – malého i velkého – návštěvníka doslova uchvátí.

    Po prohlídce vás čekají překrásné, rozkvetlé zahrady a také vesnička, kterou si pro své potěšení a rozptýlení nechala zbudovat rakouská arcivévodkyně Marie Antoinetta. Takřka pohádková vesnice sloužila jako farma, na níž se pěstovaly plodiny určené na královskou tabuli. Arcivévodkyně tu však hledala hlavně úkryt před světem, odpočinek od přísných pravidel dvorské etikety.

    Pařížské katakomby

    Bojíte se vy a vaše děti rádi? Pokud ano, nenechte si ujít návštěvu pařížských katakomb, jejichž stěny jsou od země až po strop vyplněny lebkami a kostmi. Během 30 let byly do katakomb uloženy ostatky více než 6 milionů lidí. V hloubce 25m pod zemí se nachází asi 200km chodeb, z nichž je pro veřejnost zpřístupněno jen asi 2,5km. Návštěva tohoto až děsivého místa je vskutku silným zážitkem.

    Jardin des Tuileries – Tuilerijská zahrada

    Přímo v centru Paříže, na ploše 28ha, se rozprostírá překrásný veřejný park původně v italském, nyní ve francouzském stylu. Zahrada je plná zeleně, fontán, mramorových soch, sídlí zde galerie s výstavami moderního umění. Děti potěší poníci, na kterých se mohou svézt a také vodní plochy, které slouží k pronájmu malých plachetnic pro děti. Hledáte-li při svém putování rušnou Paříží oázu klidu, navštivte Tuilerijskou zahradu, jež je ideálním místem pro vaši relaxaci.

    Luxembourg Gardens – Lucemburské zahrady

    Chcete-li poznat pravý život obyvatel Paříže, navštivte romantické Lucemburské zahrady ležící přímo v srdci francouzské metropole. Toto kouzelné místo, kam si místní chodí zasportovat, popovídat, načerpat potřebnou energii, slouží jako pravý a nefalšovaný ostrůvek klidu a odpočinku. Relaxovat můžete na jedné z mnoha laviček nebo si uspořádat rodinný piknik přímo na trávníku. Záhony voňavých květin, exotické stromy a zajímavé sochy ocení spíše dospělí, děti budou nadšené z jízdy na shetlandských ponících nebo při pouštění malých plachetnic po jezírku. V parku se nachází dvě dětská hřiště, jejichž užívání je zpoplatněno, dále kolotoč a dokonce i loutkové divadlo s překrásnými loutkami.

    Disneyland

    Kdo by neznal kouzelný svět Walta Disneye. Prožít čas s oblíbenými pohádkovými postavičkami je přáním každého dítěte. Zábavní park nabízí velké množství atrakcí, jednu lákavější než druhou. Můžete projít bludištěm Alenky v říši divů, vyzkoušet dráhu Indiana Jonese, plout na pirátské lodi, bát se v obrovském domě hrůzy, shlédnout film v 3D kině, vyfotit se s některým z pohádkových hrdinů… Na Disneyland zkrátka jeden den nestačí.

    Astérix Parc

    Asi 30km severovýchodně od Paříže se nachází zábavní park Astérix Parc. Není tak známý jako Disneyland, což mu však na atraktivitě neubírá. Park je inspirován, jak název napovídá, postavičkou komiksového hrdiny Asterixe a jeho přátel z galské vesničky. Na 35 atrakcích čeká vás i vaše děti spousta dobrodružství a zábavy, můžete se vyfotit s postavičkou Asterixe a jeho věrného přítele Obelixe nebo navštívit některé ze zajímavých představení.

    Parc de la Villette

    Futuristický kulturní park byl zpřístupněn veřejnosti v roce 1986. Ne každý ví, že jde o přebudovaná jatka a dobytčí trh. Na ploše 55ha se nachází několik tematických zahrad a hřišť, panoramatické kino, koncertní sál, muzeum vědy a techniky, muzeum hudby. V létě se v parku často konají výstavy, koncerty, festivaly i divadelní představení. Středem parku protéká Canal de l’Ourcq se dvěma mosty pro pěší návštěvníky. Plavba výletní lodí po kanále patří k oblíbeným turistickým atrakcím.

    Paris plages – Pařížské pláže

    Navštívíte-li Paříž v průběhu letních prázdnin, rozhodně si nenechte ujít uměle vytvořenou pláž přímo na nábřeží Seiny. Přístupná je 4-5 týdnů na přelomu července a srpna a nadchne především děti, které si tu mohou do sytosti užít koupání v bazénu – přímo v řece je koupání zakázáno, stavění hradů z písku, ale i zábavná představení a tvoření v dílničkách. Tunám písku, vzrostlým palmám, lehátkům, plážovým hrám, osvěžujícím koktejlům a hlavně nekonečnému relaxu zkrátka nelze odolat.

    Káva, víno, palačinky

    Atmosféru Paříže nasajete nejlépe mezi místními. Ideální je posedět v jedné z typických francouzských kavárniček u výtečné kávy či sklenky vína. Děti si zcela určitě pochutnají na horké čokoládě, zmrzlině či pravých francouzských crêpes, neboli palačinkách na sladko, jejichž slaná varianta zvaná galette se netěší o nic menší oblibě.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?