Více
    21.7 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Od údolí Loiry po Laponsko: Nejlepší místa v Evropě, kam za podzimními barvami

    Už je tu zase to roční období, kdy se noci prodlužují, teplota klesá a ve vzduchu je cítit blížící se zima. Podzim všem milovníkům barev a fotografům kouzlí neuvěřitelné barevné scenérie. Kam se vydat za těmi nejkrásnějšími?

    Zde je sedm nejlepších podzimních destinací podle serveru Euronews.

    Bledské jezero, Slovinsko

    Jezero Bled, které nabízí jedny z nejúžasnějších výhledů ve Slovinsku, je domovem jediného přírodního ostrova v zemi. Procházka kolem jezera zabere přibližně 1,5 hodiny, což je spousta času na to, abyste mohli obdivovat nádherné bronzové a zlaté listí.

    Zatímco voda je v podzimních měsících příliš studená na koupání, stále si můžete pronajmout veslici a doplout na ostrov Bled.

    Lake District, Anglie

    Při návštěvě Lake District uvidíte, proč tato oblast svými úchvatnými výhledy inspirovala tolik romantických básníků, od Samuela Taylora Coleridge po Wordswortha. Tento chráněný kousek severní Anglie je od roku 2017 na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Vydejte se do Buttermere brzy ráno za klidného jasného počasí a užijte si zrcadlové jezero odrážející podzimní listí. Odpoledne se vydejte do Coniston Water, kde najdete směs stálezelených a listnatých stromů.

    Perthshire, Skotsko

    Nikde není podzim takový, jako ve Skotsku. A v hrabství Perthshire si ho vychutnáte naplno. S jednou nohou v Highlands a druhou v nížinách, Perthshire je domovem Meikleour Beech Hedge, který se může pochlubit Guinessovým světovým rekordem jako nejvyšší živý plot na světě.

    Ohromující úsek lesa ve vlastnictví National Trust, se na podzim zbarvuje do sytě zlaté a červenohnědé a je také domovem romantických ruin a vodopádu. Pokud vám nestačí oslnivá vizuální stránka přírody, rezervujte si vstupenky do Začarovaného lesa v Pitlochry. Od konce září do října přináší podívaná světla a zvuku další kouzlo do podzimních lesů.

    Zámek Neuschwanstein, Bavorsko, Německo

    Jako z Disneyho filmu vypadá tento zámek s věží obklopený drsnými kopci porostlými listnatými lesy, které přispívají k atmosférickému dramatu. Palác se nachází v bavorských Alpách a byl postaven pro krále Ludvíka II. na konci 19. století. Lze jej navštívit pouze s průvodcem.

    Sedmihradsko, Rumunsko

    Transylvánie může být stále spojována s upíry a gotickou architekturou, ale je to také jedno z nejlepších míst v Evropě, kde můžete vidět ohromující barvy podzimu. Močiarský les je nejstarším rumunským lesem a pokrývá 1 400 akrů Transylvánie.

    Dalším způsobem, jak si užít podzimní scenérii, je mnoho rumunských vysokohorských silnic. 90 km dlouhá Transfagarašská silnice spojuje Transylvánii s Valašskem a dosahuje nadmořské výšky 2 042 metrů. To z ní činí druhou nejvýše položenou silnici v Rumunsku.

    Údolí Loiry, Francie

    Údolí Loiry, světově proslulé svým vínem, na podzim ožije barvami. Když zrovna neochutnáváte víno, můžete na některých zdejších zámcích sledovat, jak se vinná réva barví do sytě červené a fialové.

    Château de Chaumont-sur-Loire je v tomto ročním období obzvláště oblíbený, protože svůj areál zdobí dýněmi a dodává tak již tak nádhernému prostředí podzimní šmrnc.

    Laponsko, Finsko

    I když je Laponsko tradičně spojováno se zimou, na podzim skutečně ožívá. Nejen, že polární záře jsou v tuto roční dobu nejsilnější, ale Rovaniemi – hlavní město Laponska – je také plné barevných listnatých stromů. I když možná nesněží, teplota stále klesá k mrazivým -2 °C, takže se nezapomeňte vybavit teplým oblečením.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.