Více
    10.8 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Obří písečná duna či výhledy z balonu. Proč byste měli navštívit Litvu

    Litva je jedním z pobaltských států, které sice nejsou nejpopulárnějšími prázdninovými destinacemi v Evropě, mají však rozhodně co nabídnout. A to nejen milovníkům přírody, ale i historie. Seznamte se s Litvou.

    Atraktivní příroda

    K nejzajímavějším místům, kde v Litvě obdivovat přírodu, patří národní park Žemaitija. Snoubí se zde mokřady a lesy s klidnými jezery a jedinečným kulturním dědictvím. Tento region byl jedním z posledních, kde lidé přešli od pohanství ke křesťanství.

    Na litevském pobřeží Baltského moře se rozprostírá ikonická Kurská kosa. Je to rozsáhlá písečná duna dlouhá 98 kilometrů, která se táhne podél pobřeží až do ruské Kaliningradské oblasti. Nida je jedním z hlavních měst na této kose a je skvělým výchozím bodem pro návštěvníky. Barevné rybářské domky, řada muzeí a promenáda podél Kurské laguny jsou skvělým úvodem do oblasti.

    Rybaření, bruslení i Vánoční trhy

    Mírné jarní počasí je ideální dobou pro jízdu na kajaku na některém z více než 6 000 litevských jezer. Také se můžete vydat do oblak a obdivovat krajinu z horkovzdušného balonu. Navštivte také historická místa jako je Klaipéda, staré přístavní město, jehož část je zapsána na seznamu UNESCO. Místní rybáři zde berou návštěvníky do Baltského moře a učí je lovit místní ryby, jako jsou pstruzi, lososi a tresky.

    Podzim přináší měděné, zlaté a oranžové linie stromů v panoramatu, které by mohlo konkurovat Vermontu, zatímco zima nabízí bruslení na zamrzlých jezerech, lyžování a slavnosti.

    Po celé zemi se konají vánoční trhy a návštěvníci mají možnost seznámit se s litevskými tradicemi. Mezi ně patřín apříklad s 12 pokrmů, které se v celé zemi připravují na Štědrý den. Jídla se skládají především z ryb, zeleniny a tradičního pečiva, jako je kūčiukai (sladké kulovité pečivo z kynutého těsta a máku).

    Malebné historické památky Litvy

    Vždy je dobrým znamením, když je část hlavního města země zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. To je i případ Vilniusu, hlavního města Litvy, upozorňuje server Euronews.

    Vilniuské staré město je jedním z největších dochovaných středověkých starých měst v severní Evropě a vyznačuje se působivou škálou různých architektonických stylů. Toulky zdejšími ulicemi se všemi dlážděnými cestami, fasádami v barvách písku a střechami pokrytými terakotou jsou poučením o barokním, renesančním a neoklasicistním stylu.

    V Litvě se nacházejí i další čtyři památky UNESCO. Jedna z nich, archeologické naleziště Kernavė, je dokladem lidského osídlení starého více než 10 tisíciletí. Návštěvníci se mohou procházet mezi ruinami starých pevností, osad a pohřebišť.

    Mezi další zajímavosti UNESCO patří Kurská kosa, významná oblast v centru Kaunasu a části Struvského geodetického oblouku. Ten je souborem triangulací sahajících od Norska až k Černému moři a pomohl určit první přesný úsek jednoho z poledníků planety. Oblouk zasahuje do 10 zemí a je dlouhý přes 2 820 kilometrů.

    Na seznamu UNESCO sice není, ale rozhodně si nenechte ujít pohlednicový hrad Trakai. Nachází se pouhých 29 kilometrů od Vilniusu, pochází z 15. století (i když byl v 50. letech 20. století přestavěn) a svou ostrovní polohou uprostřed jezera Galvė se vyrovná i malebnosti hradu Bled.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.