Více
    14.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Navštivte slavné egyptské Údolí králů

    Každý určitě slyšel o bájné hrobce Tutanchamona. Již její jméno v nás probouzí sny o dálkách a dobrodružstvích. Jak ji navštívit ve skutečnosti? Není to složité.

    Výlet do Egypta by nebyl úplný bez návštěvy Údolí králů. Staří Egypťané stavěli obrovské veřejné chrámy na oslavu svých faraonů. Rovněž investovali čas a spoustu zlata do zdobení komplikovaných podzemních mauzoleí. Nejslavnější sbírka těchto nádherných hrobek se nazývá Údolí králů. Během egyptské Nové říše (1550 př. n. l. – 1077 př. n. l.) se stalo královským pohřebištěm a dodnes se zde dochovalo 63 hrobek. Uvnitř nabízejí pohled na život ve Starém Egyptě.

    Kde najdete Údolí králů?

    Údolí králů se nachází na západním břehu řeky Nil, nedaleko Luxoru. Archeologové se domnívají, že faraonův architekt Ineni vybral toto izolované údolí jako královské pohřebiště, protože bylo tak neplodné. Nehrozilo tedy, že by se kolem něj mohly stavět nové osady. V roce 1979 se Údolí králů stalo místem světového dědictví UNESCO vedle Théb (kdysi královského hlavního města Egypta), města Luxor, Údolí královen a Karnaku. Nepřehlédněte vrchol hory El Qurn ve tvaru pyramidy, který dominuje krajině.

    Uvnitř

    Hlavní atrakcí v Údolí králů jsou královské hrobky patřící faraonům jako jsou Tutanchamon, Seti I a Ramses II, po boku královen a dalších elit starověkého Egypta. U vchodu najdete živý turistický bazar, který prodává nealkoholické nápoje, zmrzlinu, občerstvení a suvenýry. Vydejte se do klimatizovaného návštěvnického centra, jež zobrazuje model údolí a zhlédněte film o objevu hrobky Tutanchamona. Právě zde zaplatíte vstupné do Údolí králů. Mějte na paměti, že za návštěvu některých hrobek mohou být účtovány extra poplatky.

    Hrobka Tutanchamona je nesporným vrcholem každé návštěvy. Byla objevena Howardem Carterem v roce 1922. Je zásobena veškerými světskými statky, které by mladý vládce mohl v příštím životě potřebovat: nábytkem, oblečením, jídlem a oslnivými zlatými maskami. Je zde vystaven téměř 4 000 let starý sarkofág, který se skládá celkem ze tří rakví. Ta nejvnitřnější je vyrobena z ryzího zlata.

    Dvojitá hrobka Tauserta a Setnakhta je jednou z největších v Údolí králů. Je to domov nádherného okřídleného boha slunce, zobrazeného, jak vychází z podsvětí. Hrobka Ramsese IX je známá svými krásně složitými nástěnnými malbami a zachováním barev uvnitř komor propojených sítí úzkých chodeb. Stojí za to vzít si pochodeň, abyste viděli nejtemnější zákoutí hrobek. Pamatujte ovšem, že fotografování je zde zakázáno.

    Kdy navštívit Údolí králů

    V letních měsících mohou být hrobky rozpálené, takže je nejlepší navštívit Údolí králů mezi říjnem a dubnem, kdy jsou teploty nižší, ale přesto příjemně teplé. Otevírací doba je celoročně v 6 hodin ráno, takže přijďte brzy a vyhněte se davům. U nejpopulárnějších hrobek (Tutanchamona a Ramsese VI) se přesto připravte na frontu návštěvníků.

    Jak se tam dostat

    Údolí králů se nachází asi 29 km severozápadně od Luxoru. Nejoblíbenější způsob, jak se sem dostat, je plavba po řece Nil z Luxoru do Asuánu. Nezávislí cestovatelé obvykle dorazí na kole, taxíkem nebo autobusem. Cesta do údolí je pozvolné, sluncem spalované stoupání. Pokud řídíte, je k dispozici bezplatné parkování. V horkých letních měsících malý klimatizovaný elektrický vláček převáží turisty mezi návštěvnickým centrem a hrobkami.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.