Více
    1.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Muzeum Sherlocka Holmese

    Unikněte londýnskému shonu, vraťte se v čase a vstupte do světa plynového světla, viktoriánských kuriozit a mnoha předmětů, dopisů a postav z nejslavnějších případů Sherlocka Holmese.

    Hospoda Sherlocka Holmese na Northumberland Avenue, poblíž londýnského nádraží Charing Cross, je velmi podobná bezpočtu jiných hospod v hlavním městě. Ten pocit ale máte pouze do chvíle, než se odvážíte nahoru, kde je v jídelně kopie bytu v životní velikosti, kterou sdílelo slavné detektivní duo Sherlock Holmes a Dr. Watson.

    Nádherný čtyřpatrový městský dům z roku 1815, nyní budova muzea, sloužila po mnoho desetiletí jako ubytovna, ale nyní je chráněna kvůli jako architektonické a kulturní dědictví. Pyšní se modrou pamětní deskou připomínající období Holmesova pobytu.

    Z knihovny do hospody

    Do roku 1957 byla hospoda Sherlocka Holmese známá jako Northumberland Arms. Ale pak měli jeho majitelé to štěstí, že získali celou expozici věnovanou nejslavnějšímu detektivovi světa, která byla vytvořena pro britský festival v roce 1951. Výstava „Holmes“, kterou připravila Westminsterská knihovna a kterou sponzorovala stavební společnost Abbey National, byla neuvěřitelně detailní a autentická.

    Po skončení festivalu byla celá Holmesova sbírka instalována v hospodě. Podnik byl poté přejmenován na počest svých nových fiktivních nájemců v horním patře. Instalace 221b Baker Street je podle hospody „taková, jaká se zdála jednoho jasného dne v letech následujících po návratu velkého detektiva do Londýna v roce 1894“.

    Místnosti jsou vyzdobeny slavnou dýmkou, houslemi a vědeckým vybavením, zatímco stěna je označena VR (pro Victorii Reginu) vytvořenými Holmesovými výstřely z pistole. Sádrové odlitky nějakého velkého bloodhounda připravené New Scotland Yardem leží vedle tabatěrky ze starého zlata s velkým ametystem uprostřed, darem od krále českého v souvislosti s papíry Irene Adlerové.

    Pozornost věnovaná detailům je pozoruhodná a mnoho scének zachycujících Holmese a Watsona je zde zastoupeno nějakými rekvizitami a uměleckými díly. Reprezentace 221b Baker Street je tak živá, že máte pocit, jako byste se vrátili do viktoriánského Londýna Artura Conana Doyla.

    Najdete to snadno

    Najít jednu z nejznámějších adres na světě nemůže být jednodušší. Je jen jednu minutu chůze od stanice Baker Street na londýnském metru. Je také snadno dostupná autobusem nebo vlakem (stanice Marylebone je jen 5 minut chůze).

    Muzeum Sherlocka Holmese otevřelo své vstupní dveře v roce 1990 a nyní přitahuje tisíce návštěvníků z celého světa, kteří podnikají pouť do domova svého literárního hrdiny. Navštivte ho i vy.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.