Více
    3.3 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Madeira, perla Atlantiku – část 1

    Stále zelený ostrov nabízí příjemné teploty po celý rok. Vypravte se za pěší turistikou i malebnými plážemi, poznejte portugalský ostrov Madeira.

    Madeira se nachází v Atlantském oceánu přibližně 900 km západně od Maroka. Může se pochlubit rozmanitým bioklimatem, které umožňuje prosperovat endemickým a exotickým druhům flóry a fauny. Co je na Madeiře k vidění?

    Staré město Funchal

    První osada Madeiry se objevila ve Funchalu, současném hlavním městě ostrova. Projděte se po Starém Městě a obdivovujte barevné domy a koloniální architekturu. Jedním z příkladů je zasněná pevnost São Tiago, která vypadá jako z pohádky, nebo radnice s působivými dveřmi vytesanými do šedého kamene.

    Pokud vás zajímá, jak vznikají tradiční madeirské klobouky, nenechte si ujít Fábrica de Chapéus de Santa Maria, půvabnou továrnu na klobouky, která stojí na stejném místě již více než 60 let. Pro nejlepší zážitek z pouličního umění se projděte po Rua de Santa Maria, jedné z nejstarších ulic města. Každé z 200 dveří má jiný obraz. Obrazy vznikly v rámci projektu Arte de Portas Abertas (Umění otevřených dveří).

    Výhledy z lanovky ve Funchalu

    Ikonická lanovka Madeiry přepravuje návštěvníky z Almirante Reis, dolní části Funchalu, na horní předměstí Monte. Jízda trvá přibližně 15 až 20 minut (na vzdálenost o něco více než 3 km). To vám poskytne spoustu času na vychutnání úchvatné scenérie. Od panoramatických výhledů na oceán až po zelené vrcholy se shluky domků s bílými střechami, nabízí lanovka jedinečný zážitek.

    Jízda v tradičních proutěných saních

    Pokud jste si mysleli, že jediným účelem proutěného koše je uchovávat časopisy nebo udržovat váš chléb čerstvý, možná vás překvapí, že Madeira pro něj našla mnohem vzrušující využití. Jednou z nejpodivnějších, ale nejzábavnějších tradic ostrova je jízda na saních z proutěného koše.

    Tyto zvláštní koše pocházejí z počátku 19. století, kdy je používali jako skutečný dopravní prostředek místní obyvatelé, kteří se chtěli dostat z vesnice Monte do města Funchal. Dnes se můžete vyvézt lanovkou na vrchol Monte a zahájit jízdu před kostelem Panny Marie. Pojedete až do města Livramento (10 minut jízdy) v koši, který řídí dva muži v bílém. Tohle jinde nezažijete.

    Pláže a zase pláže

    Ať už přírodní nebo umělé, izolované nebo rušné, Madeira má na výběr z dlouhého seznamu pláží. Calheta, umělá pláž s pískem dovezeným z Maroka, je mezi místními zvláště oblíbená. Pak jsou tu fotogenické přírodní bazény Porto Moniz tvořené sopečnou lávou. Na klidnou pláž Garajau se dostanete pouze lanovkou a je hojně navštěvovaná potápěči. Ve spodní části dramatického útesu Cabo Girão leží pláž Faja dos Padres, která je ideální pro šnorchlování, potápění či surfování.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.